x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Iată "Gustul Păcii"!

0
Autor: Maria Belu-Burtea 20 Mai 2010 - 00:00
Iată Karina Knapek/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Un cocteil de ingrediente, o plăcere mai mult decât evidentă de a explica cum se potrivesc anumite fructe sau legume cu friptura, cum friptura trebuie să "respire" ca să aibă savoare... Întregul ritual al chefilor ne-a făcut să-i urmărim cu sufletul la gură cum gătesc.



Pentru prima dată i-am întâlnit la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, iar mişcările pe care le făceau erau ale unor artişti... Noi ştiam că va fi o echipă formată din bucătari arabi, israelieni şi creştini... Dar am observat patru chefi care ne-au impresionat... Ne-a plăcut ce-am văzut, era altceva... Nimic nu se potrivea cu ce ştiam noi...

CHEFII PĂCII
Abu, Toni, Joachim şi Eitan. Un armean, un creştin, un arab israelian şi un israelian. "Gustul Păcii", o echipă ce a plecat să colinde prin lume şi să facă cunoscut acest gust atât de drag şi atât de departe în lumea lor... Ei l-au simţit primii... "Cheful armean a venit cu ideea", ne spune Eitan. "L-am cunoscut pe cheful arab care m-a încântat. Ce dorim noi? Noi vrem să mergem în toată lumea în echipa asta şi dorim să arătăm cum trebuie folosit cuţitul: doar pentru a prepara mâncare.

Nu pentru război! Iar cu burta plină de mâncare sănătoasă oamenii nu mai au chef de război. Noi, în echipa asta, mergem peste tot, gătim şi ne bucurăm că oamenii vin şi mănâncă ceva gustos. Şi sunt fericiţi. Nu mai vor război!", continuă Eitan. "Fiecare chef are afacerea lui, dar noi vrem să le dăm tuturor oamenilor gustul păcii! Miel umplut cu smochine, struţ cu fructe de cactus, toate însoţite de salate sănătoase făcute din germeni de legume ce conţin toate vitaminele, roşii cherry stropite cu ulei de avocado. Salatele mai conţin peşte, hrean, udate cu nectar de prune amestecat cu puţină votcă", ne mai spune Eitan. Delicios!

SFATURI
După ce juriul a terminat de gustat din preparatele lor, a venit rândul vizitatorilor aflaţi în Piaţa Constituţiei să deguste. Le-a plăcut, iar unii au mai cerut o porţie. Am aflat de la Eitan, cheful israelian, că mama lui este româncă, născută în Paşcani, şi că participă pentru a doua oară la Campionatul de Gătit în Aer Liber. Prima dată a fost la Cluj cu un an în urmă. Noi l-am întrebat cum i se pare mâncarea din România şi dacă i-a plăcut vreun fel în mod special. "Nu este atât de bună ca cea făcută de mama.

Dar preparatele pe care le-am mâncat aici, în Bucureşti, sunt mai bune comparativ cu cele din Cluj. Mi-a plăcut mult salata de vinete coapte, cu ulei şi ceapă alături. A fost foarte bună. De asemenea, mi-au mai plăcut saramura de crap şi costiţa", ne-a spus distinsul nostru interlocutor.

Un sfat pentru bucătarii români? "Ar trebui să aibă mai multă imaginaţie, să gătească mai sănătos şi să folosească mai multe arome. Chiar şi lângă mici dacă pui ceva deosebit alături, spre exemplu o salată, mâncarea din farfurie devine mult mai aromată", conchide Eitan.

ENERGY BOMB
Eitan ne-a mărturisit că dacă va fi solicitat se va întoarce în România pentru a le împărtăşi tinerilor din experienţa sa. Îl rugăm să divulge pentru Jurnalul de bucătărie reţeta salatei preparate în concurs.

"Această salată este delicioasă şi poate fi preparată de oricine doreşte să mănânce ceva cu adevărat savuros. Se iau 200 g de somon proaspăt, se frig pe grătar timp de cinci minute pe o parte şi cinci pe cealaltă, iar după ce se răcesc se rup pur şi simplu cu mâna. 200 g de somon afumat se taie cuburi şi se pun într-un bol la un loc cu peştele fript.

O jumătate de avocado şi un sfert de pepene galben se taie cuburi şi se aşază în bolul cu peştele. Se ia o cutiuţă de smântână dulce, se bate bine, se combină cu o lingură de hrean, o lingură de maioneză light făcută în casă şi cu doi castraveţi muraţi tocaţi cubuleţe. Toată această combinaţie se toarnă în bol şi se amestecă uşor să nu se zdrobească legumele. Se mai adaugă o lingură de oţet balsamic, o lingură de chili dulce şi se amestecă. Salata aceasta se aranjează pe farfurii, deasupra se pune o feliuţă de somon afumat, o lingură de capere şi sâmburi de rodii.

Este foarte uşor de preparat, bogată în omega 3, vitamine şi fiecare înghiţitură este o simfonie de savori. Se poate servi «acompaniată» de şampanie sau de orice vin alb de calitate ce trebuie musai să fie rece."
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de