x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gusturi romanesti - Americanii invata sa gateasca ca la noi

Gusturi romanesti - Americanii invata sa gateasca ca la noi

de Cristina Andreea Calin    |    08 Oct 2006   •   00:00
Gusturi romanesti - Americanii invata sa gateasca ca la noi

Adriana Gradea (nascuta Cordali) este o romanca stabilita in SUA. Din dragoste de Romania, vrea sa ii invete pe americani sa manance romaneste.

Jurnalul National: Pasiunea dumneavoastra pentru gatit a inceput din Romania sau dorul de bucatele de acasa v-a starnit?
Adriana Gradea: Pasiunea pentru gatit nu a inceput in Romania, ci in Italia. Nevoia m-a facut sa incep sa gatesc. Cu timpul, ajungand in SUA, mi s-a facut dor si am luat retetele prin telefon si le-am recreat aici.

Gasiti in SUA toate ingredientele necesare prepararii retelor romanesti?
Gasesc mai toate ingredientele, daca stiu unde sa caut, mai putin leustean si cimbru. In prezent, imigratia in SUA e pe domeniu tehnic, astfel ca romanii nu prea fac magazine sau restaurante. De aceea, cred ca populatiile autohtone trebuie sensibilizate, mai ales ca exista interes pentru alte bucatarii.

Carte de bucate

De unde ideea unei carti de bucate romanesti in SUA?
VIITOR. Adriana doreste ca fiica ei sa stie sa gateasca romaneste
Am constatat un vacuum de informatie despre aceasta. Vorbim mereu de "imagine" si de ce aratam lumii. Putem incepe cu mancarea. In SUA, exista de cativa ani un curent care popularizeaza "mancarea buna". Nu vad de ce nu ar fi momentul sa popularizam si mancarea romaneasca. Am incercat sa gasesc carti de bucate romanesti si mare mi-a fost mirarea sa nu gasesc mai nimic! Am gasit vreo 2-3 carti, dintre care doar una e scrisa de o romanca. Celelalte carti sunt scrise de autori plecati din tara la varste fragede. Nu stiu cine cumpara cele 2-3 carti. Cartile ce le-am gasit nici nu erau in librarii, ci in depozite.

Veti introduce in cartea de bucate doar preparate traditionale sau veti incerca sa le adaptati tendintelor moderne in gastronomie?
Cartea la care m-am gandit va prezenta cate o reteta traditionala romaneasca, urmata de o variatie pe aceeasi tema.

Credeti ca gastronomia face parte atat de mult din cultura romaneasca, incat sa fie o carte de vizita?
Bucataria romaneasca e plina de surprize placute. Toti cei care au incercat mancaruri romanesti au fost impresionati. Pe mine ma intristeaza ca nu se face mai mult pentru promovarea culturii romanesti in lume. Frecvent fac voluntariat in care le vorbesc despre comunitatea din Romania.

Prietenii dvs. americani apreciaza bucatele romanesti? Daca da, care au cel mai mare succes?
De curand am servit salata de vinete si ciuperci cu maioneza prietenelor mele si le-au placut foarte mult. Supele si ciorbele pe care le fac au mare success.

MAMALIGA CU BRANZA SI SUNCA

  • INGREDIENTE: apa, o lingurita cu sare, malai, o lingurita cu unt, 4-5 feliute de sunca, branza razuita
  • PREPARARE: Lasati apa in care ati presarat sarea pe foc, pana cand incepe sa fiarba. Apoi, turnati malaiul in ploaie. Intre timp, mestecati incontinuu sa nu se faca cocoloase. Lasati compozitia sa fiarba timp de 20-25 de minute, amestecand din cand in cand. Cand este gata, adaugati unt si lasati mamaliga deoparte. Intr-o tigaie, incingeti uleiul. Apoi, puneti sunca. Lasati-o pana cand devine maronie. Ungeti un vas de Jena cu unt si puneti in el mamaliga, sunca si branza razuita. Puneti-l la cuptor si lasati-l 15 minute. Se serveste fierbinte.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end romăneşti