|
Cea mai mare bucurie a mea este sa-i vad pe oameni "cum nadusesc mancand". Ascultand-o, am avut impresia ca mi-a scos Dumnezeu in cale un personaj din cele pe care le crea odata Ion Creanga. Bucuria extraordinara cu care vorbea despre mancare, despre gustul ei, despre arome te trimitea cu gandul la un regat fericit al mancaciosilor.
Femeia se apuca sa framante aluatul si dupa cateva minute il lasa la "odihnit". Apoi incepu sa pregateasca branza de vaci cu ou, zahar, stafide si vanilie. Ii dadu si copilului cateva stafide, fara a-l privi. Baiatul le insfaca, dar le manca pe rand, cate una, cu ochii la ce facea ea. Aluatul facut dintr-o cana cu faina si un ou, la care a adaugat aproape o cana cu apa calduta si un praf de sare, era acum intins pe planseta si tranformat in patratele pe care "Doamna", vecina, punea cate o gramajoara de branza galbuie si frumos mirositoare, cu gandaceii aia dulci de stafide. Branza era acoperita de un colt de patratel si apareau niste urechiuse, pe care "Doamna" le apasa sa nu se desprinda. Pe foc clocotea o cratita mare, cu apa si putina sare. "
Ce faci cu apa?", intreba copilul cand vecina verifica daca da in clocot.
Citește pe Antena3.ro
Curand, unul cate unul, coltunasii ieseau la suprafata apei, semn ca erau aproape fierti. Femeia ii mai lasa putin, ii incerca daca sunt bine fierti si, cu spumiera, ii scoase intr-un castron mare. Apoi lua o farfurie si puse zece urechiuse aburinde, peste care turna smantana si presara zahar vanilinat. Mai puse o serie de urechiuse la fiert si pregati altele.
Giani adulmeca mirosul ametitor si, cu ochii impaienjeniti, vedea miscarile "Doamnei" incete, blande, ca ale unei zane din povesti. Farfuria era in fata lui. O tinea cu stanga, sa nu fuga. Aburul minunat il invaluia, mainile erau parca moi, nu avea putere sa ia furculita. Smantana alba, stralucitoare si parfumata era revarsata peste urechiuse. Ceva atat de frumos si de grozav mirositor nu avusese niciodata. Credea ca-i un vis. Copilul naucit infipse furculita si lua o bucatica, o baga in gura si o strivi de cerul gurii. Era calduta, dulce-acrisoara, parfumata, minunata. O inghiti. Si facu la fel cu toate celelalte. In farfurie mai ramase un pic de smantana. Se uita la ea si nu stia cum s-o culeaga cu furculita. Cand femeia se intoarse sa verifice noua serie din oala, el duse farfuria la gura si, din doua limbi aplicate cu tactica, linse si ultima picatura, apoi, fericit, se ridica cu greu de la masa, zise "saruâ mana" si iesi pe usa.
La scurt timp, la usa batu cineva. Era Giani.
"Doamna, cum se cheama prajitura, sa⦠sa-i spun si luâ mama."
"Coltunasi cu banza de vaci si smantana", zise ea.
Copilul se indrepta catre usa zicand incetisor: "Co-coltunasi cu branza si sm-sman...", si iesi pe usa ca vrajit.