In apropierea Postului Santamariei Mari va facem o irezistibila invitatie la un ghiveci calugaresc.
|
SANATATE. Un preparat binevenit pentru postul de vara |
In apropierea Postului Santamariei Mari va facem o irezistibila invitatie la un ghiveci calugaresc.
Ghiveci. Ce mentioneaza unul din dictionare? In anul 1939, "Dictionaru Limbii Romanesti", de August Scriban (licentiat in filologie si doctorat la Halle-Germania), cuvantul "ghiveci" vine din limba turca si are mai multe semnificatii:" güves" inseamna strachina. In Muntenia, inseamna, pe de o parte, "saxaie" (n.n. oala din Saxonia), "glastra", "oala de flori" . Alt sens - "fel de mancare (de carne sau de post) din tot felu de legume". La figurat, ghiveciul este "o compozitiune literara cu tot felul de subiecte".
SAVOARE. Regretatul scriitor-gastronom Radu Anton Roman, in "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", pledeaza cu verva-i recunoscuta pentru acest fel de mancare - ghiveciul, si deliciile lui : "Mancarica cumpatata (mai ales in posturile verii) care, daca e bine randuita, te face de lingi cratita si pe dosul afumat si pupi si mana care-a facut-o, ca-i sfintita". Dupa o asemenea irezistibila invitatie, motivate si de apropierea Postului Santamariei Mari, v-am recomanda reteta sa de ghiveci calugaresc.
O alta sugestie, tot cu vechime in cuhnia romaneasca, o ofera Mihai Lupescu, antropolog al alimentatiei romanesti, in cartea "Din bucataria taranului roman": "Se iau varza, patlagele, vinete, chiperi, morcovi, radacina de sfecle si legume, se taie marunt, carne bucatele, se spala si se pun la fiert. Inacritul ghiveciului se face si cu patlagele rosii. Cand a fiert bine, se pune in strachina si se da la masa".
Reteta - Ghiveci calugaresc
INGREDIENTE: 4 cartofi, 2 morcovi, 3 cepe, o telina, 2-3 ardei grasi, 150 ml ulei, verdeata, piper, sare, doi dovlecei, o conopida, fasole verde, o telina, o varza.
PREPARARE: Zarzavatul curatat se taie in bucati si se caleste pe rand in ulei. Separat, in restul de ulei se caleste ceapa, dupa care se adauga bulionul si se stinge cu apa calda. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa dea in fiert, dupa care se da vasul la cuptor. Se lasa sa se rumeneasca, iar deasupra se presara verdeata.