x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Icoana care face minuni, intre legenda si credinta

Icoana care face minuni, intre legenda si credinta

de Carmen Dragan    |    20 Dec 2006   •   00:00
Icoana care face minuni, intre legenda si credinta

Legenda spune: un calugar a visat intr-o noapte ca in interiorul unui stejar secular se afla o icoana a Maicii Domnului. A doua zi a gasit intr-adevar icoana in scorbura si a auzit o voce care il indemna: "Dorinta mea este ca tu sa zidesti aici, pentru mine, o manastire din acest copac".

Popasuri monahale - Manastirea Dintr-un lemn

Legenda spune: un calugar a visat intr-o noapte ca in interiorul unui stejar secular se afla o icoana a Maicii Domnului. A doua zi a gasit intr-adevar icoana in scorbura si a auzit o voce care il indemna: "Dorinta mea este ca tu sa zidesti aici, pentru mine, o manastire din acest copac". ("Calatoriile Patriarhului Macarie prin Tarile Romane"). Urmand indemnul, pustnicul a ridicat pe acel loc o bisericuta, folosind numai lemnul acelui falnic arbore, si de aceea manastirea se numeste "Dintr-un lemn". Este creata din barne groase, incheiate in coada de randunica, iar in interior sunt multe icoane pictate, marturii de necontestat ale spiritului religios propriu oamenilor din aceasta zona a Valcei.

Imagine si simbol. In apropierea orasului Ramnicu Valcea, in comuna Francesti, Manastirea Dintr-un lemn este o oaza de pace si bucurie spirituala pentru toti oamenii care zabovesc aici. Icoana facatoare de minuni atrage zilnic numerosi credinciosi care vin cu speranta ca toate durerile lor vor fi alungate de puterea divina a Maicii Domnului. In tara noastra exista mai multe icoane ale Fecioarei Maria, care au fost numite "icoane facatoare de minuni". Ele continua traditia icoanei Maicii Domnului, zugravita de evanghelistul Luca, despre care s-a spus ca a fost aparatoarea Constantinopolului in secolul al X-lea ori a polonezilor in lupta impotriva suedezilor din 1662.

La manastirea aceasta, icoana are povestile ei. In anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a studiat icoane si a identificat-o ca fiind pictata in secolul al IV-lea la Manastirea Th...othokos din Grecia. Pe de alta parte, A.M. Muzicescu sustine ca icoana ar fi fost pictata inainte de 1453 la Bizant sau pe Muntele Athos, folosindu-se un model mai vechi. In 1812 a fost imbracata in argint de argintarul Blanc, la dorinta lui Radu Golescu.

Pe urmele icoanei. Cercetand icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, am ajuns si la Manastirea Dintr-un lemn, unde am aflat ca exista cea mai mare reprezentare de la noi din tara. Aici aveam sa vad o icoana de tipul "Hodighitria" - Fecioara cu pruncul - Maica Domnului tinand Pruncul pe bratul stang. Acest tip de icoana reprezinta atitudinea cea mai duioasa din iconografia Maicii Domnului. Dar tot aici am intalnit si calugarite cu adevarata chemare spre Dumnezeu, care ne-au intampinat cu multa caldura si credinta. Maica stareta Emanuela ne-a povestit despre istoria si legenda locasului si a icoanei. Mai tarziu, langa bisericuta s-a construit si o biserica de piatra.

Am patruns si in cuhnia manastirii, unde maicutele ne-au intampinat cu o delicioasa ciorba de legume si cu ardei umpluti, toate gatite dupa retete numai de ele stiute. In gradina locasului sfant l-am reintalnit si pe Parintele Ghenadie Gogu, pe care l-am cunoscut cu multi ani in urma la Manastirea Cozia. Astazi, el este Preotul Manastirii Dintr-un lemn, un monah tanar, dar cu multa daruire si modestie, care are intotdeauna sfaturi linistitoare si pline de intelepciune.

Craciunul in manastire. Daca ajungeti de Sarbatori intr-un locas sfant, veti intelege cu adevarat care este semnificatia lor. Intr-un asemenea spatiu, cerul e parca mai deschis pentru rugaciunile noastre, iar Dumnezeu este mai aproape de credinciosi. Slujbele care se fac in zilele ce sarbatoresc Nasterea lui Iisus au darul sa ne introduca intr-o lume curata si sfanta.

M-am intrebat de multe ori cum este sa-ti petreci Craciunul departe de familie, departe de tot ceea ce reprezinta pentru noi, oamenii simpli, Sarbatorile de iarna. Dar manastirea nu este un loc in care sa te simti singur. Si pentru monahi, si pentru monahii, pe langa semnificatia religioasa, Craciunul inseamna si bucuria unui bradut impodobit, o masa imbelsugata si iubirea pentru Dumnezeu. Iar aici, la Manastirea Dintr-un lemn, in mod special, Maica Domnului isi arata dragostea prin implinirea dorintelor celor care cred in ea.
"Manastirea este Rai. In biserici si manastiri, in picturile de pe zidurile interioare sau exterioare, veti vedea reprezentarea raiului"
  • preot Ghenadie Gogu
  • Placinta cu branza

    Ingrediente: 500 g faina, 200 g unt, 10 oua, sare, o cana de lapte, un kg de branza vaci, coaja de lamaie, smantana.

    Preparare: Se face un aluat din faina, sare, lapte si o jumatate din cantitatea de unt. Se framanta si se adauga treptat cealalta jumatate de unt. Aluatul se pastreaza la rece pentru o ora, apoi se intinde pe o planseta. Se taie foaia in doua jumatati. Se unge o tava cu unt, se pune o foaie si se acopera cu branza amestecata bine cu o jumatate de cana de smantana, coaja de lamaie si ouale. Umplutura se pune peste prima foaie, se acopera cu foaia ramasa si se introduce placinta in cuptor pentru 45 de minute.


    ×