x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În vremea postului, cu sufletul la masă

0
Autor: Simona Chiriac Magda Cristina Ursache 11 Mar 2010 - 00:00
În vremea postului, cu sufletul la masă
Vezi galeria foto
În calendarul duhovnicesc, zilele de dulce şi cele de post se află în echilibru. Dacă cineva ar sta să socotească, ar observa că cele patru posturi mari din an, la care se adaugă zilele din săptămână menite înfrânărilor alimentare, împart exact anul în două.

Pentru creştinul român, postul nu este o corvoadă, ci o mare şansă. Întorcându-şi faţa către sine, către suflet, credinciosul poate să intre în relaţie cu Dumnezeu. Hrana care leagă lumea de pe pământ cu cea din cer, oamenii cu Dumnezeu, mâncarea de toate zilele şi cea ritualică, strămoşească este subiectul cărţii "Mâncăruri şi dulciuri de post".

Autoarea, Garoafa Coman, ne dăruieşte de câţiva ani buni o extraordinară lucrare, completată ediţie de ediţie, astfel încât să cuprindă o expunere a specificului culinar regional, o radiografie a ritualului postului. Post de mâncare, trupesc, dar şi un post al gândului, pentru ca spiritul să se pregătească pentru taina Învierii. Postul, văzut ca un mod de viaţă.

POST ŞI RITUAL
Dar care este de fapt esenţa acestui demers? "Este interiorizare, o conştientizare a faptelor noastre, o atenţie sporită la simţurile noastre, la acel al ochilor care nu trebuie să vadă toate cele ce ispitesc, la simţul auzului care nu trebuie să audă cuvinte urâte, spurcate, la simţul gurii care nu trebuie să rostească cuvinte care să rănească pe aproapele nostru, la simţul milosteniei, care înseamnă să ajutăm pe aproapele nostru."

În acelaşi timp, mâncarea bună, care necesită multe ingrediente şi timp îndelungat, îngreunează simţurile sau, după cum spunea Garoafa Coman, "ne îngroaşă subţirimea duhurilor". Preparatele uşoare, în cantitate mică, nu slăbesc organismul, ci fac mintea mai ageră şi voinţa mai puternică.

În timpul Postului Paştelui, zilele de sâmbătă sunt dedicate pomenirii morţilor. În coşul pentru biserică se duc colivă, colaci, prescură şi o sticlă cu vin. Coliva rămâne însă cea mai importantă, căci ea scoate cel mai bine în evidenţă harul bobului de grâu. "Coliva a existat dintotdeauna, grâul a existat dintotdeauna, şi aceasta este evidentă în simbolistica bobului de grâu care trebuie să moară ca să învieze.

Aceasta este simbolistica colivei şi de aceea o facem din grâu. În copilăria mea, coliva se pregătea din grâu curat, pe care femeile îl băteau în piuă zile la rând. Facerea colivei implica sufleteşte, duhovniceşte un efort, un drag, o dăruire. Nu era doar simplu fapt de a fierbe grâul şi de a duce coliva la biserică. În ziua de astăzi este bine să o facem aşa cum putem. Persoana care ar trebui să o pregătească ar trebui să fie într-o stare de curăţenie. Aş recomanda doamnelor să nu se zgârcească la nucă, acesta fiind secretul colivei.

Dacă pot pune jumătate de cantitate de grâu şi jumătate de nucă şi celelelate ingrediente, iese cea mai delicioasă prăjitură."

CARTE CU HAR
Reţetele care vi se aşază înainte la vreme de post au fost adunate din România, dar şi din mănăstirile greceşti. "Cartea conţine un număr de 345 de reţete şi este de un real folos pentru gospodine. Oricare mamă are în casă şi copii pe lângă soţ, iar ca să postească cineva 40 de zile înseamnă să fie nevoie de o oarecare varietate în pregătirea mâncărurilor. O femeie poate mânca mai multe zile aceeaşi mâncare, dar bărbaţii mai puţin, iar copiii nici atât. Trebuie hrăniţi, sunt în creştere. În acest sens, capitolul referitor la dulciuri este binevenit.

