x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructul zilelor reci

Fructul zilelor reci

de Cristina Andreea Catana    |    16 Noi 2005   •   00:00
Fructul zilelor reci
RETETE CU ADRESA
In perioada rece, absenta fructelor si a legumelor proaspete provoaca organismului multe carente. De aceea, trebuie sa ne gandim la niste inlocuitori care sa aduca vitaminele si substantele necesare pastrarii unei sanatati de fier. Nuca este un bun substituent pentru ca are in compozitie potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C si P. Cel mai puternic argument in favoarea consumului de nuci este continutul sau bogat in cupru si zinc. Din acest punct de vedere este cel mai "inzestrat" fruct. Mai mult de atat, in perioada Postului Craciunului, nucile pot fi consumate in loc de carne, fiind la fel de nutritive ca si aceasta.

Nu se foloseste doar fructul nucului. Frunzele de nuc au proprietati tonifiante, astringente, hipoglicemiante, depurative, vermifuge. Gratie unei substante antibiotice, este activa local asupra antraxului. Coaja de nuca este materie prima in anumite ramuri ale industriei.

Folosirea nucilor in alimentatie are o istorie lunga. Romanii i-au gasit primii intrebuintari, apoi, datorita formei, nuca a fost recomandata, in Evul Mediu, pentru tratarea bolilor mintale. Astazi este indicata de doctori pentru diabetici, pentru cei care sufera de tuberculoza, scrofuloza, diaree, paraziti intestinali, dermatoze. Totusi nu trebuie sa uitam ca, in cazul in care tinem regim pentru slabit, nucile nu trebuie consumate in catitati foarte mari pentru ca ingrasa.

SOS CU NUCI SI USTUROI


  • INGREDIENTE: doua pahare cu nuci, miezul de la o felie de paine, 10 catei de usturoi, 250 ml de ulei, doua linguri cu otet, o cescuta cu apa, sare.
  • PREPARARE: Se piseaza usturoiul pana devine pasta. Se combina apoi cu nucile macinate si miezul de paine inmuiat, stors si se amesteca bine pana se formeaza o crema. Se adauga picurat otetul si apa si se potriveste de sare. Se pune apoi uleiul ca la maioneza si se amesteca. Se serveste cu peste prajit.

    SARLOTA CU NUCI


  • INGREDIENTE: 200 g zahar pudra, 100 g zahar tos, 200 g unt, 200 g ciocolata, doua pachetele de zahar vanilinat, 100 g nuci, o lamaie, doua tablete de ciocolata, 3 pahare cu smantana.
  • PREPARARE: Se amesteca intr-un castron untul batut spuma cu zaharul, ciocolata topita si zaharul vanilinat. Amestecul se freaca cu o lingura de lemn, pana se obtine o crema omogena. Nucile taiate extrem de fin sunt amestecate cu zaharul pudra si sucul unei lamai. Acest amestec se intinde peste crema. Intr-o craticioara, pe foc foarte mic, se pun la topit cele doua tablete de ciocolata. Se ia ciocolata de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se toarna incet peste smantana, amestecandu-se continuu, pana se obtine o crema consistenta. Se toarna peste restul compozitiei si se pune castronul in frigider pentru cateva ore.

    VINETE CU NUCA


  • INGREDIENTE: 4 vinete medii, 4 ardei verzi, un pahar cu nuca, o jumatate de legatura patrunjel, doi catei de usturoi, 250 g iaurt, piper, otet, sare.
  • PREPARARE: Se coc vinetele si ardeii in cuptor. Se curata de coaja si se toaca marunt. Nuca se marunteste, iar usturoiul se piseaza. Toate ingredientele, mai putin patrunjelul, se amesteca bine pe o farfurie. Se decoreaza cu patrunjelul tocat si se serveste.
  • ×