x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gustul care inspira

Gustul care inspira

de Veronica Guzun    |    Anna Borca    |    15 Oct 2005   •   00:00
Gustul care inspira

Anual, maestrii bucatari participa la cel mai important eveniment gastronomic din Romania: "Best Chef of Bucharest". Anul acesta metoda de jurizare a fost total diferita de cea din anii precedenti.

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), din Bucuresti, a fost locul, la 13 octombrie a.c., al unui adevarat regal gastronomic. Actualul palat al artelor, fosta resedinta domneasca, devenita, prin transformari multiple, palat regal, a gazduit cea de-a saptea editie "Best Chef of Bucharest". Spiritul filantropic al elitelor de odinioara a fost reinviat datorita directorului acestui asezamant, doamna Roxana Theodorescu. Domnia-sa ne-a comunicat: "Competitia bucatarilor este unul din cele doua evenimente devenite traditionale organizate anual de «Prietenii Muzeului». Initiativa aceasta este, in primul rand, o actiune caritabila, care isi propune sa stranga fonduri necesare pentru MNAR. De-a lungul acestor manifestari, s-au premiat "cele mai ospitaliere restaurante" si "performerii artei gastronomice" din Capitala Romaniei.

Unul dintre amfitrioni, Silvia Rogozea, director executiv al Asociatiei "Prietenii Muzeului", ne-a informat: "Anul acesta am dezvoltat criteriile tematice, pentru a face legatura intre arta culinara si artele plastice. Toate sunt incadrate in gustul care inspira".

JURIZARE. In acest an, metoda de evaluare a restaurantelor si a maiestriei bucatarilor s-a schimbat. Pana acum, maestrii bucatari si echipa lor preparau in fata juriului "opera de arta". Anul acesta, concurentii au fost vizitati de o comisie, de 50 de persoane, formata din manageri ai unor diverse companii din Bucuresti. Membrii acestui juriu nu sunt experti culinari. Ei au vizitat restaurantele selectate sa participe la concurs incepand cu luna iunie. Criteriile dupa care s-au ghidat examinatorii au fost stabilite de un maestru in arta gastronomiei, Matt Werner, "bucatarul de sase stele".

Raymond Gomes, bucatarul-sef la Crowne Plaza, laureat al ultimelor patru editii, ne-a declarat: "De data aceasta, nu cred ca exista o competitie «pe fata». S-a organizat un comitet, care a vizitat restaurantele Bucurestiului. Nimeni nu a stiut cand au venit si ce impresii au avut. Dintre toate localurile, au fost alese doar 25 de restaurante care au intrat in competitia finala".

MENIU. Sala Tronului din Palatul Regal a fost din nou gazda elitelor din Bucuresti. Diplomati, politicieni, oameni de afaceri si vedete de tot felul au raspuns invitatiei organizatorilor de a contribui, si material, la proiectele "Prietenilor Muzeului". Atmosfera de tinuta a fost intregita de contributiile artistice ale inegalabilei Maia Morgenstern, precum si ale Dorinei Crisan Rusu si Teodorei Enache. Regalul gastronomic a fost oferit de marile restaurante bucurestene Crowne Plaza, Marriott, Hilton si Sofitel. Ce a cuprins meniul, "pre limba romaneasca", in traducerea noastra din limba engleza: Salata cu asparagus, ardei copti si ciuperci, piure de dovleac, file de somon cu paella, crema de lamaie, crema de ciocolata si cocteiluri. Abia catre miezul noptii s-au anuntat castigatorii.

LAUREATI
Juriului i-a revenit o misiune grea. El a avut de ales din 25 de restaurante doar patru. Inca din iunie au inceput examinarile. Astfel, cei 50 de membri au decis ca cel mai bun restaurant din Capitala este "Balthazar", care are drept specific fuziunea dintre bucataria franceza si cea asiatica. Argintul a fost luat de restaurantul cu specific international "Crowne Plaza". Locul trei i-a revenit localului "Aquarium", care are in meniu preparate italiene. Ultimul premiu a fost castigat de "Marriott" - restaurant cu specific international.

PREMII
Pe langa recunoasterea ca cele mai ospitaliere restaurante din Capitala Romaniei, cei care s-au clasat pe primele trei locuri au beneficiat si de premii materiale din partea sponsorilor. Astfel, "Barthazar" a primit 3.000 de euro, "Crowne Plaza" - 2.500 de euro, iar "Aquarium" s-a ales cu 2.000 de euro. La sfarsitul serii, sponsorii si invitatii au licitat lucrarile tinerilor artisti plastici expuse in Rotonda Salii Tronului.

×
Subiecte în articol: gastronomie