x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În spiritul tradiţiilor româneşti

0
Autor: Diana Radu 26 Mar 2008 - 00:00

Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi.

Se zice că Oltenia este regiunea unde vestigiile latine s-au păstrat cel mai bine. Triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetăţilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezistă până astăzi. Spre exemplu, Mănăstirea Coşuna din Craiova a fost construită pe ruinele vechii cetăţi romane Peledava, iar cărămida acestei construcţii a reprezentat temelia locaşului de cult.

 

 

 

Valori tradiţionale

Pentru că în Oltenia tradiţia se îmbină cu gastronomia, gospodinele pregătesc aici fel de fel de bucate: caltaboşi, tobă, jumări, carne la găleată, şunci afumate şi altele. Despre secretele mâncărurilor regionale ne-a vorbit Luis Ghincea, olteancă din Craiova. Pasionată de gastronomie şi dedicată valorilor tradiţionale româneşti, ea promovează, prin tot ceea ce face, cultura naţională.

 

 

 

În urmă cu zece ani a înfiinţat un restaurant cu specific românesc, unde clienţii servesc preparate făcute după reţete bătrâneşti şi ascultă muzică populară. Decorat cu blănuri de miel, restaurantul recreează o lume ce aparţine vremurilor de mult apuse. Iar hangiţele, îmbrăcate în straie olteneşti, servesc bucatele în străchini de pământ şi te îmbie cu lipii pregătite pe plită, completând peisajul. “Cea mai mare mulţumire a mea e să văd tineri venind în local să asculte taraful cu lăutari. Asta înseamnă că ei înţeleg valorile noastre şi că îşi asumă identitatea naţională. Prin anii ’90, aproape că nu se mai asculta muzică populară, iar adolescenţii au fost primii care au renunţat la sărbătorile tradiţionale. Acum situaţia a început să se redreseze.” În felul ei, Luis Ghincea luptă pentru moştenirea străbună. “Uneori, am senzaţia că ne pierdem originea. Mie îmi e drag portul popular, îmi place să ascult taraful cu lăutari şi vreau ca şi nepoţii mei să se bucure de aceste lucruri.”

 

 

 

Competiţii internaţionale

Trei ani la rând a participat, împreună cu soţul şi doi colaboratori de încredere, la “Festivalului Internaţional de Pomana Porcului”, organizat la Balvanyos-Băi, în comuna Turia, judeţul Covasna. “Prima oară ne-am dus doar cu nişte cuţite la noi, fără să bănuim măcar ce avea să se întâmple. Când am ajuns acolo… multe echipe veniseră înarmate cu tot felul de lucruri. Unii aveau şi costume populare! Dar am făcut treabă bună şi am obţinut locul III.” Anul trecut au luat premiul special, pentru ca în 2008 să fie câştigătorii premiului I. Cum a fost?! “Ningea ca în poveşti. Organizatorii ne-au pus la dispoziţie un porc de circa 80 kg, pe care l-am tăiat. Din el am pregătit apoi carne la găleată, cârnăciori olteneşti, trandafiri tocaţi la bardă, tobă, lebăr, caltaboş, şunculiţă, jumări, jambon fiert şi cotlet împănat. Pe masă am mai aşezat murături şi pâine de casă.” Din peisaj nu au lipsit lăutarii şi pălinca. Aşa că oamenii s-au încins la joc, iar cheful a durat până dimineaţă.”

 

 

 

Preferinţă

Preparatul preferat al doamnei Luis Ghincea este “carnea la găleată – făcută ca pe vremea bunicilor”.

De la dânsă am aflat şi reţeta transmisă în familie de câteva generaţii.

“Se ia spata de porc, se porţionează şi se dă cu sare. După o zi sau două, bucăţile de carne se prăjesc cu untură. Este important ca din

când în când să se mai picure

puţină apă în cratiţă. După ce

s-a prăjit, carnea se pune la găleată, cu untură topită”.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de