x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

In lumea celor mici

0
Autor: Simona Chiriac 31 Mai 2006 - 00:00
In lumea celor mici
CAIET DE RETETE
Acum cativa ani l-am rugat pe un copil de clasa I sa-si imagineze cum ar arata lumea in care i-ar placea sa traiasca pentru totdeauna. Nu a stat foarte mult pe ganduri si mi-a raspuns ca tare mult si-ar dori sa fie dulce. Bineinteles ca l-am intrebat de ce sa fie dulce si nu frumoasa, curata, plina de flori sau de jucarii. Copilul mi-a raspuns cu un zambet larg: "Daca ar fi dulce, as manca-o pe toata pana cand mi-ar pocni burta!". "Si ce faci dupa aceea?", am intrebat curioasa. "O cos cu ata (evident, se referea la burta) si incep din nou sa mananc pana cand o termin." "Si apoi ce faci?", nu m-am lasat pagubasa. "Ma urc intr-o racheta si ajung in alta lume, tot dulce."

IMAGINATIE. Va inchipuiti poate ca era doar un copil pofticios? Se poate sa fie adevarat, dar avea si multa imaginatie, daca ma gandesc la toate lucrurile pe care isi imagina ca le-ar putea manca.

De exemplu, imi povestea ca, imediat ce s-ar trezi dimineata, ar deschide geamul si ar manca crenguta de ciocolata din copacul din fata, iar, daca i-ar fi cumplit de foame, ar rontai un pic din peretele de turta dulce. Nu s-ar duce la scoala (probabil ca ar fi mancat-o prima, ca sa nu mai fie nevoit sa se trezeasca atat de devreme), ci ar pleca sa se scalde in raul de ciocolata cu vanilie ce curge chiar prin fata casei. Din cand in cand ar plonja pe fundul raului, ar deschide gura mare si ar inghiti ciocolata cu nemiluita. Apoi ar lua o lopata uriasa si ar sapa in muntele de inghetata, fara teama ca mama ar fi strigat la el ca nu are voie sa manance pentru ca-l doare gatul.

Cand ar simti ca e gata sa pocneasca, s-ar culca la umbra unui copac si ar astepta sa-i vina din nou pofta de dulciuri. Nu va astepta prea mult, pentru ca narile lui o vor lua la goana (ca in desenele animate) dupa aroma gogosilor pufoase, pitite in scorburile copacilor de ciocolata. Nu va trebui decat sa bage mana inauntru si le va infuleca pe nerasuflate. Din alta scorbura ar lua migdale, din gradinita ar culege prajituri cu petale rosii de jeleu, din pomisori ar aduna floricele cu caramel, iar seara s-ar culca neaparat cu un munte de bomboane langa el, ca sa se simta fericit chiar si in vis.

Aceasta era dorinta lui si imi inchipui ca, daca ar fi putut, si-ar fi construit o lume pe placul lui. De fapt, de ce anume ar fi avut nevoie? Sa ne gandim… Zahar, cacao, faina, fructe, migdale, lapte, oua, alune etc…

TURTA DULCE

  • INGREDIENTE: un kg faina, 350 g zahar tos, 750 g miere, 5 oua, 25 g bicarbonat de sodiu, 125 ml apa, esenta de rom, un sfert de lingurita cu scortisoara, un sfert de lingurita cu nucsoara rasa, doua cuisoare pisate marunt, sucul de la o jumatate de lamaie, un varf de cutit cu sare, 6 linguri cu zahar pudra, colorant alimentar (rosu, galben, albastru).
  • PREPARARE: Se incalzeste bine mierea si apoi se lasa sa se raceasca putin. Patru galbenusuri se freaca la bain-marie cu 50 g zahar tos pana cand acesta s-a dizolvat. Se adauga mierea, bicarbonatul, sarea, nucsoara, scortisoara, romul, praful de cuisoare si 4 albusuri batute spuma impreuna cu 50 g zahar tos. Compozitia se amesteca bine cu faina turnata in ploaie, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare (daca mai este nevoie, se mai adauga faina). Se intinde o foaie groasa de o jumatate de cm si se decupeaza diferite forme. Se ung cu ou batut si se coc in cuptor la foc moderat. Dupa ce s-au copt, se ung cu sirop preparat din restul de zahar tos si apa care se lasa sa dea in clocot. Cand sunt reci se decoreaza cu o glazura obtinuta din zaharul pudra amestecat cu sucul de lamaie si colorata dupa preferinta.

