Nebunia salatelor continuă în cel de-al şaptelea volum al seriei care îl are în ca amfitrion pe renumitul bucătar britanic Jamie Oliver. De această dată, cea de-a doua parte a cărţii, "Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete", vă ademeneşte nu doar cu salate şi dressinguri neobişnuite, ci şi cu supe şi paste. Tot atâtea idei pentru o joacă în bucătărie!
Salatele reprezintă poate pentru mulţi dintre noi soluţia de urgenţă. Pot substitui, cu lejeritate, un preparat consistent, precum o friptură bunăoară, deoarece ingredientele pot fi dintre cele mai diverse. În plus, datorită uşurinţei cu care se poate umple un bol mare de salată sunt de preferat în cazul celor care nu au suficient timp să migălească în bucătării. Important este ca salatele să depăşească stadiul celor trei-patru ingrediente: salată verde, roşii, castraveţi şi ardei.
Ele pot fi mai mult de atât, iar Jamie vă învaţă cum să descătuşaţi energiile ascunse ale unei... salate.
FRUCTE ÎN SALATĂ
Perele aurii şi zemoase nu s-au copt doar pentru a fi folosite la pregătirea dulciurilor. Salatele vor căpăta gust de toamnă dacă veţi adăuga astfel de pere absolut perfecte. Se descojesc, se taie în felii mai mari sau mai mici, după cât de pregnant vreţi să le simţiţi parfmul, apoi se aşază într-un vas. Se mai adaugă rucola şi cardama, astfel încât gustul uşor amărui al salatei să contrasteze cu dulceaţa perelor. Se toarnă câteva picături de ulei şi suc de lămâie, iar pentru a creea o surpriză plăcută se presară miez de nucă şi parmezan ras. Cu siguranţă nici nu vă trecea prin minte că o salată delicioasă poate să combine fructe, nuci şi parmezan pe frunze delicate de rucola!
Şi piersicile au de spus o poveste de bun gust dacă se folosesc în salată alături de un bulgăre de mozzarella, câteva felii de prosciutto, salată, mentă şi un dressing cu totul special din ulei de măsline şi suc de lămâie.
UN PIC ALTFEL
Salata caldă de verdeţuri, cu bacon şi anghinare de Ierusalim, va face senzaţie, iar mărturisirea lui Jamie sigur vă va incita. "Această salată este una extrem de consistentă, plină de arome şi de personalitate. Idea de bază în cazul salatelor calde este să folosiţi frunze de salată mai interesante şi puţin mai rezistente, de regulă împreună cu sote de legume sau carne friptă. Se poate utiliza orice - de la ficăţei de pasăre, şuncă afumată şi scoici până la roşii coapte, seminţe de pin sau ceapă caramelizată -, absolut orice. Combinaţia asta de anghinare de Ierusalim cu bacon afumat este una absolut genială." Anghinarea de Ierusalim seamănă mai degrabă cu nişte cartofi cu forme ciudate care, după ce se fierb în apă clocotită cu sare, pot fi folosiţi la fel ca popularii cartofi. Gustul ei este totuşi cu totul altceva.
Vă mai puteţi juca în bucătărie pregătind salată thailandeză crocantă (o combinaţie de germeni de fasole, ardei graşi sau iuţi, rucola, ceapă, varză chinezească sau castraveţi, aromată cu cele mai interesante plante de busuioc, mentă sau coriandru proaspete), salată de cartofi fierţi cu avocado şi creson, salată de calamar fript şi marinat cu fasole cannellini, rucola şi ardei iute sau salată de frunze şi rădăcină de ţelină cu pătrunjel şi rodie.
Secretele lui Jamie
"Haideţi să vorbim despre lucrurile simple care mă fac fericit. De ce ar crede un băiat de 24 de ani că este tare isteţ doar pentru că-şi prepară dressingurile în borcane de gem? Uneori, cred că par puţin cam obsedat. Poate sună prea simplu, dar adevărul e că toţi ajungem să ne căpătuim cu o sumedenie de borcane de dulceaţă goale. Aşa că, pur şi simplu, introduceţi toate ingredientele necesare unui sos pentru salată într-un asemenea recipient, strângeţi-i capacul şi scuturaţi-l bine. Utilizaţi sosul la salată şi, dacă vă mai rămâne, puteţi păstra restul în borcan, ascuns undeva în frigider şi aşteptând să aromatizeze următoarea salată. Iar partea cea mai bună e că nu va fi necesar să spălaţi castroane, teluri şi sticle, ci un singur borcan de gem."
