x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastrosofia - Preferintele filosofilor

Gastrosofia - Preferintele filosofilor

de Carmen Dragan    |    05 Ian 2007   •   00:00
Gastrosofia - Preferintele filosofilor
Exista o fenomenologie a gurii
Va puteti imagina o masa la care sunt invitati cei mai mari filosofi ai lumii? Pe langa filosofiile asupra universului, ei au filosofat si pe marginea gastronomiei.

Marii filosofi au vazut in toate zilele de sarbatoare un pretext de ospete si o parada a celor mai neobisnuite preparate culinare. Fiecare avea preferintele lui, iar bucatele dorite nu puteau sa lipseasca de la o asemenea masa.

AROME NATURALE. Jean-Jacques Rousseau este filosoful care a afirmat ca "omul este bun de la natura". De aceea, si filosofia lui despre "a sti sa mananci" este foarte aproape de natura: sa stii sa consumi simplu si rustic, sa nu accepti decat felurile care nu necesita vreo pregatire, eventual doar una minima. Astfel, pe masa lui de sarbatoare - care trebuia aranjata obligatoriu in natura, langa un izvor - puteau sta grane recoltate din zona si un vin sanatos. Filosoful Genevei lauda si meritele produselor lactate, ale fructelor si legumelor. El crede ca gustul nesanatos este acel gust elaborat, compus.

Kant era intotdeauna preocupat de gustul mancarii care, spunea el, favorizeaza sociabilitatea la masa. Cand face teoria simturilor, filosoful incadreaza gustul alaturi de miros in categoria celor inferioare si subiective. Meniurile lui erau clasice: trei feluri de mancare, branza si unt. La masa sa se serveau fripturi, dar niciodata vanat. Filosoful teoretizeaza si efectele bauturilor: vinul stimuleaza, berea hraneste, iar rachiul provoaca betii taciturne.

GUSTURI ELABORATE. Nietzsche vedea nutritia ca una dintre artele frumoase. El a fost de parere ca alimentatia determina comportamentul uman. De pe masa sa nu lipseau niciodata mezelurile, "jambon à la wieloise", mierea sau prajiturile de Savoia. Abia in ultimii ani de viata a descoperit savoarea fructelor. Lipsa banilor ii interzicea insa mesele copioase pe care si le-ar fi dorit. Sartre era un gastrosof experimentat, mediatorul celor mai neasteptate savori. Pe masa lui nu se gaseau niciodata crustaceele. Dar, fructele integrate intr-un preparat de mana omului, cum ar fi prajiturile, erau deliciul mesei lui. El considera ca hrana trebuie sa fie rezultatul muncii omului. De aceea, caltabosul era emblema a lui Sartre, pentru ca acest preparat presupune o alchimie care transcende aspectul frust al componentelor. Si iata cum "a manca" devine o adevarata filosofie…

CLAFOUTIS
  • Ingrediente: 500 g cirese congelate, 100 g zahar, doua oua, doua galbenusuri, doua lingurite cu zahar vanilat, 100 g unt, o lingura cu faina, 10 migdale macinate, 20 de migdale feliate, o lingura cu amidon alimentar, 150 ml frisca lichida.
  • Preparare: Ciresele se decongeleaza si li se scot samburii. Ouale si galbenusurile se freaca bine cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga treptat faina, migdalele macinate, amidonul si frisca lichida, amestecand usor. Cu untul se unge o forma de tort din ceramica, in care se aseaza ciresele. Deasupra se toarna crema de ou. Se presara uniform migdalele feliate. Se introduce tava in cuptorul incins, timp de 30 de minute.
  • ×
    Subiecte în articol: masa gastronomie