x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În Postul Paştelui, legumele-s vedete

0
Autor: Veronica Bectas 16 Mar 2011 - 19:00
În Postul Paştelui, legumele-s vedete

156596-bucate21-30-6.jpgIacă, ne aflăm în post. Cel mai lung post din an. Multora le dă fiori gândul că nu mai pot mânca ouă, carne, lapte, brânză după bunul plac. Nu este asta o tragedie. Se pot mânca produse lactate, peşte şi ouă, în zilele cu dezlegare. Ca să nu mai vorbim că, dacă sunt bine preparate şi mai ales bine potrivite din ingrediente, toate mâncărurile de post pot fi adevărate delicii. Iar dacă gospodina reuşeşte să le alăture salate şi deserturi care să îndestuleze şi să stimuleze apetitul, perioada postului aproape că trece neobservată.

Este musai ca după un timp în care ne-am hrănit cu alimente mai consistente şi mai grase să introducem în meniurile noastre şi ceva mai uşor de digerat. Au apărut urzicile, spanacul a devenit o legumă căutată, treptat-treptat, loboda apare pe tarabele pieţelor. Preparatele de post sunt cele mai indicate. Ele se obţin din legume, cereale şi fructe. Legumele sunt baza acestor pre­parate şi, chiar dacă au fost folosite şi pe timpul iernii, acum pot fi puse în evidenţă toate calităţile lor. Dar şi ale gospodinelor.

 

Calităţi incontestabile
Toată lumea ştie ce şi cum sunt cartofii. Numai că imaginaţia şi ta­lentul pot să-i pună în evidenţă şi atunci când nu sunt însoţiţi de carne, lapte şi ouă. Un simplu cartof tăvălit prin condimente meşteşugit combinate şi puţin ulei, copt apoi şi servit doar cu o salată de roşii sau salată verde poate face cât toate fripturile din lume. Nu mai vorbim despre chiftelele din legume fierte, pline de arome. Fasolea uscată devine vedetă, la fel şi varza murată. Cine n-ar mânca o varză murată, tocată fideluţă, călită în ulei şi parfumată cu cimbru şi usturoi, lângă un boţ de mămăligă aurie? O ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză şi iuţită cu ardei iute pisat, aşa... mai mare, cât să-l simţi pe gât, n-ar face minuni după o zi de muncă? Ce să mai zicem de ceva salată de vinete, din cea păstrată anume pentru post, însoţită de câţiva ardei copţi, tot din cei puşi în toamnă la congelator, alături de „un munte” de cartofi prăjiţi sau copţi? Dar niscai cartofi fierţi, cubuleţe, înăbuşiţi de un sos ticălos de ceapă tocată fin, înăbuşită în ulei, peste care torni cu supărare un sos de bulion, îndulcit, înăcrit, sărat, piperat şi usturoiat după cum îţi este placul, n-ar face toţi banii? Aţi mâncat vreodată gulioare umplute cu orez, stafide şi miez de nucă, în sos de roşii usturoiat? Dar din cele umplute cu piure de cartofi, cubuleţe de morcov, boabe de mazăre şi de rodie în sos de vin alb?

 

Chiftele de legume
Ingrediente: o jumătate cană de mei, 3 cartofi, 2 morcovi, o ceapă, 5 căţei de usturoi, o legătură pătrunjel, sare, piper, 2 linguri ulei.
Preparare: Meiul se fierbe într-un vas cu 2 căni de apă şi un praf de sare, cartofii se fierb în coajă, morcovii se curăţă şi se fierb separat. Ceapa şi pătrunjelul se toacă fin, usturoiul se pisează. Meiul se scurge bine de apă, cartofii se curăţă şi se zobesc împreună cu meiul şi morcovul. Se adaugă ceapa, pătrunjelul, usturoiul, uleiul, sare şi piper după gust.
Din pasta rezultată se modelează chiftele care se dau la cuptor pe foaie de copt şi se servesc cu roşii şi salată.

Salată de fasole cu roşii
Ingrediente: 2 căni de fasole uscată, un morcov, 2 cepe, 3 roşii, un ardei capia, sare, piper, cimbru, o legătură de pătrunjel, ulei.
Preparare: Se spală fasolea şi se pune la înmuiat de cu seară. Se pune la fiert. Se curăţă morcovul şi o ceapă şi se adaugă în oala cu fasole. Se toacă mai întâi ceapa şi se pune la foc în ulei şi când se înmoaie se adaugă roşiile descojite şi ardeiul capia tocate mărunt, sare, piper şi cimbru. Se face un sos consistent. Când fasolea s-a fiert se scurge bine şi se pune într-un castron, se adaugă sosul, usturoi pisat, se drege de sare şi piper, eventual se adaugă cimbru şi pătrunjel tocat. Se serveşte cu salată verde.

 

Cartofi copţi în pergament
Ingrediente: cartofi (2 buc. de persoană), sare, piper, ulei, usturoi, fulgi de roşii uşor hidrataţi şi fulgi de ardei uşor hidrataţi.
Preparare: Se spală şi se taie în jumătăţi cartofii, cu coajă, se şterg de apă şi se ung cu ulei. Se pun într-un castron sare, piper, usturoi tocat fin, fulgii de roşii şi fulgii de ardei amestecaţi bine, apoi se tăvălesc cartofii prin aceste condimente. Într-o tavă se pune hârtie de copt, se montează jumătăţile de cartofi cu tăietura în sus, se scurge restul de condimente peste ei şi se acoperă cu hârtia de copt. Se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 35 de minute, se servesc simpli sau ca garnitură.

 

Salată de vinete cu rodie
Ingrediente: 2 vinete potrivite, 2 cepe mari, o rodie, sare, piper, ulei, o legătură de pătrunjel verde.
Preparare: Se coc vinetele, se curăţă, se lasă la scurs o oră şi apoi se toacă. Se bat bine cu 5 linguri de ulei şi un praf de sare. Ceapa se curăţă, se toacă cubuleţe şi se înăbuşă în ulei, se adaugă sare şi piper. Când ceapa se face transparentă şi se înăbuşă se scoate şi se scurge de ulei într-o strecurătoare. Pasta de vinete se drege de sare şi apoi se montează pe un platou, se adaugă deasupra ceapa, un praf de piper, apoi se presară bobiţe de rodie şi se ornează cu frunze de pătrunjel tocate fin.

 

Baghetă cu măsline şi legume
Ingrediente: aluat de pâine, suc de roşii, 1 morcov, 1 ceapă, 200 g măsline fără sâmburi, 1 ardei iute, cimbru, o legătură pătrunjel, 2 linguri ulei.
Preparare: Se rade morcovul şi se căleşte cu ceapa tocată fin, se adaugă rondele de ardei iute curăţat. Când s-au călit se presară cimbru şi sare. Se răcesc. Se păstrează câteva măsline pentru decor, restul se toacă şi se adaugă în legume. Aluatul se porţionează, se întinde în foi groase de 3-4 mm care se ung cu un strat de legume, se rulează, se ornează cu jumătăţi de măsline. Se lasă la crescut 30 mm, se ung cu apă şi ulei şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenesc.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de