x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îngheţata, mio amore!

0
Autor: Tatiana Covor 01 Iul 2010 - 00:00
Îngheţata, mio amore!
Vezi galeria foto
Alessandro Roca, maestru cofetar, şi-a început "Cursul de bază pentru prepararea îngheţatei", de la "Gelato University"din Bologna, cu urmă­toarele cuvinte: "Care este produsul care nu suferă din cauza crizei? Trebuie să fie un produs bun, ieftin, la îndemâna oricui. Trebuie să aibă  ingrediente elementare, să fie uşor de făcut şi gata de vânzare. Şi, pe deasupra, să aducă profit mare".

O uni­versitate a înghe­ţatei? Exact. O idee de succes creată de Carpigiani, fabrica de aparate pentru îngheţată fondată în 1945. Astăzi, utilajele sale acoperă peste 50% din piaţa mondială a laboratoarelor de "gelato artigianale", de îngheţată artizanală, cum o numesc italienii.


"ÎNGHEŢĂTĂRIA" DE LA BOLOGNA

În fiecare an se perindă pe băncile universi­tăţii "elevi" din toată lumea, doritori să pătrundă secretele acestui aliment menit să alinte papilele gustative. E vorba despre oameni - femei, bărbaţi, tineri sau maturi - împinşi de motivele cele mai diferite. Zeci de oameni, de poveşti, de realităţi, de vise.

O mexicancă îmi povesteşte că a ieşit la pensie şi că vrea să-şi investească economiile într-o "îngheţătărie". Mama şi fiul fac cursul împreună. Un cuplu din Pakistan, ea înfofolită din cap până-n picioare, el cu barba prea neagră, îmi spun că vor "o viaţă mai bună". La fel şi un avocat canadian, sătul de tribunale, spune că vrea "să înveţe să facă ceva cu mâinile lui".

Oameni care, în paranteză fie spus, plătesc 700 de euro pe o săptămână de curs şi apoi se întorc la casele lor cu o diplomă de gelataio, de "îngheţătar".

Am fost invitată împreună cu o duzină de ziarişti din toată lumea să vedem cum se naşte îngheţata all'italiana. Că doar - chiar dacă multe naţii îşi atribuie paternitatea îngheţatei (până şi Alexandru Macedon se spune că mânca un amestec de fructe, mirodenii, miere şi zăpadă) - Italia rămâne locul de excelenţă al acestei minuni spumoase. Ne-au invitat să vedem şi să înţelegem cum se poate transforma un produs "sărac" într-un fel de binecuvântare pentru cerul gurii. Să vedem, da, dar şi... să producem!

Îngheţata se împarte în două mari categorii - pe bază de cremă (cu lapte) şi pe bază de fructe (de obicei fără lapte), dar nu orice îngheţată se poate numi cu adevărat "gelato". Ice-cream-ul american, ni se spune, este mult mai gras. Gelato, îngheţata, e "altceva", e o artă. Implicit înţeleg că ice-crea­m-ul are în comun cu acest gelato doar faptul că amândouă sunt dulci şi reci.


Cum se face îngheţata?
Cu lapte, ouă, zahăr şi un congelator. Rezultatul: o  cărămidă bună de mâncat cu dalta şi ciocanul. Lipseşte ingredientul secret: aerul. Cel care îmbină armonios elementele, să le dea netezimea după care să te lingi pe buze.

Ingredientele trebuie cântărite, asta era uşor de imaginat. Dar nu mi-ar fi venit în minte că aveam să petrec o după-amiază întreagă calculând procentul de proteine, de grăsimi, de solizi slabi, de solizi "altfel", până ce i-am calculat neferi­citului litru de lapte până şi ultima moleculă care îl compunea. De felul meu sunt cam sfioasă în faţa matematicii, dar tot acest studiu ştiinţific m-a condus la o concluzie neaşteptată: îngheţata despre care vorbim poate să aibă între 3%-10% grăsime şi între 14%-24% zaharuri. Cu alte cuvinte, nu este un aliment supercaloric: 100 g de îngheţată poate să aibă între 120 şi 190 de calorii (în funcţie de fructe sau de cremă şi, evident, în funcţie de cantitatea mâncată...).

"Români au fost pe la cursurile acestea?", întreb. Nu, românii nu vin la universitatea lor. De ce? Fiindcă firma are un român priceput şi gospodar la Sibiu care este reprezentantul lor. "Are un sediu mai dichisit decât al nostru", îmi şopteşte un patiser la ureche. Aşadar, românii care vor să înveţe nu au nevoie să se deplaseze prea departe.


AFACERE DE SUCCES

Îi întreb dacă în România există "îngheţătării" ca în Italia, fiindcă nu-mi amintesc să fi văzut aşa ceva: caserole cu zeci de feluri de îngheţată de îndesat cu mişcări rapide în cornuri de napolitană. Există, mi se spune, dar în România, pe moment, se cere mult mai mult "soft-ice" - îngheţata deseori multicoloră care "curge" ţuguiat dintr-un aparat. Aşa este. Din acestea am văzut prin ţară. "Sigur că aţi văzut", confirmă Matteo Andreola, responsabil cu exportul. "Anul trecut", îmi spune, "România a fost prima în Europa cu cele 12 aparate de soft-ice pe care le-a comandat". Curioasă, întreb preţul unuia dintre aceste aparate. În jur de 20.000 de euro. Şi apoi mi se dovedeşte că este o investiţie sigură, care - dacă ai noroc şi o amplasare bună - se poate amortiza chiar şi într-un singur sezon. Socotelile se fac uşor: în Italia, producţia unui kilogram de îngheţată costă 3 euro, dar acesta se vinde, în medie, cu 15-18 euro. Clar. Mi se specifică, de asemenea, că mare parte din cei 3 euro reprezintă mâna de lucru.

Pentru cei de la Carpigiani, România este o piaţă interesantă - "românilor le plac dulciurile foarte dulci", mi se spune, dar asta o ştiu deja de la mine putere. În schimb, se aşteaptă ca România să facă pasul următor: să treacă de la "soft-ice" la "gelato", adică la "îngheţătăria" de tip italian. Şi treapta aceasta ce implică? Implică investirea profitului obţinut cu "soft-ice"-ul într-o adevărată "gelateria artigianale". Cu alte cuvinte, două maşini - una să pasteurizeze, alta care să producă, dar şi magazin, profesionism etc. etc. Investiţia necesară? Între 70.000-100.000 de euro. "Dar aparatele noastre sunt prea bune, funcţionează şi 30 de ani fără probleme", îmi spune Matteo, "altfel n-am fi atât de prezenţi în toată lumea". Aşadar, există şi o foarte serioasă piaţă de utilaje deja folosite. Oamenii pornesc afacerea "la mic", cererea creşte şi sunt nevoiţi să schimbe aparatura cu "mai mare" ca să poată satisface cererea pieţei.

"Dacă menţii calitatea, succesul este asigurat", declară directorul general, Andrea Cocchi. Cred şi eu, mă gândesc, uitându-mă cu părere de rău la cupa goală pe care o am în mână. Fusese plină-ochi cu "gelato" de căpşune făcută de mine însămi.  Era să uit: pentru cei care trec pe la Roma, o adresă garantată încă din 1880, nu prea departe de gară: Palazzo del Freddo, via Principe Eugenio 65.
O îngheţată pe care n-o s-o mai uitaţi.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...
Serviciul de email marketing furnizat de