x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În Postul Paştelui, legumele-s vedete

0
Autor: Veronica Bectas 16 Mar 2011 - 19:00
În Postul Paştelui, legumele-s vedete

156596-bucate21-30-6.jpgIacă, ne aflăm în post. Cel mai lung post din an. Multora le dă fiori gândul că nu mai pot mânca ouă, carne, lapte, brânză după bunul plac. Nu este asta o tragedie. Se pot mânca produse lactate, peşte şi ouă, în zilele cu dezlegare. Ca să nu mai vorbim că, dacă sunt bine preparate şi mai ales bine potrivite din ingrediente, toate mâncărurile de post pot fi adevărate delicii. Iar dacă gospodina reuşeşte să le alăture salate şi deserturi care să îndestuleze şi să stimuleze apetitul, perioada postului aproape că trece neobservată.

Este musai ca după un timp în care ne-am hrănit cu alimente mai consistente şi mai grase să introducem în meniurile noastre şi ceva mai uşor de digerat. Au apărut urzicile, spanacul a devenit o legumă căutată, treptat-treptat, loboda apare pe tarabele pieţelor. Preparatele de post sunt cele mai indicate. Ele se obţin din legume, cereale şi fructe. Legumele sunt baza acestor pre­parate şi, chiar dacă au fost folosite şi pe timpul iernii, acum pot fi puse în evidenţă toate calităţile lor. Dar şi ale gospodinelor.

 

Calităţi incontestabile
Toată lumea ştie ce şi cum sunt cartofii. Numai că imaginaţia şi ta­lentul pot să-i pună în evidenţă şi atunci când nu sunt însoţiţi de carne, lapte şi ouă. Un simplu cartof tăvălit prin condimente meşteşugit combinate şi puţin ulei, copt apoi şi servit doar cu o salată de roşii sau salată verde poate face cât toate fripturile din lume. Nu mai vorbim despre chiftelele din legume fierte, pline de arome. Fasolea uscată devine vedetă, la fel şi varza murată. Cine n-ar mânca o varză murată, tocată fideluţă, călită în ulei şi parfumată cu cimbru şi usturoi, lângă un boţ de mămăligă aurie? O ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză şi iuţită cu ardei iute pisat, aşa... mai mare, cât să-l simţi pe gât, n-ar face minuni după o zi de muncă? Ce să mai zicem de ceva salată de vinete, din cea păstrată anume pentru post, însoţită de câţiva ardei copţi, tot din cei puşi în toamnă la congelator, alături de „un munte” de cartofi prăjiţi sau copţi? Dar niscai cartofi fierţi, cubuleţe, înăbuşiţi de un sos ticălos de ceapă tocată fin, înăbuşită în ulei, peste care torni cu supărare un sos de bulion, îndulcit, înăcrit, sărat, piperat şi usturoiat după cum îţi este placul, n-ar face toţi banii? Aţi mâncat vreodată gulioare umplute cu orez, stafide şi miez de nucă, în sos de roşii usturoiat? Dar din cele umplute cu piure de cartofi, cubuleţe de morcov, boabe de mazăre şi de rodie în sos de vin alb?

 

Chiftele de legume
Ingrediente: o jumătate cană de mei, 3 cartofi, 2 morcovi, o ceapă, 5 căţei de usturoi, o legătură pătrunjel, sare, piper, 2 linguri ulei.
Preparare: Meiul se fierbe într-un vas cu 2 căni de apă şi un praf de sare, cartofii se fierb în coajă, morcovii se curăţă şi se fierb separat. Ceapa şi pătrunjelul se toacă fin, usturoiul se pisează. Meiul se scurge bine de apă, cartofii se curăţă şi se zobesc împreună cu meiul şi morcovul. Se adaugă ceapa, pătrunjelul, usturoiul, uleiul, sare şi piper după gust.
Din pasta rezultată se modelează chiftele care se dau la cuptor pe foaie de copt şi se servesc cu roşii şi salată.

Salată de fasole cu roşii
Ingrediente: 2 căni de fasole uscată, un morcov, 2 cepe, 3 roşii, un ardei capia, sare, piper, cimbru, o legătură de pătrunjel, ulei.
Preparare: Se spală fasolea şi se pune la înmuiat de cu seară. Se pune la fiert. Se curăţă morcovul şi o ceapă şi se adaugă în oala cu fasole. Se toacă mai întâi ceapa şi se pune la foc în ulei şi când se înmoaie se adaugă roşiile descojite şi ardeiul capia tocate mărunt, sare, piper şi cimbru. Se face un sos consistent. Când fasolea s-a fiert se scurge bine şi se pune într-un castron, se adaugă sosul, usturoi pisat, se drege de sare şi piper, eventual se adaugă cimbru şi pătrunjel tocat. Se serveşte cu salată verde.

 

Cartofi copţi în pergament
Ingrediente: cartofi (2 buc. de persoană), sare, piper, ulei, usturoi, fulgi de roşii uşor hidrataţi şi fulgi de ardei uşor hidrataţi.
Preparare: Se spală şi se taie în jumătăţi cartofii, cu coajă, se şterg de apă şi se ung cu ulei. Se pun într-un castron sare, piper, usturoi tocat fin, fulgii de roşii şi fulgii de ardei amestecaţi bine, apoi se tăvălesc cartofii prin aceste condimente. Într-o tavă se pune hârtie de copt, se montează jumătăţile de cartofi cu tăietura în sus, se scurge restul de condimente peste ei şi se acoperă cu hârtia de copt. Se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 35 de minute, se servesc simpli sau ca garnitură.

 

Salată de vinete cu rodie
Ingrediente: 2 vinete potrivite, 2 cepe mari, o rodie, sare, piper, ulei, o legătură de pătrunjel verde.
Preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se lasă la scurs o oră şi apoi se toacă. Se bat bine cu 5 linguri de ulei şi un praf de sare. Ceapa se curăţă, se toacă cubuleţe şi se înăbuşă în ulei, se adaugă sare şi piper. Când ceapa se face transparentă şi se înăbuşă se scoate şi se scurge de ulei într-o strecurătoare. Pasta de vinete se drege de sare şi apoi se montează pe un platou, se adaugă deasupra ceapa, un praf de piper, apoi se presară bobiţe de rodie şi se ornează cu frunze de pătrunjel tocate fin.

 

Baghetă cu măsline şi legume
Ingrediente: aluat de pâine, suc de roşii, 1 morcov, 1 ceapă, 200 g măsline fără sâmburi, 1 ardei iute, cimbru, o legătură pătrunjel, 2 linguri ulei.
Preparare: Se rade morcovul şi se căleşte cu ceapa tocată fin, se adaugă rondele de ardei iute curăţat. Când s-au călit se presară cimbru şi sare. Se răcesc. Se păstrează câteva măsline pentru decor, restul se toacă şi se adaugă în legume. Aluatul se porţionează, se întinde în foi groase de 3-4 mm care se ung cu un strat de legume, se rulează, se ornează cu jumătăţi de măsline. Se lasă la crescut 30 mm, se ung cu apă şi ulei şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenesc.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de