x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În Postul Paştelui, legumele-s vedete

0
Autor: Veronica Bectas 16 Mar 2011 - 19:00
În Postul Paştelui, legumele-s vedete

156596-bucate21-30-6.jpgIacă, ne aflăm în post. Cel mai lung post din an. Multora le dă fiori gândul că nu mai pot mânca ouă, carne, lapte, brânză după bunul plac. Nu este asta o tragedie. Se pot mânca produse lactate, peşte şi ouă, în zilele cu dezlegare. Ca să nu mai vorbim că, dacă sunt bine preparate şi mai ales bine potrivite din ingrediente, toate mâncărurile de post pot fi adevărate delicii. Iar dacă gospodina reuşeşte să le alăture salate şi deserturi care să îndestuleze şi să stimuleze apetitul, perioada postului aproape că trece neobservată.

Este musai ca după un timp în care ne-am hrănit cu alimente mai consistente şi mai grase să introducem în meniurile noastre şi ceva mai uşor de digerat. Au apărut urzicile, spanacul a devenit o legumă căutată, treptat-treptat, loboda apare pe tarabele pieţelor. Preparatele de post sunt cele mai indicate. Ele se obţin din legume, cereale şi fructe. Legumele sunt baza acestor pre­parate şi, chiar dacă au fost folosite şi pe timpul iernii, acum pot fi puse în evidenţă toate calităţile lor. Dar şi ale gospodinelor.

 

Calităţi incontestabile
Toată lumea ştie ce şi cum sunt cartofii. Numai că imaginaţia şi ta­lentul pot să-i pună în evidenţă şi atunci când nu sunt însoţiţi de carne, lapte şi ouă. Un simplu cartof tăvălit prin condimente meşteşugit combinate şi puţin ulei, copt apoi şi servit doar cu o salată de roşii sau salată verde poate face cât toate fripturile din lume. Nu mai vorbim despre chiftelele din legume fierte, pline de arome. Fasolea uscată devine vedetă, la fel şi varza murată. Cine n-ar mânca o varză murată, tocată fideluţă, călită în ulei şi parfumată cu cimbru şi usturoi, lângă un boţ de mămăligă aurie? O ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză şi iuţită cu ardei iute pisat, aşa... mai mare, cât să-l simţi pe gât, n-ar face minuni după o zi de muncă? Ce să mai zicem de ceva salată de vinete, din cea păstrată anume pentru post, însoţită de câţiva ardei copţi, tot din cei puşi în toamnă la congelator, alături de „un munte” de cartofi prăjiţi sau copţi? Dar niscai cartofi fierţi, cubuleţe, înăbuşiţi de un sos ticălos de ceapă tocată fin, înăbuşită în ulei, peste care torni cu supărare un sos de bulion, îndulcit, înăcrit, sărat, piperat şi usturoiat după cum îţi este placul, n-ar face toţi banii? Aţi mâncat vreodată gulioare umplute cu orez, stafide şi miez de nucă, în sos de roşii usturoiat? Dar din cele umplute cu piure de cartofi, cubuleţe de morcov, boabe de mazăre şi de rodie în sos de vin alb?

 

Chiftele de legume
Ingrediente: o jumătate cană de mei, 3 cartofi, 2 morcovi, o ceapă, 5 căţei de usturoi, o legătură pătrunjel, sare, piper, 2 linguri ulei.
Preparare: Meiul se fierbe într-un vas cu 2 căni de apă şi un praf de sare, cartofii se fierb în coajă, morcovii se curăţă şi se fierb separat. Ceapa şi pătrunjelul se toacă fin, usturoiul se pisează. Meiul se scurge bine de apă, cartofii se curăţă şi se zobesc împreună cu meiul şi morcovul. Se adaugă ceapa, pătrunjelul, usturoiul, uleiul, sare şi piper după gust.
Din pasta rezultată se modelează chiftele care se dau la cuptor pe foaie de copt şi se servesc cu roşii şi salată.

Salată de fasole cu roşii
Ingrediente: 2 căni de fasole uscată, un morcov, 2 cepe, 3 roşii, un ardei capia, sare, piper, cimbru, o legătură de pătrunjel, ulei.
Preparare: Se spală fasolea şi se pune la înmuiat de cu seară. Se pune la fiert. Se curăţă morcovul şi o ceapă şi se adaugă în oala cu fasole. Se toacă mai întâi ceapa şi se pune la foc în ulei şi când se înmoaie se adaugă roşiile descojite şi ardeiul capia tocate mărunt, sare, piper şi cimbru. Se face un sos consistent. Când fasolea s-a fiert se scurge bine şi se pune într-un castron, se adaugă sosul, usturoi pisat, se drege de sare şi piper, eventual se adaugă cimbru şi pătrunjel tocat. Se serveşte cu salată verde.

 

Cartofi copţi în pergament
Ingrediente: cartofi (2 buc. de persoană), sare, piper, ulei, usturoi, fulgi de roşii uşor hidrataţi şi fulgi de ardei uşor hidrataţi.
Preparare: Se spală şi se taie în jumătăţi cartofii, cu coajă, se şterg de apă şi se ung cu ulei. Se pun într-un castron sare, piper, usturoi tocat fin, fulgii de roşii şi fulgii de ardei amestecaţi bine, apoi se tăvălesc cartofii prin aceste condimente. Într-o tavă se pune hârtie de copt, se montează jumătăţile de cartofi cu tăietura în sus, se scurge restul de condimente peste ei şi se acoperă cu hârtia de copt. Se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 35 de minute, se servesc simpli sau ca garnitură.

 

Salată de vinete cu rodie
Ingrediente: 2 vinete potrivite, 2 cepe mari, o rodie, sare, piper, ulei, o legătură de pătrunjel verde.
Preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se lasă la scurs o oră şi apoi se toacă. Se bat bine cu 5 linguri de ulei şi un praf de sare. Ceapa se curăţă, se toacă cubuleţe şi se înăbuşă în ulei, se adaugă sare şi piper. Când ceapa se face transparentă şi se înăbuşă se scoate şi se scurge de ulei într-o strecurătoare. Pasta de vinete se drege de sare şi apoi se montează pe un platou, se adaugă deasupra ceapa, un praf de piper, apoi se presară bobiţe de rodie şi se ornează cu frunze de pătrunjel tocate fin.

 

Baghetă cu măsline şi legume
Ingrediente: aluat de pâine, suc de roşii, 1 morcov, 1 ceapă, 200 g măsline fără sâmburi, 1 ardei iute, cimbru, o legătură pătrunjel, 2 linguri ulei.
Preparare: Se rade morcovul şi se căleşte cu ceapa tocată fin, se adaugă rondele de ardei iute curăţat. Când s-au călit se presară cimbru şi sare. Se răcesc. Se păstrează câteva măsline pentru decor, restul se toacă şi se adaugă în legume. Aluatul se porţionează, se întinde în foi groase de 3-4 mm care se ung cu un strat de legume, se rulează, se ornează cu jumătăţi de măsline. Se lasă la crescut 30 mm, se ung cu apă şi ulei şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenesc.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de