Splendide costume interbelice, la pachet cu... carnaciori de Plescoi. Poezie si muzica, 'bardate' (invelite – termen gastronomic – n.n.) in felii de slaninuta afumata. Scoarte din par de capra, lucrate pe gherghef vertical de maiastra Adela Petre si branza de burduf, ca la stana la Penteleu. Si inca o multime de astfel de exemple va pot da, pentru a arata ce au insemnat, si in acest an, Zilele Monteorului, care se celebreaza de ceva timp in primul week-end de iulie.
A fost un festival incantator, care a incercat sa puna in valoare, deopotriva, vremea in care Grigore Monteoru construia reputatia bailor sarate de la... Sarata Monteoru, cu datinile si credintele taranilor din satele de pe, de peste si de sub dealul unde a fost descoperit tezaurul Closca cu puii de aur. Nu a lipsit de la festival zestrea spirituala a locului, cum a fost bine marcata si comoara gastronomica a dealurilor buzoiene.
Inainte de a face loc gastronomiei in povestea noastra, sa spunem ca nu au lipsit lansarile de carte, expozitiile de documente si obiecte de arta religioase, dar si cele de antichitati taranesti, ba chiar s-a organizat un cenaclu de poezie, iar Orchestra de Muzica Populara a Societatii Romane de Radiodifuziune s-a alaturat interpretilor de renume ai folclorului local intr-un spectacol de zile mari. La final, spre deliciul celor prezenti – si mai ales al copiilor – un excelent turnir medieval si-a desemnat castigatorii. Un succes aparte l-a avut, ca de fiecare data, targul cu vanzare de produse traditionale si mestesuguri. Au atras atentia obiectele de uz casnic confectionate din lemn, lana, piele si ceramica, iar mesterii cioplitori in piatra de la Naieni au prezentat minunate sculpturi decorative pentru gradina si curte. Cea mai mare cautare au avut-o celebrele produse gastronomice: carnatii de Plescoi, cascavalul afumat, branza de burduf in coaja de brad, slaninuta fiarta si afumata, covrigii de Buzau, mierea, si vinurile.