x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe deghizate in rosii

Fructe deghizate in rosii

de Simona Chiriac    |    10 Ian 2007   •   00:00
Fructe deghizate in rosii
DICTIONAR GASTRONOMIC
Kaki sunt fructe exotice, foarte asemanatoare la infatisare cu tomatele, avand, in functie de specie, culoarea galbena sau rosie. In Statele Unite ale Americii poarta numele de persimmone, ceea ce s-ar putea traduce prin "fructe uscate". Numele i se potriveste foarte bine, caci consistenta fructelor de kaki nu este zemoasa, ci mai mult fibroasa. De altfel, atat gustul, cat si parfumul se aseamana cu cele ale dovleacului.

Sunt mai multe tipuri de kaki. Unele cresc in China, Japonia, India, Europa sau America. Unele sunt astringente, datorita continutului ridicat de tanin, iar gustul lor este destul de neplacut, daca se consuma inainte de a fi bine coapte. Pentru a elimina taninul, se lasa fructele la lumina timp de cateva zile. Fructele de kaki care nu sunt astringente pot fi consumate chiar daca nu s-au copt in intregime.

In tarile asiatice, precum China, Korea sau Japonia, dupa recoltare, fructele de kaki sunt lasate afara timp de doua sau trei saptamani. In continuare, dupa alte cateva zile in care fructele sunt lasate sa se usuce si mai mult la caldura, pot fi comercializate. Poarta numele de "hoshigaki" si sunt consumate ca un aperitiv sau la desert. Tot din fructele de kaki uscate se prepara un punch deosebit de aromat, numit "sujeonggwa". Din fructele fermentate se obtine un otet aromat, iar din frunzele uscate ale fructului se face ceai ("ghamnip cha").

In alte zone ale lumii, din fructele de kaki se prepara budinca, salate, prajituri, fursecuri, inghetata, jeleuri, dulceata sau gem.

Prajitura cu inghetata si fructe kaki

  • Ingrediente: 500 ml inghetata de vanilie, 500 g pulpa de fructe kaki, 375 g zahar, o jumatate de lingurita de sare, o lingurita de scortisoara, o jumatate de lingurita de ghimber, o lingurita de esenta de vanilie, 375 g frisca foarte tare, 125 g migdale feliate.
  • Preparare: Inghetata de vanilie se asaza in cupe uniform si se lasa in frigider cateva ore. Se amesteca pulpa de fructe kaki impreuna cu zaharul, sarea, mirodeniile si esenta de vanilie. Se adauga 250 g frisca, se amesteca foarte bine si se pune peste inghetata. Se acopera cu folie si se lasa in frigider timp de patru ore. Se orneaza cu restul de frisca si migdalele feliate.
  • CAPUtINER Denumirea, provenita din limba germana, pe care o mai poarta cafeaua cu lapte.
  • CHISEA Vas de marime mica, fabricat din portelan, sticla sau cristal, n care se tine dulceata.
  • CHISELIta Fiertura de fructe sau de legume, n special loboda.
  • GODINa Specie de pepene galben cu coaja lucioasa.
  • GURMAND Persoana careia i plac si stie sa aprecieze mAncarurile bune.
  • IENUPaR Arbust rasinos, cu frunzele ntotdeauna verzi, avAnd forma de ace, cu fructele de culoare neagra-albastruie, ce sunt folosite n obtinerea unor bauturi spirtoase.
  • ×
    Subiecte în articol: fructe fructele kaki