x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"

0
Autor: Tudor Cires 21 Ian 2010 - 00:00
Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Situat la mică distanţă de locul de unde începe ziua schiorului - gondola galbenă care-l duce la 3.400 m -, hotel restaurantului "Chalet Mounier" din staţiunea franceză Les 2 Alpes pare un mic muzeu în afara timpului. Mobilier rotunjit stil 1937, cadru discret şi rafinat dominat de lemnărie şi de stofe pictate special de artistul Andre Deymonaz. De cinci generaţii, familia Mounier deţine acest chalet despre care, la început, când era o simplă fermă de alpaj, nimeni nu bănuia că va ajunge un celebru stabiliment de lux şi un simbol al turismului francez.



Restaurantul are 30 de locuri care trebuie rezervate: preţurile accesibile pentru un restaurant gastronomic atrag o clientelă numeroasă; un meniu complet, fără băuturi, costă, aici, 60 de euro. Avantaj: restaurantul, camerele şi apartamentele, piscina interioară, toate au ferestrele îndreptate spre munte: privelişte unică! Benoit Lorlut e noul chef de la Chalet Mounier. El are sarcina să păzească steaua Michelin pe care hotel-restaurantul cel mai apreciat din departamentul francez Isere tocmai a recăpătat-o, în 2009. Are 31 de ani, din care 13 i-a pus pe altarul profesiei de bucătar. E absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, ne spune, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe..." A lucrat pe coasta franceză a Mediteranei şi la München, însă cel mai bine se simte în Alpi. Faptul că acum este şeful restaurantului gastronomic "Le Petit Polyte" (după numele unei insule pierdute într-un atol din Seychelles), la un timp după ce restaurantul a fost condus de Alain Mounier, de Fabien Poirot şi de Eric Sana, înseamnă o împlinire a visului său. Schior, în timpul liber, se vede continuu trecând printre obstacole cu aceeaşi eleganţă cu care trece, uneori, printre mese. Meniul său de bază valorifică tradiţia culinară "pământ şi mare" (cu Saint-Jacques, Le bison, Le foie gras), a preparării peştelui (Le rouget, Couteaux des mers, La sole), produsele de fermă (porumbel, iepure, miel), brânzeturile, dulciurile pe bază de fructe, ciocolata şi cafeaua.

Meniu de o stea

Nu cu mult înainte de Crăciunul 2009, când l-am vizitat, restaurantul afişa următorul meniu la cină: «Creme de topinambour, petites chips/ Terrine aux trois fromages, crocquante de chou rouge, mousseline de noix/ Pave de lieu jaune en croute d'haddock, etuvee carotte-coriandre/ Poire Belle-Helene: chocolat-amande Polignac, glace vanille". Aparte, se putea servi un platou cu brânzeturi frantuzeşti, la 15 euro.

Iată şi o reţetă marca "Chalet Mounier" concepută de unul dintre cei mai buni bucătari ai restaurantului, Fabien Poirot; denumirea - "Veloute d'Oisans aux deux tubercules, gnocchis aux truffes": se taie ceapa, se căleşte într-o nucă de unt şi se adaugă cartofii şi napii în cuburi. Se înmoaie cu bulion de pasăre şi se lasă să fiarbă. Se prăjesc  bucăţi de slănină. Pentru gnocchi, se coc o oră cartofii în coajă la cuptor, se sfărâmă, se adaugă ulei de măsline, făină, verdeaţă şi trufe. Se rulează, încorporând compoziţia anterioară. 5509-111781-dsc_8231.jpgSe posează cu apă fierbinte. Se servesc cu bulion fierbinte şi bucăţelele de slănină.

Benoit Lorlut, chef cuisinier, e absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe...". Una dintre reţetele din meniu poate fi încercată şi de către gurmanzii români: Poire Belle-Helene

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
Serviciul de email marketing furnizat de