Aşa că puneţi deoparte borcanele goale şi pregătiţi, după inspiraţie, dressingurile potrivite pentru salatele dumneavoastră fabuloase. Şi chiar aveţi de unde vă inspira! Dressing din busuioc, oţet balsamic şi seminţe de pin, dressing din muştar şi oţet din ierburi aromatice sau dressing din roşii cherry dulci (are în componenţă - pe lângă roşii - usturoi, anşoa, busuioc şi boia iute!).
CUM SE NAŞTE O SUPĂ?
"E duminică seară şi tocmai am mâncat la cină nişte pui fript cu garnitură, iar acum spăl vasele. În acest moment, se pot întâmpla două lucruri: unu, pot arunca toate resturile păsării la gunoi, sau doi, pot să le pun într-o oală împreună cu câteva rădăcinoase (morcovi, ceapă, ţelină) şi câteva crenguţe de ierburi aromatice smulse din jardinierele de la fereastră, să le acopăr cu apă şi apoi să le aduc la punctul de fierbere şi să le las la foc mic timp de o oră. Iată, am obţinut o supă de bază minunată, simplă şi savuroasă. De regulă, o strecor înainte de a o pune în câteva recipiente şi de a o congela, lăsând-o până în momentul în care o voi folosi la sosuri, bulionuri sau supe. Mai uşor nu se poate! Nici pomeneală de cuburi pentru supă!"
Primul pas e deja făcut. Ce mai urmează? Citiţi reţetele lui Jamie şi pregătiţi cele mai savuroase şi sănătoase reţete de supă care vă vor fortifica organismul şi vă vor încălzi inimile. Supa şi găluştele de sâmbătă ale lui Mary sunt faimoase în întreaga Londră, aşa că merită să fie încercate şi în bucătăriile din România. Reţeta, orginară de pe exoticele meleaguri ale Indiei de Vest, presupune găluşte pregătite din două tipuri de făină (mălai şi grâu), unt şi condimente. Cât despre supă, începutul este neobişnuit. Mai întâi se prăjeşte într-o oală, în ulei de măsline, carnea de vită bine condimentată, pentru ca apoi să se adauge celelalte ingrediente: morcovi, semninţe de coriandru, cimbru, cartofi dulci, dovleac şi igname. Interesant este că se serveşte cu fulgi de ardei iuţi, numai buni pentru zilele reci de iarnă. Celelalte reţete de supă sunt mai mult decât ceea ce intuiţi la prima vedere: surprize culinare cu dovleac auriu şi şuncă de Parma, cele mai savuroase fructe de mare servite cu pâine prăjită peste care s-a picurat sos de usturoi sau o inedită supă thailandeză aromată.
Totul despre paste
O farfurie cu paste minunate, cărora nu le poţi rezista.
Pur şi simplu trebuie să le descoperi gustul, să le ghiceşti ingredientele şi să te minunezi de măiestria bucătarului.
Iată cum veţi fi mereu înconjurat de prieteni gata să se bucure de surprize culinare! Şi pentru a face toate acestea posibile, Jamie vă dezvăluie tehnica pastelor în doar câţiva paşi simpli. Pentru început, reţeta pentru paste proaspete pregătite în propria bucătărie din cele mai bune ingrediente. "Excepţionala reţetă de bază pentru paste" se pregăteşte doar din trei ingrediente: făină de grâu dur, făină de griş şi ouă. Cât despre formele pastelor, acestea pot fi doar simple "stracci", foarte asemănătoare cu "zdrenţele" din supele de găină ale gospodinelor românce. "Pentru a le usca, tot ceea ce trebuie să faceţi este să puneţi pastele pe o bară lungă sau să le aşezaţi pe un suport metalic de prosoape sau pe ceva cu o formă asemănătoare timp de 1-2 zile, până s-au uscat complet. Pentru a verifica dacă sunt gata, frământaţi o bucăţică în palmă; ar trebui să se fărâmiţeze şi să se rupă cu uşurinţă în bucăţi mici. Dacă au fost uscate aşa cum trebuie, pastele făinoase pot fi depozitate în recipiente închise ermetic, pentru vreo două luni bune." Pastele acestea atât de simple pot fi adevărate plăceri gustative. Jucaţi-vă şi invitaţi-vă prietenii să guste stracci cu vinete picante, roşii, busuioc şi parmezan sau stracci cu gorgonzola, mascarpone, măghiran şi nuci.
Citește pe Antena3.ro