x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie - Fructele de mare fac deliciul gastronomiei croate

Gastronomie - Fructele de mare fac deliciul gastronomiei croate

de Cristina Andreea Catana    |    19 Ian 2006   •   00:00
Gastronomie - Fructele de mare fac deliciul gastronomiei croate

In bucataria croata se reflecta diversitatea formelor de relief ale tarii. Pe mesele lor se gasesc fructe de mare, branzeturi alese, fripturi deosebite, legume de toate felurile. Si toate acestea vor fi insotite de vinuri aromate si diferite tipuri de brandy.

Bucataria croata a suferit de-a lungul timpului influenta tarilor cu care se invecineaza. Daca in partea Marii Adriatice bucatele sunt asemenea celor italienesti, in centru se simte influenta Europei Centrale, in special a gastronomiei austro-ungare.

SPECIALITATI. Iesirea la mare i-a adus gastronomiei croate multe beneficii. Daca veti merge sa faceti plaja pe malul Adriaticii, veti avea ocazia sa va delectati cu foarte multe specialitati avand in compozitie fructe de mare sau peste. Acestea sunt preparate aproape in exclusivitate cu ulei de masline si au drept garnitura legume. In zona centrala a tarii turistii se pot delecta cu manistra od bobica - fasole cu supa de malai. Multe dintre mancarurile croate contin branza si legume, uneori amestecate si folosite ca umpluturi pentru "pies", un fel de gogosi locale.

Dintre specialitatile preparate din carne, croatii se pot lauda cu "pasticada" - carne de vita umpluta cu untura si prajita cu vin si mirodenii, friptura de Zagreb - carne de vitel umpluta cu sunca si cartofi, cotlet a la Zagorje. In nordul Croatiei, carnea de vanat este preparata in sos de smantana, pe cand in Dalmatia este fripta sau sotata in sos preparat din otet, ulei de masline, vin, prune si rozmarin.

In ceea ce priveste deserturile, in bucataria croata, vestul si estul isi dau intalnire. Veti gasi aici rozata - desert similar cu crema caramel, dar si varianta croata a baclavalelor.

BAUTURI. Pe langa bauturile importate, croatii mai consuma si brandy de prune, aromat cu diverse ierburi sau preparat din nuci. De asemenea se mai consuma si vin, dar cel mai cunoscut este Dignac - cu o concentratie de alcool de 14%-15%, un vin rosu consistent, din Peninsula Peljesac. In partea de nord a tarii, taria alcoolului scade, dar creste aciditatea. Tot in aceasta parte a Croatiei se prepara vinuri albe, usoare si aromate.

PATEU
  • Ingrediente: 750 g piept de pui, 350 g ficatei de pui, 150 g unt, 3 oua tari, 4 castraveciori, o lingura vegeta, nucsoara, sare, piper
  • Preparare: pieptul de pui se spala bine si se lasa la scurs. Ficateii se spala bine. Ouale se fierb tari si se curata de coaja. Castraveciorii se taie cubulete cat mai mici. Forma in care va fi pus pateul se va unge cu unt intr-un strat suficient de gros. Untul care va ramane dupa aceasta operatiune se va bate spuma. Pieptul si ficateii de pui se presara cu sare, piper si vegeta si se prajesc in tigaie, in unt, la foc mic. Ori de cate ori este nevoie se poate adauga apa calda. Ficateii se vor scoate inainte pieptului, care trebuie prajit mai bine. Apoi, impreuna cu ouale se dau prin masina de tocat, apoi se mixeaza, se amesteca cu spuma de unt, sosul ramas dupa ce s-a prajit carnea, castraveciorii si nucsoara rasa. Pasta rezultata se toarna in forma si se lasa cateva ore la frigider. Se serveste taiat felii.
  • RETETA

    Curcan umplut

    Sa iei un curcan, sa-l grijesti si sa-i tai pelea de-a lungul pe spate, si apoi, cu-n cutit, sa-i tai ciolanele pin’ la aripi si picioare, ferind de a taia pelea. Apoi ia ca o jumatate oca carne de vitel, un mai de gasca si putina slanina si le toaca, dar nu prea tare marunt. Ia si cateva triufe sau ciuperce si asemine tocate, le pune la un loc, de scad, cu putin unt, patrunjel verde, hagima, sare si piperiu. Apoi le pune intr-o strachina, puind un ou intreg si un galbanus, si le mestica bine.

    Cu aceasta umple curcanul si ii coasa pelea pe spate. Dupa aceasta, taie felii de slanina tare subtiri, cu care invalesti curcanul si-l leaga pe deasupra cu ata. Apoi il asaza in tingire si-i puhne trei linguri de zama de vaca, jumatate de litra vin alb, putin patrunjel verde si hagima si-l lasa incet sa ferbe. Si cind ii curcanul destul de moal, il scoate si-l pune intr-un loc sa nu se raceasca. Apoi ia grasime de pe sos s-o strecoara printr-o sita s-o lasa de ferbe, pin’ ramine numai putina. Si atunce, dezlegind slanina de pe curcan, il asaza pe farfurii si-i toarna deasupra acel putin sos si pinpregiurul farfuriei asaza cartofe mici, prajite.

    M. Kogalniceanu, C. Negruzzi; "Retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti"; Editura Timpul; Iasi 2005
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie