Gustul şi savoarea Olteniei
Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime.
Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime. Deseori, în oala clocotindă, olteanca pune şi “adaosuri munteneşti”, ca mărarul, dar şi “subtile accente bănăţene şi ardeleneşti”, ca tarhonul, chimenul şi boiaua. Marioara Popa ne-a povestit mai multe despre preparatele tradiţionale.
Prin ce se deosebesc preparatele dumneavoastră de altele asemenea? Eu gătesc mâncăruri tradiţionale româneşti şi multe cu specific oltenesc. Se pregătesc cum făcea şi mama mea, acum 30 de ani, sau bunica mea, acum 50 de ani. Reţetele sunt cele bătrâneşti, tradiţionale. Carnea la găleată, cârnaţii, pastramele – toate sunt făcute în bucătăria proprie. Nici vorbă să le iau de la supermarket sau de la cine ştie ce producător industrial.
În pas cu tradiţia
Care sunt vedetele din bucătăria dumneavoastră? Mâncarea de bob însoţeşte perfect cârnaţii trandafir, iar strachina de murături este nelipsită de pe masă. Iarna, adeseori clienţii vor caltaboş, lebăr şi jumări. Mulţi sunt oameni ocupaţi, care nu mai au timp să gătească aşa “cum scrie la carte” şi vin la noi să mănânce tradiţional. Cât despre vedete… toamna merge bine varza călită cu costiţă afumată. Iar acum, de Paşti, ne aşteptăm ca mielul la tavă să fie deliciul sezonului.
Ce îi face pe oameni să revină în restaurant? Clienţii sunt încântaţi fiindcă bucatele sunt tradiţionale şi sănătoase. Toate ingredientele pe care le folosesc sunt naturale. Nu pun adaosuri alimentare, nu pun nimic contrafăcut. Cât despre farfurii… vin întotdeauna pline pe masă şi se întorc goale la bucătărie. Mâncare este destulă, cât să plece omul sătul de la masă.
Ruladă oltenească cu ciuperci
Ingrediente: 150 g piept pui, 50 g ciuperci, 50 g caşcaval, 50 g şuncă presată, 50 g gogoşar acru.
Preparare: Pieptul se bate bine şi se umple cu celelalte ingrediente, care în prealabil au fost mărunţite. Se rulează şi se bagă la cuptor, la foc mic, unde se ţine aproximativ 20 de minute. Se serveşte cu garnitură de cartofi ţărăneşti. Se iau 200 g cartofi, se taie rondele şi se prăjesc, apoi se amestecă cu 50 g caşcaval ras, 50 g smântână şi un ou bătut bine. Acest amestec se ţine în cuptor 10-15 minute. Totul se serveşte cu pâine de casă.
Taina bucătarului
Mirodeniile dau individualitate preparatului. La noi, la olteni, acestea sunt nelipsite din bucătărie. Eu le folosesc pe cele luate din grădină, care au mirosul puternic şi gustul specific.

Ştiri din .ro
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Crizantema: de la origine la semnificație
Videochat: între prejudecată și adevăr
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”