    PORTOCALE CU CREMA

  • INGREDIENTE: un kilogram de portocale, 125 g margarina, 70 g zahar pudra, un pliculet cu zahar vanilinat, 125 g amidon alimentar, gem de zmeura, un varf de cutit cu sare, 3 galbenusuri, 500 ml lapte dulce, 80 g ciocolata amaruie, fulgi de nuca de cocos.
  • PREPARARE: Se amesteca margarina cu zaharul pudra, zaharul vanilinat, sarea si amidonul, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se rup bucatele de aluat, se rotunjesc si se pun pe tava captusita cu hartie de copt. In mijlocul fiecarei mingiute se face cate o gropita. Tava se introduce in cuptor pentru 15-18 minute. Cand fursecurile sunt reci, se umplu cu gem de zmeura. Se topeste ciocolata la bain-marie, se adauga laptele si galbenusurile batute si se amesteca incontinuu pana cand crema s-a ingrosat. Cand s-a racit, se adauga fulgii de cocos. Se taie portocalele in jumatate, se scoate o parte din miez, apoi se umplu cu crema. Se decoreaza cu frunze de menta.

    BEZELE CU ZMEURA

  • INGREDIENTE: 6 albusuri, 3 galbenusuri, 350 g zahar tos, 4 linguri cu zahar pudra, 750 ml lapte dulce, doua pachetele cu zahar vanilinat, o lingura cu faina, zmeura, frunze de menta, colorant alimentar rosu.
  • PREPARARE: Se incalzeste cuptorul la 140ÞC. Se captuseste o tava cu hartie de copt. Se bat albusurile spuma pana cand se intaresc, se adauga treptat zaharul tos, pana cand compozitia se intareste. Se pun si cateva picaturi de colorant si se mai amesteca putin. Se asaza compozitia intr-un cornet special sau intr-o punga cu coltul taiat si se spriteaza. Se baga in cuptor si se coc timp de o ora sau o ora si jumatate. Se scot bezelele si se lasa sa se raceasca. In continuare se prepara crema de vanilie. Se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, se adauga faina si zaharul vanilinat, apoi se subtiaza cu laptele turnat cate putin. Se pune cratita la bain-marie si se amesteca mereu. Este gata cand compozitia ramane pe lingura si nu mai cade. Bezelelor li se taie un capacel, se umplu cu crema si se decoreaza cu zmeura si frunze de menta.

    TARTE CU CIOCOLATA

  • INGREDIENTE: 300 g faina, 150 g unt sau margarina, 100 g zahar tos, 500 ml lapte, un plic cu crema de ciocolata, 4 linguri cu zahar pudra, un pliculet cu zahar vanilinat, esenta de rom, un ou, sare, decor din zahar.
  • PREPARARE: Se amesteca untul cu zaharul tos, se adauga oul, sarea, 100 ml lapte si faina, pana cand se obtine un aluat potrivit de tare. Se lasa in frigider pentru 30 de minute. Apoi se scoate, se intinde o foaie subtire de 1 centimetru si se decupeaza cercuri rotunde cu care se vor imbraca formele de tarte unse cu margarina. Tava se baga in cuptor si se coc tartele circa 20-25 de minute. Crema se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi se adauga esenta de rom si zaharul vanilinat si se lasa la rece pentru 20 de minute. Cu aceasta crema se umplu formele de tarta, iar deasupra se presara decorul din zahar.

    MERE IN ALUAT

    INGREDIENTE: un pachet cu aluat in foitaj, 5 mere potrivite, 100 g zahar pudra, doua pliculete cu zahar vanilinat, un praf de scortisoara, un ou. PREPARARE: Merele se scobesc putin pentru a indeparta casutele cu seminte. Apoi se descojesc si se lasa deoparte. Aluatul de foitaj se intinde pe masa, se unge cu ou batut si apoi se portioneaza fie in fasii, fie in patrate. Merele se umplu cu putin zahar, zahar vanilinat si scortisoara. Se invelesc apoi in aluat si se asaza intr-o tava in cuptorul incins. Cand s-a rumenit aluatul, se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar din abundenta.
  • Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahăr,   zahărul,   făină,   dulce,   crema,   vanilinat,   pudra,   aluat,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

    Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
    Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

    Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

    Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
    După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
    Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
    Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
    Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
    Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
    Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
    Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
    Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
    Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
    Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
    Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
    Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
    O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
    Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...
    Serviciul de email marketing furnizat de