x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In lumea celor mici

In lumea celor mici

de Simona Chiriac    |    31 Mai 2006   •   00:00
In lumea celor mici
CAIET DE RETETE
Acum cativa ani l-am rugat pe un copil de clasa I sa-si imagineze cum ar arata lumea in care i-ar placea sa traiasca pentru totdeauna. Nu a stat foarte mult pe ganduri si mi-a raspuns ca tare mult si-ar dori sa fie dulce. Bineinteles ca l-am intrebat de ce sa fie dulce si nu frumoasa, curata, plina de flori sau de jucarii. Copilul mi-a raspuns cu un zambet larg: "Daca ar fi dulce, as manca-o pe toata pana cand mi-ar pocni burta!". "Si ce faci dupa aceea?", am intrebat curioasa. "O cos cu ata (evident, se referea la burta) si incep din nou sa mananc pana cand o termin." "Si apoi ce faci?", nu m-am lasat pagubasa. "Ma urc intr-o racheta si ajung in alta lume, tot dulce."

IMAGINATIE. Va inchipuiti poate ca era doar un copil pofticios? Se poate sa fie adevarat, dar avea si multa imaginatie, daca ma gandesc la toate lucrurile pe care isi imagina ca le-ar putea manca.

De exemplu, imi povestea ca, imediat ce s-ar trezi dimineata, ar deschide geamul si ar manca crenguta de ciocolata din copacul din fata, iar, daca i-ar fi cumplit de foame, ar rontai un pic din peretele de turta dulce. Nu s-ar duce la scoala (probabil ca ar fi mancat-o prima, ca sa nu mai fie nevoit sa se trezeasca atat de devreme), ci ar pleca sa se scalde in raul de ciocolata cu vanilie ce curge chiar prin fata casei. Din cand in cand ar plonja pe fundul raului, ar deschide gura mare si ar inghiti ciocolata cu nemiluita. Apoi ar lua o lopata uriasa si ar sapa in muntele de inghetata, fara teama ca mama ar fi strigat la el ca nu are voie sa manance pentru ca-l doare gatul.

Cand ar simti ca e gata sa pocneasca, s-ar culca la umbra unui copac si ar astepta sa-i vina din nou pofta de dulciuri. Nu va astepta prea mult, pentru ca narile lui o vor lua la goana (ca in desenele animate) dupa aroma gogosilor pufoase, pitite in scorburile copacilor de ciocolata. Nu va trebui decat sa bage mana inauntru si le va infuleca pe nerasuflate. Din alta scorbura ar lua migdale, din gradinita ar culege prajituri cu petale rosii de jeleu, din pomisori ar aduna floricele cu caramel, iar seara s-ar culca neaparat cu un munte de bomboane langa el, ca sa se simta fericit chiar si in vis.

Aceasta era dorinta lui si imi inchipui ca, daca ar fi putut, si-ar fi construit o lume pe placul lui. De fapt, de ce anume ar fi avut nevoie? Sa ne gandim… Zahar, cacao, faina, fructe, migdale, lapte, oua, alune etc…

TURTA DULCE

  • INGREDIENTE: un kg faina, 350 g zahar tos, 750 g miere, 5 oua, 25 g bicarbonat de sodiu, 125 ml apa, esenta de rom, un sfert de lingurita cu scortisoara, un sfert de lingurita cu nucsoara rasa, doua cuisoare pisate marunt, sucul de la o jumatate de lamaie, un varf de cutit cu sare, 6 linguri cu zahar pudra, colorant alimentar (rosu, galben, albastru).
  • PREPARARE: Se incalzeste bine mierea si apoi se lasa sa se raceasca putin. Patru galbenusuri se freaca la bain-marie cu 50 g zahar tos pana cand acesta s-a dizolvat. Se adauga mierea, bicarbonatul, sarea, nucsoara, scortisoara, romul, praful de cuisoare si 4 albusuri batute spuma impreuna cu 50 g zahar tos. Compozitia se amesteca bine cu faina turnata in ploaie, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare (daca mai este nevoie, se mai adauga faina). Se intinde o foaie groasa de o jumatate de cm si se decupeaza diferite forme. Se ung cu ou batut si se coc in cuptor la foc moderat. Dupa ce s-au copt, se ung cu sirop preparat din restul de zahar tos si apa care se lasa sa dea in clocot. Cand sunt reci se decoreaza cu o glazura obtinuta din zaharul pudra amestecat cu sucul de lamaie si colorata dupa preferinta.

