x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana sănătoasă versus "junk food"

Hrana sănătoasă versus "junk food"

de Magda Cristina Ursache    |    02 Noi 2009   •   00:00
Hrana sănătoasă versus "junk food"
5345-105629-afpphoto_oddandersen000_par2005033021395.jpgConfom unui nou sondaj, campania lui Jamie Oliver pentru o masă mai sănă­toa­să în cantinele şcolilor nu are un rezultat atât de mare pe cât se aştepta iniţiatorul ei. Schimbarea mentalităţii britanicilor vizavi de hrană se face cu încetinitorul.

În urma intervievării a 2.000 de persoane, analiştii de la Mintel au ajuns la concluzia că tot ce a reuşit programul lui Jamie să facă este să oprească re­du­cerea numărului de copii care mănân­că în şcoli. Cu toate acestea, majoritatea copiilor încă îşi aduc pacheţele de acasă.


REZULTATUL SE LASĂ AŞTEPTAT

În raportul apărut în urma sondajului se arată că, în ciuda promisiunilor de susţinere guvernamentală, companiile care asigură distribuţia mâncării în şcoli se zbat să scoată profit din meniurile hrănitoare şi sănătoase pe care le cer directorii unităţilor. Numărul copiilor de gimnaziu care iau masa la şcoală este cu mult mai mic decât cel al copiilor de şcoală primară care mănâncă la cantină.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai asociaţiei care a realizat sondajul a afirmat: "Doar unul din cinci părinţi crede că mesele servite la cantinele şcolare sunt mai sănătoase decât înainte şi mai bune din punctul de vedere al calităţii, după întreaga campanie televizată a lui Jamie Oliver. Deşi unul din patru părinţi pare foarte mulţumit de noile reglementări privind mâncarea servită în şcoli, nu este un rezultat mulţumitor pentru campania lui Jamie sau pentru noua legislaţie, mai ales văzând preţul pe care îl plăteşte industria din domeniu".


"JUNK FOOD" ÎNCĂ DOMINĂ MĂNCAREA SĂNĂTOASĂ
În 2005, Jamie Oliver pornea un proiect foarte ambiţios, pentru care era foarte lăudat. "Jamie's School Dinners" îşi pro­punea să deschidă britanicilor ochii cu privire la mâncarea servită în cantinele şcolilor. A fost aclamat la nivel naţional pentru iniţiativă dar a şi stârnit o întrea­gă controversă. El cerea ca mesele servite copiilor să fie mai hrănitoare şi susţinea că originile problemei stau în lipsa educaţiei alimentare.

Nu numai că elevii nu erau învăţaţi să ia o masă corectă din punct de vedere nutriţional, dar nici părinţii nu se îngrijeau dacă aceasta le era servită şi nici unităţile şcolare nu aveau angajaţi profesionişti. Desigur, nici nu era de aşteptat ca o masă substanţială să poată fi servită din cei 37 de pence de copil alocaţi de guvern. Aşa că Jamie s-a decis să schimbe totul. Petiţia sa a avut 271.677 de semnături şi o schimbare de legislaţie a fost posibilă.

Părea un început bun pentru acest proiect, iar produse alimentare nesănătoase - cum ar fi snack-urile "Turkey Twizzlers" - au fost interzise în şcoli. Dar acesta pare să fie singurul câştig al campaniei. Impactul redus al campaniei lui Jamie Oliver - chiar dacă a fost preluată şi de autorităţi - a fost cauzat, între altele, şi de faptul că în ziua de azi părinţii muncesc foarte mult şi nu mai au timp să se ocupe de alimentaţia copiilor lor. Iar pentru cei mici este mult mai tentant să mănânce fast-food sau snack-uri.
LUPTA CONTINUĂ
După patru ani, copiii încă mănâncă "junk food" şi se pare că din ce în ce mai multe ziduri se ridică în faţa proiectului "Jamie's School Dinners". Cu toate acestea, Jamie nu renunţă. "Ştiu cum este să fii foarte ocupat. Ca majoritatea mămicilor şi tăticilor care muncesc, şi eu îmi văd fetele doar câte puţin în fiecare dimineaţă şi în week-end... Mama lor face o treabă extraordinară."

Ştie totuşi că nu toate familiile sunt atât de norocoase ca a lui şi că există şi cazuri în care ambii părinţi lucrează. Tocmai de aceea nu se dă bătut şi încearcă să le asigure copiilor o masă sănătoasă şi echilibrată. Pe site-ul său este postat un întreg manifest pentru educaţia alimentară, atât a celor mici, cât şi a adulţilor.

El crede că sporirea meselor luate în familie va creşte apetitul celor mici pentru mâncarea sănătoasă, aşa că îi îndeamnă pe părinţi să gătească şi să facă din gătit o activitate de familie, tocmai pentru ca puştii lor - când vor deveni părinţi, în viitor - să nu se mai confrunte cu o asemenea problemă.


LITTLE J ŞI JAMIE-CEL-MARE
Jamie încearcă să-i atragă spre un stil de viaţă mai sănătos nu numai pe adulţi, ci şi pe copii. El crede că educaţia alimentară şi obiceiul de a găti şi mânca sănătos se învaţă de la o vârstă fragedă. Tocmai de aceea, a iniţiat un proiect special pentru cei mici.
Ajuns vedetă de televiziune în urma show-ului "The Naked Chef", acum vrea să ajungă şi personaj de desen animat. El a lucrat cu studiourile Aardman Animations pentru crearea unei serii de desene animate (52 de episoade) numită "Little J", destinată copiilor între 7 şi 11 ani.

Este vorba despre o serie 2-D inspirată de pasiunea lui Jamie Oliver pentru mâncarea bună şi gătitul fără dureri de cap. Acţiunea urmă­reşte un Jamie în vârstă de 10 ani ficţional, care porneşte într-o călătorie pentru descoperirea secretului devenirii unui mare bucătar. Lumea micuţului personaj e populată de tot felul de personaje amuzante: mâncare vorbitoare, o şuncă depresivă, un om de ştiinţă numit Oul Benedict, dar şi un guru culinar - Nonna - care îl ajută pe micuţ. "Nu pot să vă spun cât sunt de pasionat, atât de mâncare, cât şi de copii. Vreau să dau mai departe cunoştinţele mele într-un mod amuzant şi care să-i prindă pe cei mici."

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie