x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ghid pentru băuturi

Ghid pentru băuturi

de Carmen Dragan    |    14 Mai 2008   •   00:00

Băuturile potrivite pentru aperitiv sînt ţuica, vermutul, cocteilul, în nici un caz băuturile dulci. Ţuica va fi servită în păhărele mici, iar pentru celelalte două se vor întrebuinţa pahare mai mari, în care se vor adăuga un cub de gheaţă şi o felie de lămîie. La antreuri se potrivesc vinurile uşoare, roşii sau rosé, cele albe fine sau vermutul. La peşte se asortează întotdeauna vinurile albe uşoare sau seci. Mîncărurile din legume vor fi însoţite de vinuri albe dulci sau roşii, uşoare. Pentru carne de vită, porc, miel sau de pasăre, vinurile roşii sînt cele mai potrivite, iar pentru carne de oaie şi vînat, vinurile roşii şi negre vor fi foarte apreciate. Brînzeturile vor fi întotdeauna acompaniate de vinuri albe dulci. La pateuri merg toate vinurile albe şi roşii de desert. După masă, la cafea se va servi coniac, vişinată sau lichioruri. Vinurile albe dulci, licoroase, vinurile spumoase demiseci, demidulci şi dulci se beau o dată cu prăjiturile sau tortul. Dacă la masă se servesc mai multe tipuri de băuturi, trebuie să existe cîte un pahar special pentru fiecare tip de băutură. Trebuie să reţinem că băuturile se toarnă numai atunci cînd paharul este gol şi numai prin partea dreaptă.Se poate spune că există un cod al bunelor maniere şi în alegerea şi prezentarea băuturilor la masă.

Băuturile potrivite pentru aperitiv sînt ţuica, vermutul, cocteilul, în nici un caz băuturile dulci. Ţuica va fi servită în păhărele mici, iar pentru celelalte două se vor întrebuinţa pahare mai mari, în care se vor adăuga un cub de gheaţă şi o felie de lămîie. La antreuri se potrivesc vinurile uşoare, roşii sau rosé, cele albe fine sau vermutul. La peşte se asortează întotdeauna vinurile albe uşoare sau seci. Mîncărurile din legume vor fi însoţite de vinuri albe dulci sau roşii, uşoare. Pentru carne de vită, porc, miel sau de pasăre, vinurile roşii sînt cele mai potrivite, iar pentru carne de oaie şi vînat, vinurile roşii şi negre vor fi foarte apreciate. Brînzeturile vor fi întotdeauna acompaniate de vinuri albe dulci. La pateuri merg toate vinurile albe şi roşii de desert. După masă, la cafea se va servi coniac, vişinată sau lichioruri. Vinurile albe dulci, licoroase, vinurile spumoase demiseci, demidulci şi dulci se beau o dată cu prăjiturile sau tortul. Dacă la masă se servesc mai multe tipuri de băuturi, trebuie să existe cîte un pahar special pentru fiecare tip de băutură. Trebuie să reţinem că băuturile se toarnă numai atunci cînd paharul este gol şi numai prin partea dreaptă.

Regulile vinului

Între vinurile liniştite şi cele spumante există cîteva deosebiri în ceea ce priveşte modul de servire. O sticlă de vin nespumant nu se va agita niciodată înainte de deschidere. Cînd se toarnă în pahare trebuie ca distanţa dintre acestea să fie cît mai mică, pentru ca vinul să curgă lin, plăcut. La terminarea vinului din sticlă, aceasta se roteşte puţin , ridicîndu-se în acelaşi timp, astfel încît ultimele picturi să se scurgă în şerveţelul care s-a înfăşurat în prealabil în jurul sticlei. Vinul din pahar se bea cu înghiţituri mici, pentru că numai astfel îi poate fi apreciată aroma. Temperatura de servire este, de asemenea, foarte importantă. Vinurile dulci, naturale, vinurile spumante, vinurile albe licoroase, cele albe demiseci, seci şi vinurile rosé se servesc la o temperatură cuprinsă între 5 şi maximum 10ÞC. Vinurile roşii uşoare se servesc la temperatura cuprinsă între 10ÞC şi 15ÞC. Nu se recomandă în nici un caz cuburi de gheaţă pentru răcirea vinurilor. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că vinul se încălzeşte singur în pahar.

Scară calitativă

Vinurile se servesc într-o scară calitativă ascendentă, respectînd principiul: "Un vin pe care îl bem nu trebuie să ne facă să-l regretăm pe cel pe care l-am băut". Înainte de a se servi un alt vin se recomandă o înghiţitură de apă, care are rolul de a împrospăta capacitatea de percepţie a papilelor gustative. Servirea vinurilor se poate face şi în funcţie de anotimp. Astfel, primăvara, vara şi toamna este recomandabil să se consume mai mult vinuri albe tinere, care sînt mai uşoare, iarna se vor bea în special vinuri roşii. Vinurile spumante sînt servite în general la mesele festive. Acestea trebuie răcite într-o frapieră în care se pun apă şi gheaţă. Trebuie evitată răcirea lor în frigider, deoarece se pierde mult din buchetul lor specific, iar o temperatură foarte scăzută provoacă depuneri, casări etc. Umplerea paharelor cu vin spumant trebuie făcută cu atenţie, pentru a realiza un "guleraş" de spumă. Nu se recomandă agitarea vinului spumant din pahar, deoarece prin aceasta perlarea încetează. Dacă se consumă butelii din diferiţi ani de producţie, dar acelaşi tip de vin spumant, se va servi la început cel mai tînăr, urmat de celelalte, în ordinea vechimii.

×
Subiecte în articol: roşii albe vinurile bunele maniere