Gastronomia grecească este una dintre cele in care se foloseşte pe scară largă uleiul de măsline. Majoritatea localurilor greceşti, pentru felurile de măncare tradiţionale, folosesc exclusiv acest tip de ulei, care dă preparatelor o aromă unică.
De exemplu, preparatele pe bază de fasole, dovlecei, vinete, anghinare, roşii, ardeii umpluţi cu orez şi toate tipurile de supă nu pot fi preparate fără aportul important al acestui ingredient.
"Tomatorizo" (roşii umplute cu orez), "spanakorizo" (spanac cu orez), "lahanorizo" (varză cu orez), "briami" (legume coapte) etc. sunt doar căteva dintre felurile de măncare a căror aromă este evident imbunătăţită datorită utilizarii uleiului de măsline, care le dă o savoare naturală.
Tradiţie şi inovaţie
"Ladera" este, in Grecia, termenul folosit pentru orice tip de măncare pregătit cu ulei de măsline. Fie că uleiul este utilizat la fierberea, prăjirea sau inăbuşirea legumelor - formănd un sos delicios - , fie că este adăugat din belşug in salate sau pur şi simplu este turnat peste "feta" (brănza tradiţională), aromată cu oregano.
Un lucru este cert: aceste preparate sunt măncate cu multă păine, al cărei rol este de a absorbi sosul "legat" cu ulei de măsline.
Specific bucătăriei ţărilor din bazinul Mediteranei, uleiul de măsline a fost adoptat şi in alte ţări europene, căştigănd de asemenea teren in America de Nord. In Statele Unite, de exemplu, este la modă practica servirii la masă, alături de celelalte preparate, a unor mici boluri cu ulei de măsline, insoţite de felii de păine.
Măsline negre cu ceapă şi cimbru
Ingrediente: ulei de măsline pentru prăjit, 600 g măsline negre, o ceapă medie tăiată in rondele, o lingură de cimbru sau oregano.
Preparare: Se lasă măslinele intr-o oală cu apă la desărat. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie şi se adaugă apoi măslinele pănă cănd se rumenesc puţin. Se strecoară măslinele de surplusul de ulei şi se amestecă cu ceapa şi cimbrul. Se serveşte la temperatura camerei.
Fasole neagră cu sfeclă
Ingrediente: ulei de măsline, o cană de fasole neagră, un kg sfeclă, sare, 2-4 linguri de suc de lămăie, piper negru proaspăt măcinat.
Preparare: Se pune fasolea intr-o oală cu apă şi se pune la fiert. Se spală sfeclele şi se curăţă, apoi se pun impreună cu fasolea la fiert pentru aproximativ cinci-şase minute. Se ia oala de pe foc şi se serveşte cu suc de lămăie. Se adaugă sare şi o cantitate generoasă de ulei de măsline, precum şi piperul proaspăt măcinat.
Foi de viţă-de-vie cu iaurt
Ingrediente: 1/4 cană de ulei de măsline, 750 g iaurt, 2/3 cană de cereale din grău, 250 g ceapă verde, 250 g mărar proaspăt tocat, 1/2 linguriţă de piper alb, sare, un kg foaie de viţă.
Preparare: Se amestecă iaurtul cu cerealele din grău intr-un bol, apoi se adaugă ceapa, mărarul, sarea şi piperul. Se pune uleiul de măsline intr-o tigaie, la incins, apoi se adaugă foile de viţă pănă cănd se rumenesc pe ambele părţi. Se adaugă apoi peste mixtura cu iaurt. Se adaugă peste intreaga compoziţie o cantitate generoasă de ulei de măsline. Se serveşte la temperatura camerei.
Ardei cu ulei de măsline
Ingrediente: 1/3 l ulei de măsline, un kg de ardei roşu sau verde, 5-6 linguriţe de oţet de vin, un căţel de usturoi tăiat, sare, piper.
Preparare: Se spală ardeii şi se coc pe toate părţile. Se pun intr-o oală cu apă rece pentru aproximativ 10 minute pentru a se curăţa mai uşor. Se taie apoi in felii pe lungime şi se sărează. Se adaugă usturoiul tăiat, uleiul de măsline impreună cu oţetul de vin şi se pune la fiert.
Salată de hering
Ingrediente: 3/4 cană de ulei de măsline, două fire de ceapă verde, 3 linguriţe de suc de lămăie, 250 g de hering, 3 linguriţe de oţet de vin, două roşii medii, o legătură de mărar pentru garnitură.
Preparare: Se amestecă peştele cu ceapa verde şi oţetul de vin in malaxor. Se adaugă roşiile şi sucul de lămăie. Se amestecă, adăugăndu-se incet uleiul de măsline. Se serveşte cu mărar proaspăt.
Calmar cu ceapă verde in sos de vin
Ingrediente: 1/2 cană de ulei de măsline, 3 cepe medii tăiate, 500 g calmar proaspăt curăţat şi tăiat, 3 căţei de usturoi, 1/2 cană de vin alb, un ardei iute, zahăr după gust, 250 g ceapă verde, o legătură de mărar, 250 g cereale din grău, două lămăi.
Preparare: Se pune uleiul de măsline intr-o tigaie la incins. Se pune calmarul şi se lasă la prăjit aproximativ trei-patru minute pănă cănd se rumeneşte. Se adaugă usturoiul şi se inmoaie calmarul in vin. Se pun ardeiul iute şi zahărul la prăjit. Se adaugă apoi apă. Se pune la fiert calmarul pentru aproximativ 30 de minute. Se adaugă peste calmar măslinele, mărarul şi usturoiul rămas şi se mai lasă la fiert cinci minute. Se sărează şi se piperează după gust. Se adaugă lămăile şi cerealele din grău. Se serveşte la temperatura camerei.