DICTIONAR GASTRONOMIC
Kaki sunt fructe exotice, foarte asemanatoare la infatisare cu tomatele, avand, in functie de specie, culoarea galbena sau rosie. In Statele Unite ale Americii poarta numele de persimmone, ceea ce s-ar putea traduce prin "fructe uscate". Numele i se potriveste foarte bine, caci consistenta fructelor de kaki nu este zemoasa, ci mai mult fibroasa. De altfel, atat gustul, cat si parfumul se aseamana cu cele ale dovleacului.
Sunt mai multe tipuri de kaki. Unele cresc in China, Japonia, India, Europa sau America. Unele sunt astringente, datorita continutului ridicat de tanin, iar gustul lor este destul de neplacut, daca se consuma inainte de a fi bine coapte. Pentru a elimina taninul, se lasa fructele la lumina timp de cateva zile. Fructele de kaki care nu sunt astringente pot fi consumate chiar daca nu s-au copt in intregime.
In tarile asiatice, precum China, Korea sau Japonia, dupa recoltare, fructele de kaki sunt lasate afara timp de doua sau trei saptamani. In continuare, dupa alte cateva zile in care fructele sunt lasate sa se usuce si mai mult la caldura, pot fi comercializate. Poarta numele de "hoshigaki" si sunt consumate ca un aperitiv sau la desert. Tot din fructele de kaki uscate se prepara un punch deosebit de aromat, numit "sujeonggwa". Din fructele fermentate se obtine un otet aromat, iar din frunzele uscate ale fructului se face ceai ("ghamnip cha").
In alte zone ale lumii, din fructele de kaki se prepara budinca, salate, prajituri, fursecuri, inghetata, jeleuri, dulceata sau gem.
|
Prajitura cu inghetata si fructe kaki |
|
|
Citește pe Antena3.ro