x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomul Ali-Bab

Gastronomul Ali-Bab

de Anna Borca    |    01 Noi 2007   •   00:00
Gastronomul Ali-Bab

Conform unui clasament al cărţilor din domeniul gastronomiei din lumea intreagă, această enciclopedie a gurmanzilor se află printre primele cinci.  Â


Conform unui clasament al cărţilor din domeniul gastronomiei din lumea intreagă, această enciclopedie a gurmanzilor se află printre primele cinci.  Â


Ali-Bab... In primul rănd găndul ne fuge la povestea orientală "Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi", care cultivă valorile umane ca binele, dreptatea, dragostea. Dar nu despre această poveste vom vorbi, ci despre un eminent gastronom francez, care a devenit cunoscut in literatura de specialitate cu acest pseudonim - Ali-Bab. Cine este de fapt Ali-Bab? Henri Babinski (1855-1931), pe numele său adevărat, este fiul lui Alexander Babinski, inginer polonez, şi al Henriettei Waren. S-a născut la 2 septembrie 1855 la Paris. Primele studii le-a făcut la o şcoală poloneză, după care a fost admis la un curs practic de la o şcoală de minerit, devenind inginer civil in acest domeniu.


UN REGAL. Călătorind foarte mult in interes de serviciu, s-a preocupat şi de bucătăria şi obiceiurile culinare ale ţărilor pe care le-a vizitat, deoarece gastronomia a fost pasiunea vieţii lui. Astfel, după ani de muncă şi de documentare, in 1907 apare prima ediţie a cărţii "Gastronomie pratique - …études culinaires". Bineinţeles, după căţiva ani au urmat alte ediţii: in 1923, 1928, 1931, 1939 etc. In anul 1975 a apărut o ediţie şi in limba germană.


Lucrarea, o adevărată enciclopedie a gurmanzilor, am descoperit-o in biblioteca unui remarcabil bibliofil. Am putea spune că această ediţie de colecţie, tipărită pe hărtie tip vergé Monfourat, de culoare galbenă, reprezintă un regal pentru cei rafinaţi in ale gastronomiei. Cele 1.281 de pagini cuprind peste 5.000 de reţete, incepănd de la creme şi supe, preparate din carne, din peşte, fructe de mare, ciuperci şi pănă la cele din legume, fructe, deserturi, băuturi etc. In afară de varietatea impresionantă a măncărurilor, valorosul op conţine pagini de istorie gastronomică mondială (ex. despre arta culinară din Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Rusia, Peninsula Balcanică), consideraţii generale despre principiile alimentaţiei, despre varietatea ciupercilor, despre cele mai bune vinuri ale Franţei, dar şi un incomparabil tratat umoristic despre obezitatea gurmanzilor.



×
Subiecte în articol: gastronomie