x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana pe munte - Vara, padurile te asteapta sa le cuceresti

Hrana pe munte - Vara, padurile te asteapta sa le cuceresti

de Tudor Cires    |    18 Iun 2006   •   00:00
Hrana pe munte - Vara, padurile te asteapta sa le cuceresti

Daca vrei sa pleci in drumetie pe munte, este bine sa stii cateva lucruri despre cum iti poti pregati hrana.

Pe montaniarzi - fie ei "de week-end" ori "de toata saptamana" - ii recunosti dintr-o privire. Au acelasi pas sigur, aceeasi privire scrutatoare, de parca de pe peronul Garii de Nord ar putea vedea pana in inima muntelui. Cei mai seriosi sunt echipati cum se cuvine si au intotdeauna cu ei minimum necesar pentru cateva zile si nopti pe munte. Prieteni ai cararilor (marcate sau nemarcate) ce ratacesc prin codri, nu se sfiesc adesea sa-si ia ramas-bun de la cabanier pentru o noapte in sacul de dormit sau in cort. Si, cum pe munte nu poti face fata daca nu te hranesti adecvat, ei stiu si tainele pregatirii focului, si pe cele ale prepararii hranei, respectand veritabile "tehnici de supravietuire".

Marius Alexandru bate de 17 ani muntele. "Am fost si la Garbova, si la Paraul Rece, si in Bucegi, pe Postavarul, pe Grohotis ori in Muntii Neamtului. Si nu e an in care sa nu merg la Poiana Narciselor, apoi la Vanturis, la rododendroni... A, si neaparat primavara la Poiana Stanii, pentru branduse si ghiocei..."

LEMN. Este important sa alegi lemnul potrivit pentru foc
PESTE. Pastravii prinsi iti asigura hrana de pranz
RETETE. La gratar sau la tigaie, pestele e la fel de gustos

Marius crede ca pe munte cateva reguli sunt importante: "Sa nu mergi niciodata singur, sa respecti natura si oamenii si sa nu urci in pantofi". Cat despre mancare, regula de aur este: "Nu urca pe munte dupa o masa copioasa". Pe de alta parte, ia-ti cu tine provizii usoare si cu un continut energetic ridicat. O trusa minima cu vase pentru gatit si servit masa, din materiale usoare si rezistente, iti poate fi utila daca te hotarasti sa te indepartezi mai mult de cabana. E bine sa stii cum iti poti pregati singur masa, in conditii de campare pe munte. "Daca nu ai cu tine un «primus» cu gaz, va trebui sa faci un foc de vreascuri. Important este sa gasesti un loc ferit de vant, cat mai departe de frunzisul si iarba uscate. Curata locul de uscaturi si incropeste o vatra din pietre, in mijlocul carora aprinzi focul, folosind lemne uscate si vreascuri adunate din padure. Ca sa se aprinda mai usor, taie cateva aschii din lemn de esenta moale. Mancarea o poti pregati in vase, pe gratar sau pe piatra, dupa reteta pe care am sa v-o dau. Dar mai important decat sa faci focul e sa nu uiti sa il stingi si sa lasi locul curat in urma!"

Pastravi pe piatra gatiti munteneste

Daca nu ai la indemana un vas potrivit ca sa prajesti pastravul pe care tocmai l-ai pescuit din apa limpede a unui rau de munte, Marius Alexandru iti propune o reteta foarte simplu de preparat: pastrav pe piatra. Ai nevoie doar de putina sare grunjoasa, adusa de acasa si de indemanare la facut focul, in mijlocul caruia pui cateva pietre de rau, suficient de mari si de plate. Pestele il cureti si il dai cu sare. Cand pietrele s-au incins, le scoti si pui pastravii pe ele, rasucindu-i pe cealalta parte dupa patru-cinci minute.

MAESTRUL. Nu e chiar atat de simplu sa faci focul pe munte!
FIERBINTE! O cana cu ceai te incalzeste seara sau dimineata

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end munte