x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In jurul lumii cu o inghetata

In jurul lumii cu o inghetata

31 Mai 2005   •   00:00

"Daca vesel se traieste fa asa, daca vesel se traieste fa asa, daca vesel se traiese unul altuia zambeste, daca vesel se traieste fa asa". Cum "asa"? Pai sa va spun. Acest cantecel se cere insotit de efort fizic.

  • de VERONICA GUZUN
  • DESERT RECE
  • Am vazut zilele trecute o fetita care isi canta veselia cu mare elan si, in loc sa bata din palme, stiti ce facea? Nu veti ghici niciodata! Lua cate o lingurita de inghetata si bucuria ei crestea dupa fiecare inghititura.

    JAPONIA. As indrazni sa numesc inghetata desertul preferat al celor mari, dar mai ales al celor mici, din lumea larga. Copiii niponi mananca inghetata Macha. Ea se face din inghetata de vanilie sau de frisca, amestecata foarte bine cu praf de ceai verde. Pudra da un gust usor amar care mai taie din dulceata celuilalt ingredient. Numele desertului verde vine chiar de la denumirea ceaiului si se citeste "macia". Inghetata Macha nu cere toping, se poate orna cu cubulete de banane sau de portocale.

    ITALIA. Dupa ce golesc farfuria plina cu spaghete, micii italieni sunt pusi in fata unei incercari mult mai racoritoare. Este vorba de o alta portie de spaghete insa din … inghetata. Cand intri intr-o gelaterie este foarte usor sa te ineci in marea de culori si gusturi. De aceea trebuie sa stiti sa faceti combinatii reusite. Am surprins o discutie, intre inghetate, pe aceasta tema. "Eu ma impac cu toata lumea, de aceea nu ma deranjeaza societatea nici uneia dintre suratele mele", incepe discutia inghetata de vanilie. "Mie insa imi place sa imi aleg foarte bine prietenele. Daca sunt prea dulci nu imi convin", intervine lamaia in timp ce se apropie de inghetata de fructe de padure si de zmeura. Ciocolata, simtindu-se direct vizata, a sarit cu gura: "mult-stimata acritura, tin sa te anunt ca eu nu am nevoie de prietenia ta, eu ma impac destul de bine cu domnisoara Straciatella si domnul Caramel". Am tras o singura concluzie: cand e vorba de prietenii intre inghetate, improvizatia nu isi are locul!

    INGHETATA DE FRAGI, CAPSUNI, ZMEURA
  • Ingrediente: 300 g zahar, 4 pahare cu pulpa de fructe, un pahar cu lapte, un albus.
  • Preparare: Se trec capsunile, zmeura si fragii prin sita, pana se obtin patru pahare de pulpa. Se amesteca cu 300 g zahar pudra, un pahar de lapte si un albus de ou. Pentru o inghetata mai fina, in loc de lapte puneti un pahar cu frisca. Se asaza compozitia in forme si se ingheata.
  • CLATITE CU INGHETATA
  • Ingrediente: un ou, sare, o lingura cu varf de faina, un pahar cu lapte rece.
    Preparare: Se amesteca oul cu faina, se adauga laptele, un pic de sare si se omogenizeaza. Intr-o tigaie se incinge uleiul. Se agita pasta si se toarna cam jumatate de polonic in tigaie. Intoarcem clatita pe cealalta parte. O scoatem din tigaie. Lasam sa se raceasca si o umplem cu inghetata.
  • RECE SI PRAJITA
    Daca am sa va spun ca in China se prepara inghetata prajita, veti crede ca va mint. Nu, chinezii nu se tem mai mult decat altii, sa raceasca. Ei prefera sa combine gusturi si temperaturi diferite intr-un singur preparat. Poate credeti ca se ia o cupa cu inghetata si se pune pe tigaia incinsa. Nu gresiti foarte mult. Doar ca inghetata se inveleste mai intai in sos bechamel (care arata ca sosul caramel) si se pune la cuptor. Sosul formeaza o crusta, care mentine inghetata rece. Parintilor care si-au scos copiii la o inghetata, le recomandam sa guste Ice caf... (cafea in care se adauga trei cupe de inghetata de vanilie), sau Sgropino (cocteil facut din inghetata, sampanie si vodca). In post puteti sa va bucurati de inghetata de fructe de padure. Aceasta se face cu apa plata.

    ×
    Subiecte în articol: ingheţată