x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"

0
Autor: Tudor Cires 21 Ian 2010 - 00:00
Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Situat la mică distanţă de locul de unde începe ziua schiorului - gondola galbenă care-l duce la 3.400 m -, hotel restaurantului "Chalet Mounier" din staţiunea franceză Les 2 Alpes pare un mic muzeu în afara timpului. Mobilier rotunjit stil 1937, cadru discret şi rafinat dominat de lemnărie şi de stofe pictate special de artistul Andre Deymonaz. De cinci generaţii, familia Mounier deţine acest chalet despre care, la început, când era o simplă fermă de alpaj, nimeni nu bănuia că va ajunge un celebru stabiliment de lux şi un simbol al turismului francez.



Restaurantul are 30 de locuri care trebuie rezervate: preţurile accesibile pentru un restaurant gastronomic atrag o clientelă numeroasă; un meniu complet, fără băuturi, costă, aici, 60 de euro. Avantaj: restaurantul, camerele şi apartamentele, piscina interioară, toate au ferestrele îndreptate spre munte: privelişte unică! Benoit Lorlut e noul chef de la Chalet Mounier. El are sarcina să păzească steaua Michelin pe care hotel-restaurantul cel mai apreciat din departamentul francez Isere tocmai a recăpătat-o, în 2009. Are 31 de ani, din care 13 i-a pus pe altarul profesiei de bucătar. E absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, ne spune, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe..." A lucrat pe coasta franceză a Mediteranei şi la München, însă cel mai bine se simte în Alpi. Faptul că acum este şeful restaurantului gastronomic "Le Petit Polyte" (după numele unei insule pierdute într-un atol din Seychelles), la un timp după ce restaurantul a fost condus de Alain Mounier, de Fabien Poirot şi de Eric Sana, înseamnă o împlinire a visului său. Schior, în timpul liber, se vede continuu trecând printre obstacole cu aceeaşi eleganţă cu care trece, uneori, printre mese. Meniul său de bază valorifică tradiţia culinară "pământ şi mare" (cu Saint-Jacques, Le bison, Le foie gras), a preparării peştelui (Le rouget, Couteaux des mers, La sole), produsele de fermă (porumbel, iepure, miel), brânzeturile, dulciurile pe bază de fructe, ciocolata şi cafeaua.

Meniu de o stea

Nu cu mult înainte de Crăciunul 2009, când l-am vizitat, restaurantul afişa următorul meniu la cină: «Creme de topinambour, petites chips/ Terrine aux trois fromages, crocquante de chou rouge, mousseline de noix/ Pave de lieu jaune en croute d'haddock, etuvee carotte-coriandre/ Poire Belle-Helene: chocolat-amande Polignac, glace vanille". Aparte, se putea servi un platou cu brânzeturi frantuzeşti, la 15 euro.

Iată şi o reţetă marca "Chalet Mounier" concepută de unul dintre cei mai buni bucătari ai restaurantului, Fabien Poirot; denumirea - "Veloute d'Oisans aux deux tubercules, gnocchis aux truffes": se taie ceapa, se căleşte într-o nucă de unt şi se adaugă cartofii şi napii în cuburi. Se înmoaie cu bulion de pasăre şi se lasă să fiarbă. Se prăjesc  bucăţi de slănină. Pentru gnocchi, se coc o oră cartofii în coajă la cuptor, se sfărâmă, se adaugă ulei de măsline, făină, verdeaţă şi trufe. Se rulează, încorporând compoziţia anterioară. 5509-111781-dsc_8231.jpgSe posează cu apă fierbinte. Se servesc cu bulion fierbinte şi bucăţelele de slănină.

Benoit Lorlut, chef cuisinier, e absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe...". Una dintre reţetele din meniu poate fi încercată şi de către gurmanzii români: Poire Belle-Helene

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...
Serviciul de email marketing furnizat de