x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Începutul mesei toscane

Începutul mesei toscane

de Tudor Cires    |    06 Apr 2011   •   21:22
Începutul mesei toscane

160061-bucate03-12-8.jpgNiciunde simplicitatea gastronomiei toscane nu este mai vizibilă ca la începutul mesei tradiţionale. Câteva elemente tradiţionale – pâinea de casă cu coaja groasă şi gustoasă, uleiul de măsline gros şi verzui, cu miros de otavă abia cosită, faimosul vin care împrumută din soarele ţinutului – îşi fac prima lor apariţie o dată cu „antipasti” şi dau tonul bucatelor ce vor urma.

Abia ajuns în însorita Toscana, eşti întrebat dacă nu vrei să te scuturi de praful drumului şi, înainte de cuvenita odihnă, dacă nu vrei să prânzeşti. Pe mijlocul mesei tronează cartofii ţărăneşti cu fenicul, anghinare coaptă pe grătar, roşii de grădină, tăiate în patru, mănunchiuri de ceapă verde, ridichi crestate în formă de trandafiraşi, ardei dulce… O mână pricepută de gospodină a făcut imediat un „pinzimonio”. Amestecă uleiul de măsline cu sare şi piper – un dresing în care tu, oaspetele, să înmoi, pe rând, legumele de pe masă.

 

„Antipasti” toscane
Trecem în revistă, pe rând, câteva „antipasti” toscane. „Frittata di Patate e Cipolle”, ca la Lucca, e un fel de omletă cu cartofi fierţi, inele de ceapă şi felii subţiri de usturoi, condimentată cu rozmarin. Frittata aceasta este, dacă vreţi, varianta toscană a omletei franceze. Şi tot în cetatea roşie, Lucca, străinii sunt îmbiaţi cu „Salvia fritta”, nimic altceva decât frunze mari şi cărnoase de salvie, trecute prin făină şi ou şi prăjite în ulei.

La Siena, călătorul cere mai întâi, ca să-şi răcorească gura şi gândul după drumul bătut prin soarele toscan, o „Insalata di Carciofi, Grana e Rucola”. Mai gustoasă e când anghinarea e fragedă, cu inflorescenţa micuţă. Pe alocuri, gospodinele mai înlocuiesc Grana Padano cu parmezan, dar trebuie să ţineţi cont că atunci e vorba de altă reţetă. Pentru dressing, e suficient un amestec discret de ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper.

La Grosseto, cel mai mare dintre oraşele micului ţinut Maremma, frumosul litoral toscan, din fructe de mare şi peşte se pot pregăti patru din cele cinci feluri de mâncare ale mesei. Anşoa marinată în lămâie, salată de caracatiţă ori cozi de crevete, în sos de roşii cu usturoi. Totul rămâne la alegerea ta…

Code affogate al sughetto rosso di magro - Cozi de creveţi cu sos tomat cu usturoi
La 500 g de creveţi ori cozi de creveţi, ai neovie de o lingură de pătrunjel verde tocat, iar pentru sos îţi trebuie următoarele ingrediente: doi căţei de usturoi, o ceapă mică, tăiată mărunt, o ceapă verde, 4 frunze de busuioc, 4 roşii descojite, desămânţate şi tăiate mărunt, încă o lingură de pătrunjel verde tocat, o lingură de oţet de vin, puţin ardei roşu măcinat, sucul de la o jumătate de lămâie, sare, piper măcinat, o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline extravirgin, câteva frunze de salată verde. Creveţii se fierb în apă puţină câteva minute, apoi se curăţă de carcasă – din care se păstrează doar cozile – după care se pun în apă cu sare şi pătrunjel verde, la foc mic, una până la trei ore. Pentru sos, se zdrobeşte usturoiul în mojar, se adaugă frunzele de busuioc, oţetul, ardeiul roşu, iar când se obţine o pastă se trece într-un bol. Se adaugă roşiile, ceapa, sucul de lămâie, pătrunjel, sare, piper şi se dă la rece pentru o oră. Se încorporează creveţii în acest sos, se adaugă ulei de măsline şi se serveşte pe pat de salată verde.

×
Subiecte în articol: culinar