x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îngheţata, mio amore!

0
Autor: Tatiana Covor 01 Iul 2010 - 00:00
Îngheţata, mio amore!
Vezi galeria foto
Alessandro Roca, maestru cofetar, şi-a început "Cursul de bază pentru prepararea îngheţatei", de la "Gelato University"din Bologna, cu urmă­toarele cuvinte: "Care este produsul care nu suferă din cauza crizei? Trebuie să fie un produs bun, ieftin, la îndemâna oricui. Trebuie să aibă  ingrediente elementare, să fie uşor de făcut şi gata de vânzare. Şi, pe deasupra, să aducă profit mare".

O uni­versitate a înghe­ţatei? Exact. O idee de succes creată de Carpigiani, fabrica de aparate pentru îngheţată fondată în 1945. Astăzi, utilajele sale acoperă peste 50% din piaţa mondială a laboratoarelor de "gelato artigianale", de îngheţată artizanală, cum o numesc italienii.


"ÎNGHEŢĂTĂRIA" DE LA BOLOGNA

În fiecare an se perindă pe băncile universi­tăţii "elevi" din toată lumea, doritori să pătrundă secretele acestui aliment menit să alinte papilele gustative. E vorba despre oameni - femei, bărbaţi, tineri sau maturi - împinşi de motivele cele mai diferite. Zeci de oameni, de poveşti, de realităţi, de vise.

O mexicancă îmi povesteşte că a ieşit la pensie şi că vrea să-şi investească economiile într-o "îngheţătărie". Mama şi fiul fac cursul împreună. Un cuplu din Pakistan, ea înfofolită din cap până-n picioare, el cu barba prea neagră, îmi spun că vor "o viaţă mai bună". La fel şi un avocat canadian, sătul de tribunale, spune că vrea "să înveţe să facă ceva cu mâinile lui".

Oameni care, în paranteză fie spus, plătesc 700 de euro pe o săptămână de curs şi apoi se întorc la casele lor cu o diplomă de gelataio, de "îngheţătar".

Am fost invitată împreună cu o duzină de ziarişti din toată lumea să vedem cum se naşte îngheţata all'italiana. Că doar - chiar dacă multe naţii îşi atribuie paternitatea îngheţatei (până şi Alexandru Macedon se spune că mânca un amestec de fructe, mirodenii, miere şi zăpadă) - Italia rămâne locul de excelenţă al acestei minuni spumoase. Ne-au invitat să vedem şi să înţelegem cum se poate transforma un produs "sărac" într-un fel de binecuvântare pentru cerul gurii. Să vedem, da, dar şi... să producem!

Îngheţata se împarte în două mari categorii - pe bază de cremă (cu lapte) şi pe bază de fructe (de obicei fără lapte), dar nu orice îngheţată se poate numi cu adevărat "gelato". Ice-cream-ul american, ni se spune, este mult mai gras. Gelato, îngheţata, e "altceva", e o artă. Implicit înţeleg că ice-crea­m-ul are în comun cu acest gelato doar faptul că amândouă sunt dulci şi reci.


Cum se face îngheţata?
Cu lapte, ouă, zahăr şi un congelator. Rezultatul: o  cărămidă bună de mâncat cu dalta şi ciocanul. Lipseşte ingredientul secret: aerul. Cel care îmbină armonios elementele, să le dea netezimea după care să te lingi pe buze.

Ingredientele trebuie cântărite, asta era uşor de imaginat. Dar nu mi-ar fi venit în minte că aveam să petrec o după-amiază întreagă calculând procentul de proteine, de grăsimi, de solizi slabi, de solizi "altfel", până ce i-am calculat neferi­citului litru de lapte până şi ultima moleculă care îl compunea. De felul meu sunt cam sfioasă în faţa matematicii, dar tot acest studiu ştiinţific m-a condus la o concluzie neaşteptată: îngheţata despre care vorbim poate să aibă între 3%-10% grăsime şi între 14%-24% zaharuri. Cu alte cuvinte, nu este un aliment supercaloric: 100 g de îngheţată poate să aibă între 120 şi 190 de calorii (în funcţie de fructe sau de cremă şi, evident, în funcţie de cantitatea mâncată...).

"Români au fost pe la cursurile acestea?", întreb. Nu, românii nu vin la universitatea lor. De ce? Fiindcă firma are un român priceput şi gospodar la Sibiu care este reprezentantul lor. "Are un sediu mai dichisit decât al nostru", îmi şopteşte un patiser la ureche. Aşadar, românii care vor să înveţe nu au nevoie să se deplaseze prea departe.


AFACERE DE SUCCES

Îi întreb dacă în România există "îngheţătării" ca în Italia, fiindcă nu-mi amintesc să fi văzut aşa ceva: caserole cu zeci de feluri de îngheţată de îndesat cu mişcări rapide în cornuri de napolitană. Există, mi se spune, dar în România, pe moment, se cere mult mai mult "soft-ice" - îngheţata deseori multicoloră care "curge" ţuguiat dintr-un aparat. Aşa este. Din acestea am văzut prin ţară. "Sigur că aţi văzut", confirmă Matteo Andreola, responsabil cu exportul. "Anul trecut", îmi spune, "România a fost prima în Europa cu cele 12 aparate de soft-ice pe care le-a comandat". Curioasă, întreb preţul unuia dintre aceste aparate. În jur de 20.000 de euro. Şi apoi mi se dovedeşte că este o investiţie sigură, care - dacă ai noroc şi o amplasare bună - se poate amortiza chiar şi într-un singur sezon. Socotelile se fac uşor: în Italia, producţia unui kilogram de îngheţată costă 3 euro, dar acesta se vinde, în medie, cu 15-18 euro. Clar. Mi se specifică, de asemenea, că mare parte din cei 3 euro reprezintă mâna de lucru.

Pentru cei de la Carpigiani, România este o piaţă interesantă - "românilor le plac dulciurile foarte dulci", mi se spune, dar asta o ştiu deja de la mine putere. În schimb, se aşteaptă ca România să facă pasul următor: să treacă de la "soft-ice" la "gelato", adică la "îngheţătăria" de tip italian. Şi treapta aceasta ce implică? Implică investirea profitului obţinut cu "soft-ice"-ul într-o adevărată "gelateria artigianale". Cu alte cuvinte, două maşini - una să pasteurizeze, alta care să producă, dar şi magazin, profesionism etc. etc. Investiţia necesară? Între 70.000-100.000 de euro. "Dar aparatele noastre sunt prea bune, funcţionează şi 30 de ani fără probleme", îmi spune Matteo, "altfel n-am fi atât de prezenţi în toată lumea". Aşadar, există şi o foarte serioasă piaţă de utilaje deja folosite. Oamenii pornesc afacerea "la mic", cererea creşte şi sunt nevoiţi să schimbe aparatura cu "mai mare" ca să poată satisface cererea pieţei.

"Dacă menţii calitatea, succesul este asigurat", declară directorul general, Andrea Cocchi. Cred şi eu, mă gândesc, uitându-mă cu părere de rău la cupa goală pe care o am în mână. Fusese plină-ochi cu "gelato" de căpşune făcută de mine însămi.  Era să uit: pentru cei care trec pe la Roma, o adresă garantată încă din 1880, nu prea departe de gară: Palazzo del Freddo, via Principe Eugenio 65.
O îngheţată pe care n-o s-o mai uitaţi.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de