Părinţii noştri atâtea mâncau în post: fasole, varză şi cartofi cu un pic de zeamă de varză. Mai puneau la un moment dat un pic de mămăliguţă caldă cu bulion sau ulei. Îmi aduc aminte vremurile copilăriei mele, în anii '50, când postul era o binecuvântare. Nu este o greutate, nu-ţi impune nimeni, dar dacă guşti un pic îţi dai seama că este ceva rar."

 

Icre de post
Ingrediente: o ceaşcă cu griş, trei ceşti cu suc de roşii dulce, două-trei cepe, o ceaşcă cu ulei, sare, piper.
Preparare: Sucul de roşii se pune la foc mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grişul, se amestecă bine cu grijă până când grişul se umflă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească. Se adaugă puţin câte puţin uleiul, frecându-se cu lingura de lemn sau cu mixerul până se încorporează tot uleiul. La sfârşit se adaugă, după gust, ceapa fin tocată, sarea şi piperul.

 

Salată de fasole verde
Ingrediente: un kg păstăi fideluţă, o jumătate de ceaşcă cu ulei, trei linguri cu oţet, sare, piper, o linguriţă cu muştar, o ceapă tăiată feliuţe, doi căţei de usturoi, pisat, mărar fin, tocat, doi ardei copţi tăiaţi feliuţe, două roşii.
Preparare: Se curăţă păstăile, se spală şi se pun la fiert în apă. După ce fierb, se scurg. Se amestecă uleiul cu oţetul, sarea, piperul, usturoiul pisat şi muştarul şi se toarnă peste fasolea păstăi. Se garniseşte apoi cu ceapa, ardeiul, mărarul şi roşiile tăiate felii.

 

Halva de griş
Ingrediente: un pahar cu margarină sau ulei, un pahar cu griş, două pahare cu zahăr, patru pahare cu apă, o ceaşcă cu nuci tăiate bucăţi mici, esenţă de migdale amare.
Preparare: Se fierbe zahărul în apă până capătă consistenţă de sirop. Se înfierbântă margarina şi se adaugă grişul. Se amestecă bine cu lingura de lemn. Se adaugă, cu grijă, siropul, nuca şi esenţa de migdale. Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde singură de pe pereţii cratiţei. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop şi se lasă să se umfle grişul. Se răstoarnă pe platou şi se pudrează cu scorţişoară.

 

Borş de ciuperci
Ingrediente: 250 g ciuperci, un morcov, o ţelină mică, un cartof, o ceşcuţă cu orez, o ceapă, frunze de pătrunjel şi leuştean, sare, o linguriţă cu margarină, 1.500 ml borş.
Preparare: Se curăţă, se splală, se taie zarzavaturile şi se pun într-o oală la fiert cu un litru de apă şi cu orezul. Când sunt pe jumătate fierte se adaugă ciupercile tăiate felii şi fierte în prealabil. Se adaugă borşul şi sarea. Se mai lasă să clocotească, se potriveşte la gust şi se adaugă o lingură cu margarină şi verdeaţa fin tocată.

 

Cartofi gulaş
Ingrediente: 500 g cartofi, trei cepe mari, un praz, un ardei roşu, o ceaşă de ulei, o lingură cu piper roşu dulce, două linguri cu pastă de roşii, o ceaşcă cu apă, două linguri cu fulgi de porumb, puţin piper roşu usturat.
Preparare: Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase. Se călesc în ulei ceapa tocată mărunt, prazul şi ardeiul circa trei minute. Se adaugă piperul dulce, pasta de roşii şi se lasă pe foc încă un minut, apoi se adaugă cartofii şi apa. Se acoperă cratiţa şi se lasă 15-20 de minute să fiarbă la foc potrivit. La sfârşit se adaugă piperul roşu usturat şi fulgii de porumb înmuiaţi în puţină apă caldă.

●Reţete din volumul "Mâncăruri şi dulciuri de post" - Garoafa Coman, Editura Bizantină

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de