Băuturile potrivite pentru aperitiv sînt ţuica, vermutul, cocteilul, în
nici un caz băuturile dulci. Ţuica va fi servită în păhărele mici, iar
pentru celelalte două se vor întrebuinţa pahare mai mari, în care se
vor adăuga un cub de gheaţă şi o felie de lămîie. La antreuri se
potrivesc vinurile uşoare, roşii sau rosé, cele albe fine sau vermutul.
La peşte se asortează întotdeauna vinurile albe uşoare sau seci.
Mîncărurile din legume vor fi însoţite de vinuri albe dulci sau roşii,
uşoare. Pentru carne de vită, porc, miel sau de pasăre, vinurile roşii
sînt cele mai potrivite, iar pentru carne de oaie şi vînat, vinurile
roşii şi negre vor fi foarte apreciate. Brînzeturile vor fi întotdeauna
acompaniate de vinuri albe dulci. La pateuri merg toate vinurile albe
şi roşii de desert. După masă, la cafea se va servi coniac, vişinată
sau lichioruri. Vinurile albe dulci, licoroase, vinurile spumoase
demiseci, demidulci şi dulci se beau o dată cu prăjiturile sau tortul.
Dacă la masă se servesc mai multe tipuri de băuturi, trebuie să existe
cîte un pahar special pentru fiecare tip de băutură. Trebuie să reţinem
că băuturile se toarnă numai atunci cînd paharul este gol şi numai prin
partea dreaptă.
Se poate spune că există un cod al bunelor maniere şi în alegerea şi prezentarea băuturilor la masă.
Băuturile potrivite pentru aperitiv sînt ţuica, vermutul, cocteilul, în nici un caz băuturile dulci. Ţuica va fi servită în păhărele mici, iar pentru celelalte două se vor întrebuinţa pahare mai mari, în care se vor adăuga un cub de gheaţă şi o felie de lămîie. La antreuri se potrivesc vinurile uşoare, roşii sau rosé, cele albe fine sau vermutul. La peşte se asortează întotdeauna vinurile albe uşoare sau seci. Mîncărurile din legume vor fi însoţite de vinuri albe dulci sau roşii, uşoare. Pentru carne de vită, porc, miel sau de pasăre, vinurile roşii sînt cele mai potrivite, iar pentru carne de oaie şi vînat, vinurile roşii şi negre vor fi foarte apreciate. Brînzeturile vor fi întotdeauna acompaniate de vinuri albe dulci. La pateuri merg toate vinurile albe şi roşii de desert. După masă, la cafea se va servi coniac, vişinată sau lichioruri. Vinurile albe dulci, licoroase, vinurile spumoase demiseci, demidulci şi dulci se beau o dată cu prăjiturile sau tortul. Dacă la masă se servesc mai multe tipuri de băuturi, trebuie să existe cîte un pahar special pentru fiecare tip de băutură. Trebuie să reţinem că băuturile se toarnă numai atunci cînd paharul este gol şi numai prin partea dreaptă.