Iacă, ne aflăm în post. Cel mai lung post din an. Multora le dă fiori gândul că nu mai pot mânca ouă, carne, lapte, brânză după bunul plac. Nu este asta o tragedie. Se pot mânca produse lactate, peşte şi ouă, în zilele cu dezlegare. Ca să nu mai vorbim că, dacă sunt bine preparate şi mai ales bine potrivite din ingrediente, toate mâncărurile de post pot fi adevărate delicii. Iar dacă gospodina reuşeşte să le alăture salate şi deserturi care să îndestuleze şi să stimuleze apetitul, perioada postului aproape că trece neobservată.
Este musai ca după un timp în care ne-am hrănit cu alimente mai consistente şi mai grase să introducem în meniurile noastre şi ceva mai uşor de digerat. Au apărut urzicile, spanacul a devenit o legumă căutată, treptat-treptat, loboda apare pe tarabele pieţelor. Preparatele de post sunt cele mai indicate. Ele se obţin din legume, cereale şi fructe. Legumele sunt baza acestor preparate şi, chiar dacă au fost folosite şi pe timpul iernii, acum pot fi puse în evidenţă toate calităţile lor. Dar şi ale gospodinelor.
Calităţi incontestabile
Toată lumea ştie ce şi cum sunt cartofii. Numai că imaginaţia şi talentul pot să-i pună în evidenţă şi atunci când nu sunt însoţiţi de carne, lapte şi ouă. Un simplu cartof tăvălit prin condimente meşteşugit combinate şi puţin ulei, copt apoi şi servit doar cu o salată de roşii sau salată verde poate face cât toate fripturile din lume. Nu mai vorbim despre chiftelele din legume fierte, pline de arome. Fasolea uscată devine vedetă, la fel şi varza murată. Cine n-ar mânca o varză murată, tocată fideluţă, călită în ulei şi parfumată cu cimbru şi usturoi, lângă un boţ de mămăligă aurie? O ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză şi iuţită cu ardei iute pisat, aşa... mai mare, cât să-l simţi pe gât, n-ar face minuni după o zi de muncă? Ce să mai zicem de ceva salată de vinete, din cea păstrată anume pentru post, însoţită de câţiva ardei copţi, tot din cei puşi în toamnă la congelator, alături de „un munte” de cartofi prăjiţi sau copţi? Dar niscai cartofi fierţi, cubuleţe, înăbuşiţi de un sos ticălos de ceapă tocată fin, înăbuşită în ulei, peste care torni cu supărare un sos de bulion, îndulcit, înăcrit, sărat, piperat şi usturoiat după cum îţi este placul, n-ar face toţi banii? Aţi mâncat vreodată gulioare umplute cu orez, stafide şi miez de nucă, în sos de roşii usturoiat? Dar din cele umplute cu piure de cartofi, cubuleţe de morcov, boabe de mazăre şi de rodie în sos de vin alb?
Chiftele de legume
Ingrediente: o jumătate cană de mei, 3 cartofi, 2 morcovi, o ceapă, 5 căţei de usturoi, o legătură pătrunjel, sare, piper, 2 linguri ulei.
Preparare: Meiul se fierbe într-un vas cu 2 căni de apă şi un praf de sare, cartofii se fierb în coajă, morcovii se curăţă şi se fierb separat. Ceapa şi pătrunjelul se toacă fin, usturoiul se pisează. Meiul se scurge bine de apă, cartofii se curăţă şi se zobesc împreună cu meiul şi morcovul. Se adaugă ceapa, pătrunjelul, usturoiul, uleiul, sare şi piper după gust.
Din pasta rezultată se modelează chiftele care se dau la cuptor pe foaie de copt şi se servesc cu roşii şi salată.
Salată de fasole cu roşii
Ingrediente: 2 căni de fasole uscată, un morcov, 2 cepe, 3 roşii, un ardei capia, sare, piper, cimbru, o legătură de pătrunjel, ulei.
Preparare: Se spală fasolea şi se pune la înmuiat de cu seară. Se pune la fiert. Se curăţă morcovul şi o ceapă şi se adaugă în oala cu fasole. Se toacă mai întâi ceapa şi se pune la foc în ulei şi când se înmoaie se adaugă roşiile descojite şi ardeiul capia tocate mărunt, sare, piper şi cimbru. Se face un sos consistent. Când fasolea s-a fiert se scurge bine şi se pune într-un castron, se adaugă sosul, usturoi pisat, se drege de sare şi piper, eventual se adaugă cimbru şi pătrunjel tocat. Se serveşte cu salată verde.
Cartofi copţi în pergament
Ingrediente: cartofi (2 buc. de persoană), sare, piper, ulei, usturoi, fulgi de roşii uşor hidrataţi şi fulgi de ardei uşor hidrataţi.
Preparare: Se spală şi se taie în jumătăţi cartofii, cu coajă, se şterg de apă şi se ung cu ulei. Se pun într-un castron sare, piper, usturoi tocat fin, fulgii de roşii şi fulgii de ardei amestecaţi bine, apoi se tăvălesc cartofii prin aceste condimente. Într-o tavă se pune hârtie de copt, se montează jumătăţile de cartofi cu tăietura în sus, se scurge restul de condimente peste ei şi se acoperă cu hârtia de copt. Se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 35 de minute, se servesc simpli sau ca garnitură.
Salată de vinete cu rodie
Ingrediente: 2 vinete potrivite, 2 cepe mari, o rodie, sare, piper, ulei, o legătură de pătrunjel verde.
Preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se lasă la scurs o oră şi apoi se toacă. Se bat bine cu 5 linguri de ulei şi un praf de sare. Ceapa se curăţă, se toacă cubuleţe şi se înăbuşă în ulei, se adaugă sare şi piper. Când ceapa se face transparentă şi se înăbuşă se scoate şi se scurge de ulei într-o strecurătoare. Pasta de vinete se drege de sare şi apoi se montează pe un platou, se adaugă deasupra ceapa, un praf de piper, apoi se presară bobiţe de rodie şi se ornează cu frunze de pătrunjel tocate fin.
Baghetă cu măsline şi legume
Ingrediente: aluat de pâine, suc de roşii, 1 morcov, 1 ceapă, 200 g măsline fără sâmburi, 1 ardei iute, cimbru, o legătură pătrunjel, 2 linguri ulei.
Preparare: Se rade morcovul şi se căleşte cu ceapa tocată fin, se adaugă rondele de ardei iute curăţat. Când s-au călit se presară cimbru şi sare. Se răcesc. Se păstrează câteva măsline pentru decor, restul se toacă şi se adaugă în legume. Aluatul se porţionează, se întinde în foi groase de 3-4 mm care se ung cu un strat de legume, se rulează, se ornează cu jumătăţi de măsline. Se lasă la crescut 30 mm, se ung cu apă şi ulei şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenesc.