x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingredient care garantează sănătatea

0
31 Oct 2007 - 00:00

Gastronomia grecească este una dintre cele in care se foloseşte pe scară largă uleiul de măsline. Majoritatea localurilor greceşti, pentru felurile de măncare tradiţionale, folosesc exclusiv acest tip de ulei, care dă preparatelor o aromă unică.

De exemplu, preparatele pe bază de fasole, dovlecei, vinete, anghinare, roşii, ardeii umpluţi cu orez şi toate tipurile de supă nu pot fi preparate fără aportul important al acestui ingredient.

"Tomatorizo" (roşii umplute cu orez), "spanakorizo" (spanac cu orez), "lahanorizo" (varză cu orez), "briami" (legume coapte) etc. sunt doar căteva dintre felurile de măncare a căror aromă este evident imbunătăţită datorită utilizarii uleiului de măsline, care le dă o savoare naturală.

Tradiţie şi inovaţie

"Ladera" este, in Grecia, termenul folosit pentru orice tip de măncare pregătit cu ulei de măsline. Fie că uleiul este utilizat la fierberea, prăjirea sau inăbuşirea legumelor - formănd un sos delicios - , fie că este adăugat din belşug in salate sau pur şi simplu este turnat peste "feta" (brănza tradiţională), aromată cu oregano.

Un lucru este cert: aceste preparate sunt măncate cu multă păine, al cărei rol este de a absorbi sosul "legat" cu ulei de măsline.

Specific bucătăriei ţărilor din bazinul Mediteranei, uleiul de măsline a fost adoptat şi in alte ţări europene, căştigănd de asemenea teren in America de Nord. In Statele Unite, de exemplu, este la modă practica servirii la masă, alături de celelalte preparate, a unor mici boluri cu ulei de măsline, insoţite de felii de păine.

Măsline negre cu ceapă şi cimbru

Ingrediente: ulei de măsline pentru prăjit, 600 g măsline negre, o ceapă medie tăiată in rondele, o lingură de cimbru sau oregano.

Preparare: Se lasă măslinele intr-o oală cu apă la desărat. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie şi se adaugă apoi măslinele pănă cănd se rumenesc puţin. Se strecoară măslinele de surplusul de ulei şi se amestecă cu ceapa şi cimbrul. Se serveşte la temperatura camerei.

Fasole neagră cu sfeclă

Ingrediente: ulei de măsline, o cană de fasole neagră, un kg sfeclă, sare, 2-4 linguri de suc de lămăie, piper negru proaspăt măcinat.

Preparare: Se pune fasolea intr-o oală cu apă şi se pune la fiert. Se spală sfeclele şi se curăţă, apoi se pun impreună cu fasolea la fiert pentru aproximativ cinci-şase minute. Se ia oala de pe foc şi se serveşte cu suc de lămăie. Se adaugă sare şi o cantitate generoasă de ulei de măsline, precum şi piperul proaspăt măcinat.

Foi de viţă-de-vie cu iaurt

Ingrediente: 1/4 cană de ulei de măsline, 750 g iaurt, 2/3 cană de cereale din grău, 250 g ceapă verde, 250 g mărar proaspăt tocat, 1/2 linguriţă de piper alb, sare, un kg foaie de viţă.

Preparare: Se amestecă iaurtul cu cerealele din grău intr-un bol, apoi se adaugă ceapa, mărarul, sarea şi piperul. Se pune uleiul de măsline intr-o tigaie, la incins, apoi se adaugă foile de viţă pănă cănd se rumenesc pe ambele părţi. Se adaugă apoi peste mixtura cu iaurt. Se adaugă peste intreaga compoziţie o cantitate generoasă de ulei de măsline. Se serveşte la temperatura camerei.

Ardei cu ulei de măsline

Ingrediente: 1/3 l ulei de măsline, un kg de ardei roşu sau verde, 5-6 linguriţe de oţet de vin, un căţel de usturoi tăiat, sare, piper.

Preparare: Se spală ardeii şi se coc pe toate părţile. Se pun intr-o oală cu apă rece pentru aproximativ 10 minute pentru a se curăţa mai uşor. Se taie apoi in felii pe lungime şi se sărează. Se adaugă usturoiul tăiat, uleiul de măsline impreună cu oţetul de vin şi se pune la fiert.

Salată de hering

Ingrediente: 3/4 cană de ulei de măsline, două fire de ceapă verde, 3 linguriţe de suc de lămăie, 250 g de hering, 3 linguriţe de oţet de vin, două roşii medii, o legătură de mărar pentru garnitură.

Preparare: Se amestecă peştele cu ceapa verde şi oţetul de vin in malaxor. Se adaugă roşiile şi sucul de lămăie. Se amestecă, adăugăndu-se incet uleiul de măsline. Se serveşte cu mărar proaspăt.

Calmar cu ceapă verde in sos de vin

Ingrediente: 1/2 cană de ulei de măsline, 3 cepe medii tăiate, 500 g calmar proaspăt curăţat şi tăiat, 3 căţei de usturoi, 1/2 cană de vin alb, un ardei iute, zahăr după gust, 250 g ceapă verde, o legătură de mărar, 250 g cereale din grău, două lămăi.

Preparare: Se pune uleiul de măsline intr-o tigaie la incins. Se pune calmarul şi se lasă la prăjit aproximativ trei-patru minute pănă cănd se rumeneşte. Se adaugă usturoiul şi se inmoaie calmarul in vin. Se pun ardeiul iute şi zahărul la prăjit. Se adaugă apoi apă. Se pune la fiert calmarul pentru aproximativ 30 de minute. Se adaugă peste calmar măslinele, mărarul şi usturoiul rămas şi se mai lasă la fiert cinci minute. Se sărează şi se piperează după gust. Se adaugă lămăile şi cerealele din grău. Se serveşte la temperatura camerei.

Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   uleiul,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani
Cosmetologii consideră că marcarea indicatorului 35+ pe produsele de îngrijire pentru femei este mai degrabă o convenție: scăderea fermității  pielii și  pierderea clarității ovalului feței se pot...
Serviciul de email marketing furnizat de