x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În spiritul tradiţiilor româneşti

0
Autor: Diana Radu 26 Mar 2008 - 00:00

Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi.

Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi. Spre exemplu, Mănăstirea Coşuna din Craiova a fost construită pe ruinele vechii cetăţi romane Peledava, iar cărămida acestei construcţii a reprezentat temelia locaşului de cult.

 

 

 

Valori tradiţionale

Pentru că în Oltenia tradiţia se îmbină cu gastronomia, gospodinele pregătesc aici fel de fel de bucate: caltaboşi, tobă, jumări, carne la găleată, şunci afumate şi altele. Despre secretele mâncărurilor regionale ne-a vorbit Luis Ghincea, olteancă din Craiova. Pasionată de gastronomie şi dedicată valorilor tradiţionale româneşti, ea promovează, prin tot ceea ce face, cultura naţională.

 

 

 

În urmă cu zece ani a înfiinţat un restaurant cu specific românesc, unde clienţii servesc preparate făcute după reţete bătrâneşti şi ascultă muzică populară. Decorat cu blănuri de miel, restaurantul recreează o lume ce aparţine vremurilor de mult apuse. Iar hangiţele, îmbrăcate în straie olteneşti, servesc bucatele în străchini de pământ şi te îmbie cu lipii pregătite pe plită, completând peisajul. “Cea mai mare mulţumire a mea e să văd tineri venind în local să asculte taraful cu lăutari. Asta înseamnă că ei înţeleg valorile noastre şi că îşi asumă identitatea naţională. Prin anii ’90, aproape că nu se mai asculta muzică populară, iar adolescenţii au fost primii care au renunţat la sărbătorile tradiţionale. Acum situaţia a început să se redreseze.” În felul ei, Luis Ghincea luptă pentru moştenirea străbună. “Uneori, am senzaţia că ne pierdem originea. Mie îmi e drag portul popular, îmi place să ascult taraful cu lăutari şi vreau ca şi nepoţii mei să se bucure de aceste lucruri.”

 

 

 

Competiţii internaţionale

Trei ani la rând a participat, împreună cu soţul şi doi colaboratori de încredere, la “Festivalului Internaţional de Pomana Porcului”, organizat la Balvanyos-Băi, în comuna Turia, judeţul Covasna. “Prima oară ne-am dus doar cu nişte cuţite la noi, fără să bănuim măcar ce avea să se întâmple. Când am ajuns acolo… multe echipe veniseră înarmate cu tot felul de lucruri. Unii aveau şi costume populare! Dar am făcut treabă bună şi am obţinut locul III.” Anul trecut au luat premiul special, pentru ca în 2008 să fie câştigătorii premiului I. Cum a fost?! “Ningea ca în poveşti. Organizatorii ne-au pus la dispoziţie un porc de circa 80 kg, pe care l-am tăiat. Din el am pregătit apoi carne la găleată, cârnăciori olteneşti, trandafiri tocaţi la bardă, tobă, lebăr, caltaboş, şunculiţă, jumări, jambon fiert şi cotlet împănat. Pe masă am mai aşezat murături şi pâine de casă.” Din peisaj nu au lipsit lăutarii şi pălinca. Aşa că oamenii s-au încins la joc, iar cheful a durat până dimineaţă.”

 

 

 

Preferinţă

Preparatul preferat al doamnei Luis Ghincea este “carnea la găleată – făcută ca pe vremea bunicilor”.

De la dânsă am aflat şi reţeta transmisă în familie de câteva generaţii.

“Se ia spata de porc, se porţionează şi se dă cu sare. După o zi sau două, bucăţile de carne se prăjesc cu untură. Este important ca din

când în când să se mai picure

puţină apă în cratiţă. După ce

s-a prăjit, carnea se pune la găleată, cu untură topită”.


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de