x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Începuturi româneşti

0
Autor: Simona Chiriac 21 Mai 2009 - 00:00
Începuturi româneşti

Mijlocul secolului al XIX-lea reprezintă pentru Ţările Române o perioadă efervescentă, în care deschiderea spre celelalte culturi europene va duce la mari schimbări în toate domeniile, inclusiv gastronomic.

Aşa se face că în locul preparatelor cu iz oriental (nu trebuie uitată importanţa influenţelor turceşti asupra bucătăriei româneşti), apar mâncăruri cu totul noi, savurate mai întâi de cei care au străbătut Europa de la un capăt la altul.

Apariţia primelor cărţi de bucate autohtone reprezintă un punct de hotar, autori precum Kogălniceanu, Negruzzi sau postelnicul Manolache Drăghici încumentându-se a transforma în slove gusturile şi aromele din bucătăriile româneşti.

PE LIMBA ROMÂNEASCĂ
În 1847, Maria Maurer, profesoară de pension bucureştean, grupa în volumul "Carte de bucate"190 de preparate "alese şi încercate de uă amică a tuturor femeilor casnice". Reţetele au fost alese astfel încât să fie accesibile tinerelor gospodine, atât prin tehnica folosită, cât şi prin ingredientele utilizate, cele cinci reeditări accentuând popularitatea de care s-a bucurat "Cartea de bucate" în acea epocă.

Ecaterina Steriady edita la Galaţi (1871) şi apoi la Bucureşti un alt volum de reţete ce va face istorie: "Buna Menajeră". Volumul era dedicat "Altesei Sale Principesa Elisabeta" şi cuprindea un număr impresionant de reţete a căror citire stârneşte şi astăzi curiozitatea.

Două dintre preparate - Bulete de mămăliguţă şi Scrobu Romnescu - vor fi pregătite la Bucharest Food Festival, în ziua a treia (23 mai), de binecunoscutul maestru al artei culinare Horia Vârlan ("Cireaşa de pe tort", Prima TV). Dacă doriţi să le încercaţi şi dumneavoastră, veţi putea citi reţetele în numărul viitor al Jurnalului de bucătărie.


Conopidă cu zmântână
Fierbe conopide, curăţate şi tăiate în bucăţele, în apă cu sare; apoi scoate-le şi le lasă să se scurgă. Unge o tingirică cu unt, presar-o cu pâine ori franzelă rasă, aşază un rând de conopide, un rând de franzelă ori pâine rasă (pesmet - n.n.) şi prăjită în unt, niţel zahar, până se isprăveşte; pe urmă pune-le pe jăratec şi le lasă să fiarbă puţintel, apoi dă-le la masă. În chipu ăsta se găteşte şi sparanghelul ori dovleceii tineri.


Pui cu pătrunjel
Taie şi grijeşte puii de găină, împarte-i în patru, spală-i, dă-le sare şi îi prăjeşte în unt; apoi scoate-i, pune o litră de făină în locul lor şi, după ce s-a rumenit amestecând-o des, pune o mână frunză de pătrunjel tocat mărunţel şi las-o să se umfle niţel; pe urmă pune şi puii în lăuntru, mai amestecă-i puţintel, toarnă zeamă de carne, potriveşte de sare şi îi lasă să scază.


Budincă de brânză dulce
Bate 6 ouă cu o oca de lapte dulce, pune-l pe jăratec şi stoarce puţintică zeamă de lămâie, ca să-i închiege; apoi toarnă-l pe o sită şi-l lasă să se scurgă bine. Freacă 50 dramuri de unt, bine, până se albeşte, pune brânza în lăuntru; pune şi 8 gălbenuşuri de ou unul după altu, coajă de lămâie, 50 dramuri de zahar pisat, o franzelă rasă; amestecă-le bine, apoi pune spumă de la 4 albuşuri în lăuntru, mai amestecă puţintel. Unge o tingire cu unt, presar-o cu franzelă rasă şi coace budinca, un ceas la cuptor.

     Reţete din volumul "Carte de bucate" - Maria Maurer

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de