x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructul Persiei

Fructul Persiei

de Simona Chiriac    |    17 Aug 2005   •   00:00
Fructul Persiei
DICTIONAR GASTRONOMIC
Piersica este fructul piersicului, un pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe. Are forma sferica, este carnoasa, suculenta si este acoperita cu un puf galbui-rosiatic. Daca nu va place puful, o puteti oricand alege pe surioara ei, nectarina. Aceasta din urma este o varietate a piersicii si nu o specie diferita, cum cred poate multi dintre noi.

ORIGINI. Se pare ca piersicile sunt originare din Persia. De altfel, denumirea lor provine din cuvantul latin "persica", tradus prin Persia. Astfel, civilizatia persana dainuieste si astazi, cel putin prin intermediul unui fruct. In traditia japoneza, Momotaro (nobil si erou nipon ce se lupta cu fortele raului) s-ar fi nascut dintr-o piersica, purtata pe mare de curenti. In China se credea ca ele aduceau viata lunga, si de aceea erau consumate in cadrul ritualurilor mistice.

Daca visezi noaptea piersici este un semn bun. Te bucuri chiar si de cele mai mici lucruri din viata si esti un mare optimism. Daca nu te rezumi doar la a le visa, ci le mai si mananci, iarasi este un semn bun.

SANATATE. Ele elimina toxinele din organism si au un bogat continut de apa (ceea ce previne deshidratarea in zilele toride de vara), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina B1, vitamina C etc. Sunt eficiente in tratarea anemiei, impotriva dereglarilor ritmului cardiac si in unele afectiuni gastrice. Totusi nu sunt recomandate persoanelor cu un sistem nervos neechilibrat, diabeticilor si supraponderalilor.

Sago
produs alimentar in forma de praf sau de grauncioare, de culoare alba sau rosiatica, preparat din fecula sagotierului (un soi de palmier) si care se consuma fiert in supa sau in lapte.

Sake
bautura alcoolica specifica civilizatiei japoneze, preparata din orez fermentat si care se bea, de obicei, la o temperatura mai ridicata.

Salep
nume dat tuberculilor uscati ai unor specii de orhidee; praf de amidon extras din acesti tuberculi si care, o data fiert in lapte sau in apa, se foloseste ca intaritor pentru copii sau convalescenti; bautura produsa de orientali din salep, miere si apa.

PIERSICI IN ALUAT
INGREDIENTE: 200 g faina, 140 g unt, 50 g alune, 80 g zahar, doua galbenusuri, un ou, un kilogram de piersici.

PREPARARE: Intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga untul, alunele, zaharul si cele doua galbenusuri. Se amesteca si apoi se framanta un aluat potrivit de tare. Se acopera si se pune in frigider pentru o ora. Piersicile se curata de coaja, li se scot samburii si se taie in doua. Se pudreaza cu zahar si se tin pentru un timp in frigider. Se scoate aluatul, se intinde o foaie subtire si apoi se taie in patrate de marime potrivita. In mijlocul fiecarui patrat se asaza cate o jumatate de piersica. Se ung marginile patratului cu ou batut, se lipesc foarte bine si apoi se unge totul iarasi cu ou. Se asaza in tava si se coc la foc potrivit. Cand sunt gata, se pot pudra cu zahar pudra sau se ung cu dulceata sau topping.
×