x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Incursiune în bucătărie

Incursiune în bucătărie

de Maria Belu-Burtea    |    23 Iul 2008   •   00:00

Marea cîştigătoare a concursului de la Mamaia a fost echipa "Cabana Vînătorilor". Şi-au adjudecat ambele trofee la cele două categorii: artă culinară şi gătit în aer liber. Cu Ştefan Bercea, maestru în arta culinară, am avut plăcerea să stau de vorbă după decernarea premiilor.



Marea cîştigătoare a concursului de la Mamaia a fost echipa "Cabana Vînătorilor". Şi-au adjudecat ambele trofee la cele două categorii: artă culinară şi gătit în aer liber. Cu Ştefan Bercea, maestru în arta culinară, am avut plăcerea să stau de vorbă după decernarea premiilor. Era obosit, dar şi foarte fericit: "Cabana Vînătorilor este casa noastră din Predeal. Am o echipă de bucătari, despre care pot să zic că eu am format-o. Toţi au fost elevii mei".  

"Acolo dorim să aducem bucătăria la nivel de artă şi ne antrenăm pentru olimpiada bucătarilor care va avea loc în luna octombrie, în Germania. La echipa naţională de seniori este un bucătar de la mine, iar la cea de juniori l-am înscris pe fiul meu, care are 18 ani. Majoritatea membrilor echipei este din Predeal", ne mai spune reputatul chef Ştefan Bercea.

Tradiţie românească

Este unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari români, dar spune cu modestie că a avut o şansă: "Eu am prins perioada anilor ’80, cînd nu aveam materie primă, dar nici condimente. După 1990, mulţi bucătari au avut şansa să lucreze în străinătate, la fel mi s-a întîmplat şi mie: din anul 1993, timp de trei ani, am lucrat în Germania, lucru ce mi-a schimbat total viziunea despre gastronomie".

Riscăm o întrebare: Avem o bucătărie tradiţională? Mulţi spun că nu şi că bucătăria noastră este influenţată în mare parte de cea a vecinilor. "Brînza de burduf în coajă de brad se face doar aici la noi. Ciorba de perişoare, ciorba ţărănească, preparată din toate legumele pe care le are ţăranul în grădină, tocăniţele – multă lume spune că ne-am inspirit de la vecinii noştri, dar nu se gîndeşte nimeni că poate vecinii noştri s-au inspirit de la noi. Sarmalele în foi de viţă, care în partea Moldovei se fac din piept de gîscă sau de raţă, chifteluţele, iată alte exemple. Unul dintre preparatele cu care ne mîndrim este berbecul haiducesc, care se îmbracă în lut. Se sapă o groapă, se face jar şi apoi se îngroapă berbecul".

Bucate alese

Cabana Vînătorilor a împlinit 10 ani de existenţă. Invitaţii – 100 de persoane – s-au delectat  cu bucate alese, gătite de echipele naţionale de bucătari de juniori şi seniori. Juniorii au preparat, pentru 110 porţii, piept de pui umplut cu file de mistreţ în crustă de verdeţuri, servită cu salată caldă de ciuperci. Seniorii au gătit medalion de morun în sos de şampanie şi icre negre, duet de căprioară şi curcan în mantie de costiţă, iar la desert: mus de ciocolată cu vişine şi prăjitură cu caise şi mascarpone.

Cu aceste preparate echipele naţionale se vor prezenta la olimpiada bucătarilor, care va avea loc în luna octombrie în  Germania.

×
Subiecte în articol: profesionistii