Cultivat in tara noastra din timpuri stravechi, soiul Gordin gurguiat a disparut azi aproape complet din podgoriile romanesti. Multa vreme s-a crezut ca Gordin gurguiat ar fi inrudit cu alt soi vechi romanesc, si anume Gordin. Totusi, studiile ampelografice efectuate in ultimele decenii au stabilit ca Gordin gurguiat nu face parte din acelasi sortogrup cu Gordinul, ci este un soi independent. Interesanta este etimologia cuvantului "gurguiat". Cuvantul vine de la "gurgui", denumire veche folosita in popor pentru a numi partea cea mai stramta, in forma de cioc, aflata la gura urciorului romanesc. O explicatie bahica a cuvantului - ca sa poata fi baut, vinul din urcior trebuie sa treaca prin gurgui.
Soiul Gordin gurguiat nu este cunoscut in afara teritoriilor romanesti - argument in plus ca acest soi este autohton. A fost cultivat in decursul timpului pe mari suprafete. Dupa aparitia filoxerei in Romania (1884), soiul a suferit o reducere drastica a suprafetelor plantate, in prezent gasindu-se in unele colectii ampelografice si cred, ca butuci batrani, in plantatiile viticultorilor romani. Fiind un soi autofertil, Gordin gurguiat poate fi cultivat in plantatii pure. Avand polenul fertil si abundent, acest soi poate fi folosit ca bun polenizator pentru soiurile deficitare, cum ar fi, de exemplu, soiul vechi romanesc Cioinic. Strugurii, de multe ori aripati, sunt cilindro-conici si pot ajunge la o lungime de 15-18 cm. Boabele, neomogene ca marime, sunt foarte dese (batute). Au forma aproape sferica, fiind turtite la extremitati. La coacere, boabele, ce au o culoare verde-galbuie, sunt translucide, acoperite cu o pruina densa si persistenta. Acest soi nu se comporta bine in regiunile reci, de aceea se recomanda a fi plantat pe pante insorite si bine aerisite. O caracteristica a acestui soi este ca Gordin gurguiat rezista bine la seceta. Productia de struguri la hectar a soiului Gordin gurguiat este mare (25.000-30.000 kg/ha) si poate ajunge chiar la peste 50.000 kg/ha. Specialistii considera ca aceasta productie de struguri a soiului Gordin gurguiat este foarte mare. Din soiul Gordin gurguiat se obtin vinuri albe seci, usoare, cu o tarie alcoolica medie ce variaza in jurul a 10s. Se recomanda a se consuma tinere, iar datorita aciditatii mari (6,0 g/l), vinurile prezinta o prospetime si o fructuozitate cu totul aparte. Vinurile soiului Gordin gurguiat se preteaza foarte bine si pentru obtinerea distilatelor de vin de calitate.