Daca vrei sa pleci in drumetie pe munte, este bine sa stii cateva lucruri despre cum iti poti pregati hrana.
Pe montaniarzi - fie ei "de week-end" ori "de toata saptamana" - ii recunosti dintr-o privire. Au acelasi pas sigur, aceeasi privire scrutatoare, de parca de pe peronul Garii de Nord ar putea vedea pana in inima muntelui. Cei mai seriosi sunt echipati cum se cuvine si au intotdeauna cu ei minimum necesar pentru cateva zile si nopti pe munte. Prieteni ai cararilor (marcate sau nemarcate) ce ratacesc prin codri, nu se sfiesc adesea sa-si ia ramas-bun de la cabanier pentru o noapte in sacul de dormit sau in cort. Si, cum pe munte nu poti face fata daca nu te hranesti adecvat, ei stiu si tainele pregatirii focului, si pe cele ale prepararii hranei, respectand veritabile "tehnici de supravietuire". LEMN. Este important sa alegi lemnul potrivit pentru foc |
PESTE. Pastravii prinsi iti
asigura hrana de pranz |
RETETE. La gratar sau la tigaie, pestele e la fel de gustos |
Pastravi pe piatra gatiti munteneste
Daca nu ai la indemana un vas potrivit ca sa prajesti pastravul pe care tocmai l-ai pescuit din apa limpede a unui rau de munte, Marius Alexandru iti propune o reteta foarte simplu de preparat: pastrav pe piatra. Ai nevoie doar de putina sare grunjoasa, adusa de acasa si de indemanare la facut focul, in mijlocul caruia pui cateva pietre de rau, suficient de mari si de plate. Pestele il cureti si il dai cu sare. Cand pietrele s-au incins, le scoti si pui pastravii pe ele, rasucindu-i pe cealalta parte dupa patru-cinci minute. MAESTRUL. Nu e chiar atat de simplu sa faci focul pe munte! |
FIERBINTE! O cana cu ceai te incalzeste seara sau dimineata |