x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Hrana sănătoasă versus "junk food"

0
Autor: Magda Cristina Ursache 02 Noi 2009 - 00:00
Hrana sănătoasă versus
5345-105629-afpphoto_oddandersen000_par2005033021395.jpgConfom unui nou sondaj, campania lui Jamie Oliver pentru o masă mai sănă­toa­să în cantinele şcolilor nu are un rezultat atât de mare pe cât se aştepta iniţiatorul ei. Schimbarea mentalităţii britanicilor vizavi de hrană se face cu încetinitorul.

În urma intervievării a 2.000 de persoane, analiştii de la Mintel au ajuns la concluzia că tot ce a reuşit programul lui Jamie să facă este să oprească re­du­cerea numărului de copii care mănân­că în şcoli. Cu toate acestea, majoritatea copiilor încă îşi aduc pacheţele de acasă.


REZULTATUL SE LASĂ AŞTEPTAT

În raportul apărut în urma sondajului se arată că, în ciuda promisiunilor de susţinere guvernamentală, companiile care asigură distribuţia mâncării în şcoli se zbat să scoată profit din meniurile hrănitoare şi sănătoase pe care le cer directorii unităţilor. Numărul copiilor de gimnaziu care iau masa la şcoală este cu mult mai mic decât cel al copiilor de şcoală primară care mănâncă la cantină.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai asociaţiei care a realizat sondajul a afirmat: "Doar unul din cinci părinţi crede că mesele servite la cantinele şcolare sunt mai sănătoase decât înainte şi mai bune din punctul de vedere al calităţii, după întreaga campanie televizată a lui Jamie Oliver. Deşi unul din patru părinţi pare foarte mulţumit de noile reglementări privind mâncarea servită în şcoli, nu este un rezultat mulţumitor pentru campania lui Jamie sau pentru noua legislaţie, mai ales văzând preţul pe care îl plăteşte industria din domeniu".


"JUNK FOOD" ÎNCĂ DOMINĂ MĂNCAREA SĂNĂTOASĂ
În 2005, Jamie Oliver pornea un proiect foarte ambiţios, pentru care era foarte lăudat. "Jamie's School Dinners" îşi pro­punea să deschidă britanicilor ochii cu privire la mâncarea servită în cantinele şcolilor. A fost aclamat la nivel naţional pentru iniţiativă dar a şi stârnit o întrea­gă controversă. El cerea ca mesele servite copiilor să fie mai hrănitoare şi susţinea că originile problemei stau în lipsa educaţiei alimentare.

Nu numai că elevii nu erau învăţaţi să ia o masă corectă din punct de vedere nutriţional, dar nici părinţii nu se îngrijeau dacă aceasta le era servită şi nici unităţile şcolare nu aveau angajaţi profesionişti. Desigur, nici nu era de aşteptat ca o masă substanţială să poată fi servită din cei 37 de pence de copil alocaţi de guvern. Aşa că Jamie s-a decis să schimbe totul. Petiţia sa a avut 271.677 de semnături şi o schimbare de legislaţie a fost posibilă.

Părea un început bun pentru acest proiect, iar produse alimentare nesănătoase - cum ar fi snack-urile "Turkey Twizzlers" - au fost interzise în şcoli. Dar acesta pare să fie singurul câştig al campaniei. Impactul redus al campaniei lui Jamie Oliver - chiar dacă a fost preluată şi de autorităţi - a fost cauzat, între altele, şi de faptul că în ziua de azi părinţii muncesc foarte mult şi nu mai au timp să se ocupe de alimentaţia copiilor lor. Iar pentru cei mici este mult mai tentant să mănânce fast-food sau snack-uri.
LUPTA CONTINUĂ
După patru ani, copiii încă mănâncă "junk food" şi se pare că din ce în ce mai multe ziduri se ridică în faţa proiectului "Jamie's School Dinners". Cu toate acestea, Jamie nu renunţă. "Ştiu cum este să fii foarte ocupat. Ca majoritatea mămicilor şi tăticilor care muncesc, şi eu îmi văd fetele doar câte puţin în fiecare dimineaţă şi în week-end... Mama lor face o treabă extraordinară."

Ştie totuşi că nu toate familiile sunt atât de norocoase ca a lui şi că există şi cazuri în care ambii părinţi lucrează. Tocmai de aceea nu se dă bătut şi încearcă să le asigure copiilor o masă sănătoasă şi echilibrată. Pe site-ul său este postat un întreg manifest pentru educaţia alimentară, atât a celor mici, cât şi a adulţilor.

El crede că sporirea meselor luate în familie va creşte apetitul celor mici pentru mâncarea sănătoasă, aşa că îi îndeamnă pe părinţi să gătească şi să facă din gătit o activitate de familie, tocmai pentru ca puştii lor - când vor deveni părinţi, în viitor - să nu se mai confrunte cu o asemenea problemă.


LITTLE J ŞI JAMIE-CEL-MARE
Jamie încearcă să-i atragă spre un stil de viaţă mai sănătos nu numai pe adulţi, ci şi pe copii. El crede că educaţia alimentară şi obiceiul de a găti şi mânca sănătos se învaţă de la o vârstă fragedă. Tocmai de aceea, a iniţiat un proiect special pentru cei mici.
Ajuns vedetă de televiziune în urma show-ului "The Naked Chef", acum vrea să ajungă şi personaj de desen animat. El a lucrat cu studiourile Aardman Animations pentru crearea unei serii de desene animate (52 de episoade) numită "Little J", destinată copiilor între 7 şi 11 ani.

Este vorba despre o serie 2-D inspirată de pasiunea lui Jamie Oliver pentru mâncarea bună şi gătitul fără dureri de cap. Acţiunea urmă­reşte un Jamie în vârstă de 10 ani ficţional, care porneşte într-o călătorie pentru descoperirea secretului devenirii unui mare bucătar. Lumea micuţului personaj e populată de tot felul de personaje amuzante: mâncare vorbitoare, o şuncă depresivă, un om de ştiinţă numit Oul Benedict, dar şi un guru culinar - Nonna - care îl ajută pe micuţ. "Nu pot să vă spun cât sunt de pasionat, atât de mâncare, cât şi de copii. Vreau să dau mai departe cunoştinţele mele într-un mod amuzant şi care să-i prindă pe cei mici."
Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de