În august încep pregătirile de toamnă. Mai întâi se ară câmpurile, se pregătesc seminţele şi se împrăştie gunoi ca să se îngraşe pământul. Se pun la uscat legume şi fructe pentru iarnă. În livezi, se sapă în jurul pomilor mai tineri. "De vezi albinele că prea mult şed pe afară, e semn că n-au ce să lucre.
Ridică coşniţele punând sub ele nişte bucăţi de scândură potrivite. Stupii fără matcă se împreună cu alţii mai slabi. Urmează cu plivitul viei (...) Adună sâmburi de toate poamele" ("Calendarul săteanului pe anul comun 1918"). Fructele vor rămâne necoapte dacă august îşi va dezminţi renumele de "luna lui cuptor". Dacă plouă mai mult în august, atunci e un semn rău. Vinul ce se va turna în butoaie la începutul toamnei va fi subţiat. Dacă se fac alune multe înseamnă că va urma o iarnă grea, cu multe pericole.
Calendar pastoral
În calendarul pastoral, luna lui gustar vine cu arieţul oilor, atunci când turmele coboară de la munte, încheindu-se totodată socotelile. Când fiecare parte este mulţumită, se organizează o mare petrecere, la care participă toţi proprietarii de oi, înfruptându-se cu mâncăruri şi băuturi alese. În acelaşi timp, încep a se despărţi, încetul cu încetul, mioarele de oi.
Intrarea în post
Timp de două săptămâni creştinii au grijă să postească, înfrânându-se de la carne, ouă sau lapte. Despre Postul Adormirii Maicii Domnului se spune că este la fel de important precum cel al Paştelui. Conform tradiţiei, la începuri, Postul Paştelui ţinea nu mai puţin de nouă săptămâni. Pentru că organismul se şubrezea foarte mult în toată această perioadă (trebuie ţinut cont de faptul că şi alternativele alimentare erau destul de reduse, fiind început de primăvară), s-a hotărât ca două săptămâni din Postul Mare să se ţină spre sfârşitul verii, în apropierea pomenirii Adormirii Maicii Domnului (15 august). Este un post foarte bogat în legume, fructe şi zarzavaturi de tot felul, existând şi o dezlegare la peşte la 6 august, atunci când se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă a Domnului.
Fasole verde cu mărar
Ingrediente: un kilogram fasole verde, o legătură de mărar, 50 ml ulei de floarea soarelui, 50 g făină, 5 căţei de usturoi, 275 ml apă, sucul de la o jumătate de lămâie, sare, piper.
Preparare: Fasolea verde se curăţă de codiţe, - se spală, se fierbe în apă cu puţină sare, se scurge de apă şi se aşază pe un platou. Făina se dizolvă în apa rece, se presară sare şi piper după gust şi se pune la fiert într-o oală. Se adaugă uleiul de floarea soarelui, se fierbe la foc mic şi se amestecă încontinuu, ca să nu se lipească. Când s-a îngroşat, se ia de pe foc, se adaugă usturoiul curăţat de foi şi pisat, mărarul tocat, sucul de lămâie şi se condimentează dacă mai este nevoie. Se toarnă peste fasolea verde şi se serveşte imediat, presărată cu mărar tocat.
Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel
Citește pe Antena3.ro