x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie / B.B.H. - mandria Husilor

Gastronomie / B.B.H. - mandria Husilor

de Francisca M. Catana    |    25 Aug 2006   •   00:00
Gastronomie / B.B.H.  -  mandria Husilor

"Viile sunt pentru orasul dumneavoastra (n.n. - Husi), pastrand proportiile, ceea ce reprezinta piramidele pentru Egipt sau Turnul Eiffel pentru Paris", preciza academicianul Valeriu Cotea, in revista Academica.

Husi sau "orasul dintre vii" a oferit Romaniei un patrimoniu viti-vinicol de neegalat. Busuioaca de Bohotin-Husi (B.B.H.) si Zghihara de Husi sunt doua vinuri care au transformat acest orasel din Moldova intr-o mandrie nationala. Prof. dr. ing. Avram D. Tudosie povesteste cum a devenit Busuioaca de Bohotin emblema locala, dar si nationala.

ISTORIE. El spune ca cel care a descoperit in 1925 Busuioaca de Bohotin a fost profesorul Constantin Hogas, unul dintre directorii Scolii de Viticultura "Dimitrie Cantemir" din Husi, astazi Colegiul National Agricol. Acest vin trandafiriu, "nemaipomenit ca aroma si buchet" (C. Hogas), a aparut in urma unei cercetari amanuntite a situatiei viticole din Falciu, initiata de Constantin Hogas. S-au descoperit la Bohotin cativa butuci singulari, cu struguri vineti, dintr-un soi caruia proprietarul ii spunea "Poama neagra aromata". Putin mai tarziu a constatat ca aceasta varietate era raspandita si la Husi, in viile batrane, in amestec negru. A primit atunci numele de Busuioaca vanata de Bohotin Husi. "Busuioaca vanata de Bohotin are culoarea boabelor roza-vanata-violeta spre neagra, iar vinul are culoarea roza spre rosu deschis."

LAUREATA. La Concursul International de Vinuri de la Atena, din 1993, academicianul Valeriu Cotea, vicepresedinte al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, in colaborare cu profesorul Avram D. Tudosie au prezentat vinul de Busuioaca de Bohotin-Husi, ocazie cu care a intrat in randul celebrelor vinuri licoroase-aromate. Busuioaca de Bohotin-Husi a devenit astfel: "Vin licoros-aromat, roz-colorat al Husilor, comoara cu recunoastere planetara". Avram D. Tudosie marturiseste ca Scoala de Viticultura din Husi este singura institutie din tara care pastreaza si eternizeaza in celebra sa vinoteca, centenara, colectia acestui soi, devenit valoros, "bun de patrimoniu national".

ATRACTIE
"Vinul de Busuioaca de Bohotin-Husi este ca o fata frumoasa, pe care daca o privesti, te incalzesti, si daca o saruti, te imbata" - Prof. dr. ing Avram D. Tudosie Colegiul National Agricol - "Dimitrie Cantemir", Husi

×
Subiecte în articol: gastronomie busuioaca husi