x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gustul şi savoarea Olteniei

0
Autor: Diana Radu 26 Mar 2008 - 00:00

Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime.

Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime. Deseori, în oala clocotindă, olteanca pune şi “adaosuri munteneşti”, ca mărarul, dar şi “subtile accente bănăţene şi ardeleneşti”, ca tarhonul, chimenul şi boiaua. Marioara Popa ne-a povestit mai multe despre preparatele tradiţionale.

 

 

Prin ce se deosebesc preparatele dumneavoastră de altele asemenea? Eu gătesc mâncăruri tradiţionale româneşti şi multe cu specific oltenesc. Se pregătesc cum făcea şi mama mea, acum 30 de ani, sau bunica mea, acum 50 de ani. Reţetele sunt cele bătrâneşti, tradiţionale. Carnea la găleată, cârnaţii, pastramele – toate sunt făcute în bucătăria proprie. Nici vorbă să le iau de la supermarket sau de la cine ştie ce producător industrial.

 

 

 

În pas cu tradiţia

 

 

Care sunt vedetele din bucătăria dumneavoastră? Mâncarea de bob însoţeşte perfect cârnaţii trandafir, iar strachina de murături este nelipsită de pe masă. Iarna, adeseori clienţii vor caltaboş, lebăr şi jumări. Mulţi sunt oameni ocupaţi, care nu mai au timp să gătească aşa “cum scrie la carte” şi vin la noi să mănânce tradiţional. Cât despre vedete… toamna merge bine varza călită cu costiţă afumată. Iar acum, de Paşti, ne aşteptăm ca mielul la tavă să fie deliciul sezonului.

 

 

Ce îi face pe oameni să revină în restaurant? Clienţii sunt încântaţi fiindcă bucatele sunt tradiţionale şi sănătoase. Toate ingredientele pe care le folosesc sunt naturale. Nu pun adaosuri alimentare, nu pun nimic contrafăcut. Cât despre farfurii… vin întotdeauna pline pe masă şi se întorc goale la bucătărie. Mâncare este destulă, cât să plece omul sătul de la masă.

 

 

 

Ruladă oltenească  cu ciuperci

Ingrediente: 150 g piept pui, 50 g ciuperci, 50 g caşcaval, 50 g şuncă presată, 50 g gogoşar acru.

Preparare: Pieptul se bate bine şi se umple cu celelalte ingrediente, care în prealabil au fost mărunţite. Se rulează şi se bagă la cuptor, la foc mic, unde se ţine aproximativ 20 de minute. Se serveşte cu garnitură de cartofi ţărăneşti. Se iau 200 g cartofi, se taie rondele şi se prăjesc, apoi se amestecă cu 50 g caşcaval ras, 50 g smântână şi un ou bătut bine. Acest amestec se ţine în cuptor 10-15 minute. Totul se serveşte cu pâine de casă.

 

 

Taina bucătarului

Mirodeniile dau individualitate preparatului. La noi, la olteni, acestea sunt nelipsite din bucătărie. Eu le folosesc pe cele luate din grădină, care au mirosul puternic şi gustul specific.

Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de