x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Impotriva valului

Impotriva valului

17 Aug 2004   •   00:00

Statistica dovedeste ca in Romania se bea mai mult vin dulce si demidulce decat vin sec.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Virtutile acestuia din urma sunt relevate pe toate canalele de comunicare, medicii incurajeaza un consum moderat de vin rosu sec, dar romanii beau in continuare vinul dulce. Producatorii isi afirma noua identitate tot prin vinuri lipsite de zahar. Bunaoara, Cotnariul face eforturi in impunerea Francusei si a Chateau-ului Cotnari, Murfatlarul confectioneaza un brand nou - SEC - unul care sa schimbe perceptia publicului despre vinurile sale, iar Jidveiul a clasicizat cateva vinuri seci in toata tara, facandu-si un titlu de glorie din acest lucru. Sa fie o traiectorie suicidala in fata evidentelor decretate de statistici ? Nici vorba. La ora actuala avem de-a face cu o sincronizare naturala a noului ritm de viata, a structurii alimentare cu vinul.

S-a ajuns la concluzia ca un gust bun poate fi detectat mai usor atunci cand nu este ascuns in spatele unor "corectii". Zaharul are darul de a masca defecte rezultate in urma unor accidente de vinificatie. Cu toate acestea, cum raspundem asa-zisului succes al vinurilor dulci? N-as vrea sa se inteleaga ca asistam la o "cruciada" de anihilare a unor vinuri precum Grasa, Tamaioasa, Busuioaca, s.a.m.d. Locul lor este bine stabilit si nu poate fi zdruncinat. Comentariile vizeaza dulcegariile confectionate care au dereglat sistemul de valori. Aceste vinuri au facut ca statistica sa arate astazi asa: romanului ii place dulcele. Dar daca analizam vinul din gospodariile taranesti vom vedea ca, in majoritate, sunt seci, acrisoare si cu arome proaspete. Exceptie pot face incercarile de imitare a vinurilor din comert cu adaosuri nefericite de miere sau zahar.

Nu suntem singurii care am depasit o astfel de perioada umbrita de practici neortodoxe. In Franta, la inceputul secolului XX au fost chiar si revolte ale viticultorilor impotriva celor care "inmulteau" vinul. Asa au aparut legi clare care protejeaza autenticitatea si care clasifica calitatea.

Avem si noi astfel de legi. Dar inaintea actiunii lor trebuie sa functioneze intelegerea fiecaruia, chiar si a faptului ca vinul sec poate incuraja un consum mai mare.

In concluzie: personalitatea unui vin, sensibilitatea, aroma naturala, prospetimea pot fi descoperite mai usor in absenta unei masti care, de foarte multe ori, este zaharul.
×
Subiecte în articol: gastronomie