x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie şi folclor.

Gastronomie şi folclor.

de Veronica Bectas    |    25 Mai 2011   •   21:00
Gastronomie şi folclor.

Pe sub poale de padure, in vuietul tumultuos de Basca, urci domol catre vechiul Varlaam, situat pe Drumul Oilor catre Penteleu. Vechea localitate isi pastreaza cu strasnicie obiceiurile, folclorul, dar si gastronomia. Preparatele autentice, specifice zonelor in care se cresc oi, sunt tocmite dupa retete vechi transmise si pastrate de bacite sau de gospodinele din localitate. Tinerele femei si le insusesc cu mandrie si le pregatesc cu zel de fiecare data cand sunt in masura a arata comoara gastronomica a Buzaului de munte. De la fripturi, tocane, ciorbe din carne de miel si de oaie pana la placintele si bulzurile aurii sunt etalate la diverse evenimente gastronomice, dar mai ales la sarbatori pastorale, cum este cea a "Intarcatul Mieilor din Varlaam".

In primavara aceasta a avut loc sarbatoarea care a adunat multime de localnici si de vizitatori curiosi si dornici de a afla "noutati" din vremuri vechi. Nimic nu este mai incantator ca o poveste frumoasa, batrana ca locurile unde o asculti, sa-ti insoteasca placerea de a degusta o mancare care se prepara din vechime.

Drumul Oilor
Drumul lung pe care mergeau turme de la Dunare catre munte de cand lumea este incarcat de istorie a neamului romanesc. De-a lungul veacurilor, turme cu ciobanii lor au lasat urme adanci in istoria localitatilor care au fost tranzitate. De la intamplari banale pana la povesti de dragoste s-au intiparit si au fost pastrate cu sfintenie in folclor.

O poveste deosebit de frumoasa, care si-a pus amprenta si a dat numele traseului transhumantei de pe aceste meleaguri, este povestea unei alte mioare. Mioara noastra, schioapa, nu putea tine pasul cu turma si a fost aruncata intr-o rapa in munte ca sa-si afle sfarsitul. Numai ca oita schioapa a reusit sa iasa din rapa si a mers dupa urmele lasate de suratele ei pana a ajuns turma la Dunare, spre uimirea ciobanilor. De atunci, drumul ­parcurs de mioara cea brava se numeste Drumul Oilor.

Pe Drumul Oilor s-a format un folclor specific cioba­nilor, s-au cantat doine din caval si fluier, s-au transmis si schimbat tehnici de prelucrare a lem­nului pentru confectionarea unor va­se si unelte necesare muncii la stana, s-au facut cunoscute prepara­tele unei gastronomii traditionale care are la baza produsele obtinute la stana, respectiv carnea de miel, diferitele tipuri de branza, zerul si jintita.

O reteta delicioasa ne-a preparat Maria Blidaru, o vajnica aparatoare a autenticitatii patrimoniului de retete pastorale ale Drumului Oilor. Reteta i-a adus si diploma pentru cel mai autentic preparat de stana, cu ocazia ­concursului gastronomic organizat la sarbatoarea "Intarca­tul Mieilor" din primavara aceasta.

Miel jintuit la ceaun
Ingrediente: o jumatate de miel, 200 ml ulei, jintita cat se cere, 500 g smantana, 3 legaturi de ceapa verde, o legatura de marar, sare, piper.
Preparare: Se portioneaza carnea de miel si se spala, apoi se pune in ceaun, in ulei incins, si se inabuse bine la foc ­potrivit. Cand carnea este bine patrunsa se adauga ceapa taiata bucatele scurte. Se pune putina sare si se lasa la inabusit zece minute, apoi se toarna jintita cat sa acopere putin carnea si 250 g smantana. Se lasa la fiert pana scade sosul la jumatate, se adauga mararul fin tocat, se drege de sare si piper si se serveste cu adaos de smantana si mamaliga vartoasa.

×