    PORTOCALE CU CREMA

  • INGREDIENTE: un kilogram de portocale, 125 g margarina, 70 g zahar pudra, un pliculet cu zahar vanilinat, 125 g amidon alimentar, gem de zmeura, un varf de cutit cu sare, 3 galbenusuri, 500 ml lapte dulce, 80 g ciocolata amaruie, fulgi de nuca de cocos.
  • PREPARARE: Se amesteca margarina cu zaharul pudra, zaharul vanilinat, sarea si amidonul, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se rup bucatele de aluat, se rotunjesc si se pun pe tava captusita cu hartie de copt. In mijlocul fiecarei mingiute se face cate o gropita. Tava se introduce in cuptor pentru 15-18 minute. Cand fursecurile sunt reci, se umplu cu gem de zmeura. Se topeste ciocolata la bain-marie, se adauga laptele si galbenusurile batute si se amesteca incontinuu pana cand crema s-a ingrosat. Cand s-a racit, se adauga fulgii de cocos. Se taie portocalele in jumatate, se scoate o parte din miez, apoi se umplu cu crema. Se decoreaza cu frunze de menta.

    BEZELE CU ZMEURA

  • INGREDIENTE: 6 albusuri, 3 galbenusuri, 350 g zahar tos, 4 linguri cu zahar pudra, 750 ml lapte dulce, doua pachetele cu zahar vanilinat, o lingura cu faina, zmeura, frunze de menta, colorant alimentar rosu.
  • PREPARARE: Se incalzeste cuptorul la 140ÞC. Se captuseste o tava cu hartie de copt. Se bat albusurile spuma pana cand se intaresc, se adauga treptat zaharul tos, pana cand compozitia se intareste. Se pun si cateva picaturi de colorant si se mai amesteca putin. Se asaza compozitia intr-un cornet special sau intr-o punga cu coltul taiat si se spriteaza. Se baga in cuptor si se coc timp de o ora sau o ora si jumatate. Se scot bezelele si se lasa sa se raceasca. In continuare se prepara crema de vanilie. Se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, se adauga faina si zaharul vanilinat, apoi se subtiaza cu laptele turnat cate putin. Se pune cratita la bain-marie si se amesteca mereu. Este gata cand compozitia ramane pe lingura si nu mai cade. Bezelelor li se taie un capacel, se umplu cu crema si se decoreaza cu zmeura si frunze de menta.

    TARTE CU CIOCOLATA

  • INGREDIENTE: 300 g faina, 150 g unt sau margarina, 100 g zahar tos, 500 ml lapte, un plic cu crema de ciocolata, 4 linguri cu zahar pudra, un pliculet cu zahar vanilinat, esenta de rom, un ou, sare, decor din zahar.
  • PREPARARE: Se amesteca untul cu zaharul tos, se adauga oul, sarea, 100 ml lapte si faina, pana cand se obtine un aluat potrivit de tare. Se lasa in frigider pentru 30 de minute. Apoi se scoate, se intinde o foaie subtire de 1 centimetru si se decupeaza cercuri rotunde cu care se vor imbraca formele de tarte unse cu margarina. Tava se baga in cuptor si se coc tartele circa 20-25 de minute. Crema se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi se adauga esenta de rom si zaharul vanilinat si se lasa la rece pentru 20 de minute. Cu aceasta crema se umplu formele de tarta, iar deasupra se presara decorul din zahar.

    MERE IN ALUAT

    INGREDIENTE: un pachet cu aluat in foitaj, 5 mere potrivite, 100 g zahar pudra, doua pliculete cu zahar vanilinat, un praf de scortisoara, un ou. PREPARARE: Merele se scobesc putin pentru a indeparta casutele cu seminte. Apoi se descojesc si se lasa deoparte. Aluatul de foitaj se intinde pe masa, se unge cu ou batut si apoi se portioneaza fie in fasii, fie in patrate. Merele se umplu cu putin zahar, zahar vanilinat si scortisoara. Se invelesc apoi in aluat si se asaza intr-o tava in cuptorul incins. Cand s-a rumenit aluatul, se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar din abundenta.
  • ×