x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Infractorii se căiesc participând la programul "Fifteen"

Infractorii se căiesc participând la programul "Fifteen"

de Magda Cristina Ursache    |    14 Dec 2009   •   00:00
Infractorii se căiesc participând la programul "Fifteen"



Jamie Oliver schimbă vieţi. Fie că se străduieşte să facă munca gospodinelor mai uşoară, fie că vrea să schimbe regimul alimentar nesănătos a mii de oameni sau al copiilor, Jamie este o persoană care transformă oamenii. Şi exact asta face şi în cadrul proiectului "Fifteen": ia tineri dezavantajaţi şi îi ajută să îşi găsească un rost. Mai nou, îi ajută şi să se împace cu trecutul lor.

În anul 2001, Tom Braisden împreună cu vărul său şi un prieten al vărului său au furat 2.000 de bijuterii Cartier dintr-un depozit. Şapte ani mai târziu, după ce s-a înscris în proiectul "Fifteen" şi a lucrat cu Jamie, Braisden şi-a mărturisit complicitatea la furt.
Se pare că felul în care Jamie l-a tratat şi tot ce a învăţat în cadrul programului l-au inspirat şi l-au făcut să îşi dorească să devină un om corect.


SCENARIU DE FILM
Braisden lucra în anul 2001 la o firmă de securitate, Serco. Deoarece lucra la Serco încă din 1998, câştigase încrederea şefilor, aşa că, observând paza mai slabă la unul dintre depozite, a fost tentat să comită furtul. Luându-i ca parteneri pe vărul său, Gary Maughan, şi pe un prieten al acestuia, Joseph Xenofondos, şi-a dus planul la bun sfârşit în noaptea de 21 mai.

Furtul a fost foarte bine gândit. Xenofondos a adus o camionetă până la depozit, pe care a încărcat-o apoi cu un număr mare de cutii ce conţineau ceasuri, brelocuri, stilouri, ochelari de soare şi curele Cartier. Apoi, pentru a face totul să pară cât mai real, Braisden a fost bătut şi legat de o ţeavă, dând astfel impresia că el nu a fost complice la furt.

După ce Maughan şi Xenofondos au luat camioneta şi au plecat, Braisden a sunat la pompierii aeroportului în cadrul căruia se afla depozitul. Raportul Poliţiei arată că în momentul în care pompierii au ajuns la depozit, Braisden era "legat şi plin de sânge". A fost apoi dus la spital şi interogat de Poliţie pe post de victimă a atacului. A fost apoi trecut pe lista de suspecţi, dar din cauza dovezilor neconcludente, toate acuzaţiile au fost retrase. Mai mult, pentru a transforma totul într-o comedie, Braisden a dat chiar şi un interviu pentru un ziar local în care cerea ajutorul comunităţii pentru prinderea hoţilor şi îi ruga pe toţi cei care ar avea vreo informaţie să contacteze Poliţia.


MOMENTUL ADEVĂRULUI
Abia anul trecut adevărul legat de acel furt a ieşit la iveală în momentul în care Braisden, după ce a avut o discuţie cu Jamie Oliver despre problemele sale din trecut, s-a dus şi a mărturisit totul Poliţiei. Cei doi complici, Maughan şi Xenofondos, au fost atunci arestaţi şi judecaţi, pentru ca săptămâna trecută să fie dată sentinţa: extraordinara mărtu­risire a dus la închiderea celor doi.

Procurorul care s-a ocupat de caz, Cristopher Paxton a declarat: "Tom Braisden s-a înscris în programul «Fifteen» în 2004. Astfel a ajuns să lucreze cu oamenii şi să aibă parte de un cu totul alt mediu. A lucrat chiar şi cu Jamie Oliver, care a ajuns să aibă o influenţă foarte mare asupra lui. Jamie i-a spus că singura modalitate de a trece peste trecut este aceea de a rezolva problema. L-a susţinut şi i-a zis că face ce trebuie. În urma discuţiei purtate cu Jamie Oliver, Braisden s-a dus la Poliţie şi a mărturisit. «Fifteen» e un program foarte bun".

Braisden însuşi s-a simţit foarte uşurat că a mers la Poliţie. "Aveam coşmaruri şi nopţi nedormite. Nu mai puteam suporta. Nu am făcut asta pentru că am vrut să devin faimos. Dacă voiam asta, puteam să particip la show-ul «Fifteen» şi să apar la televizor. Am vrut pur şi simplu să-mi eliberez conştiinţă de o faptă cu care nu mai puteam trăi. Îi sunt recunoscător lui Jamie Oliver pentru tot sprijinul acordat şi pentru că nu m-a judecat."


SENTINŢA CARE VINDECĂ

La sfârşitul unui proces de cinci sătămâni, judecătorii l-au găsit pe Gary Maughan vinovat de furt de bunuri cu premeditare şi de complicitate la furt, iar pe Joseph Xenofondos de complicitate la furt. Xenofondos, tată a trei copii din Laughton, Londra, a fost încarcerat pentru cinci ani; Maughan, tată a doi copii, din Hackney, Londra, a fost încarcera pentru şase ani. Un al treilea acuzat, Marios Xenofondos, acuzat şi el de complicitate, a fost găsit nevinovat şi eliberat.

Braisden s-a declarat deja vinovat de furt, complicitate la furt şi inducerea în eroare a forţelor de ordine şi aşteaptă acum să fie judecat. După audiere, un purtător de cuvânt al Fundaţiei Fifteen a declarat: "Tom Braisden a arătat curaj punându-se faţă în faţă cu trecutul său şi înfruntându-şi problemele. E foarte bine că şi-a mărturisit crimele. Deşi nu suntem de acord cu acţiunile lui din trecut, credem că merită un fel de recunoaş­te­re pentru acţiunile lui din prezent. Este un om care încearcă să se îndrepte şi îl susţinem în demersul său".

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie