x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Galben intens

Galben intens

de Simona Chiriac    |    10 Aug 2005   •   00:00
Galben intens
DICTIONAR GASTRONOMIC
Sofranul (crocus sativus) este o planta cu frunze lungi si inguste, avand flori violete si cu linii rosiatice. Din stigmatul florii se extrage o substanta folosita in bucatarie, dar si in industria farmaceutica.

Cuvantul sofran provine din termenul arab "za’fran", care s-ar putea traduce prin "este galben". Denumirea sintetizeaza una dintre proprietatile acestui condiment: se dizolva foarte usor in apa, colorand-o intr-un galben stralucitor. Se cultiva mai ales in spatiul cuprins intre Spania si India, iar pe arii mai reduse in Grecia si Italia.

Demult, acum 4.000 de ani, sofranul se folosea pentru vindecarea a nu mai putin de 90 de boli, iar in Evul Mediu se ardea in timpul sacrificiilor sau se adauga in uleiurile aromate cu care femeile isi dadeau pe par, pentru a fi mai frumoase. Este cel mai scump condiment din lume, un gram cumparandu-se cu peste 4 euro. Il poti gasi si mai ieftin, dar in acest caz nu este de cea mai buna calitate. Pretul este rezonabil daca ne gandim ca, pentru un singur kg de sofran, sunt necesare nu mai putin de 100.000 de plante, al caror stigmat poate fi cules doar manual. In cantitati mari poate avea efecte toxice asupra organismului, ducand in cele din urma la deces. Dar tinand cont de pretul lui, numarul persoanelor decedate este extrem de redus. Desi este un condiment pretios, in India este folosit si in loc de colorant. Traditional, hainele vopsite in galben puteau fi purtate odinioara doar de catre casta superioara.

In Asia insoteste in mod curent preparatele cu orez. Un exemplu este "biriyanis" (orez aromat cu carne de pui sau de oaie).

OREZ CU SOFRAN
INGREDIENTE: un piept de pui, 125 g orez, o ceapa, ulei, o lingura cu boabe de mustar, sofran, un praf de vegeta, sare.

PREPARARE: Pieptul de pui se rumeneste intr-o tigaie cu putin ulei incins. Intr-un vas se pune apa la fiert impreuna cu un varf de sare si cateva picaturi de ulei. Cand apa a dat in clocot se adauga orezul. Se fierbe pana cand se inmoaie, ramanand insa bobul intreg. Intr-o tigaie se incinge uleiul, se caleste ceapa tocata si apoi se scoate pe o farfurie. In acelasi ulei se prajesc boabele de mustar pana cand incep sa pocneasca. Se scot si ele pe o farfurie. Orezul se amesteca impreuna cu boabele de mustar, cu ceapa calita, sofranul si vegeta. Se asaza in cuptor, la foc mic, pana cand se rumeneste putin deasupra. Orezul se serveste cu friptura de pui.

Mojar
vas de forma semisferica, cu peretii grosi, confectionat din portelan, sticla, metal, material, plastic; folosit in farmacii, laboratoare, dar si in bucatarie, la maruntirea fina a diferitelor substante prin frecarea lor cu ajutorul unui pistil.

Momita
glanda de la pieptul si de la gatul unor animale, din care se prepara anumite mancaruri.

Piperina
alcaloid care se gaseste in piper.

Piparus
numele sub care mai poate fi intalnit, in unele zone, ardeiul; fructul acestei plante.

Piperment
bautura alcoolica ce are in compozitie, pe langa alcool, sirop de zahar si esenta de menta.

Pipota
stomac musculos la unele pasari (gaini, rate etc.) ce mai poarta numele de ranza, folosita in alimentatie (mancare de pipote).

Pirosca
coltunas umplut cu carne, cartofi, branza, marmelada.
×