x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Integrarea in bucate

Integrarea in bucate

de Cristina Andreea Calin    |    31 Ian 2007   •   00:00
Integrarea in bucate

Gheorghe Rosca este bucatar de sase ani, dar a inteles foarte bine care este rostul traditiilor culinare intr-un local. Vrea sa le pastreze pentru ca noi romanii ne identificam cu mancarea noastra.

Cum va schimba integrarea europeana modul in care sunt preparate bucatele traditionale? Eu sper sa nu se schimbe in nici un fel, pentru ca traditia trebuie pastrata. La restaurante inca se mananca sanatos, pentru ca este vorba de mancare romaneasca, gatita ca la mama acasa, cu ingrediente naturale. De la supermarket cumparam numai E-uri la pachet.

Noile norme de producere a alcoolului vor modifica in vreun fel modul de a bea al romanilor? In nici un caz. Noi in restaurant oricum nu avem tuica, insa acasa oamenii tot vor mai "ciupi" cate un paharel, pentru ca asa cum spun si medicii este chiar indicat pentru sanatate. Trebuie sa mai bem si vin curat, fara nici un adaos.

Daca se va interzice fumatul in restaurante, romanii vor mai veni la restaurant? Noi avem acum separeuri pentru fumatori si nefumatori. Numai ca de cele mai multe ori locurile pentru nefumatori sunt goale. Nu cred ca se va interzice fumatul in totalitate.
Platou cald
Platoul propus de Gheorghe Rosca contine: carnati de Plescoi (cumparati din judetul Buzau), pastrama de oaie, creier de porc pan..., bulete de cascaval, mici, ficat de pui tras la tigaie, carnati uscati de oaie, muraturi, morcovi, castraveti si varza acra. De asemenea, pentru ca mancarea sa nu fie foarte grasa, s-a ales folosirea de ciuperci "champignon". Acestea sunt curatate, li se rupe codita si apoi se trag la tigaie. Se umplu cu diverse legume, tocate foarte marunt si trase si ele la tigaie cu ulei. Ingredientele au fost alese pentru ca, teoretic, este iarna si este necesar sa mancam mai consistent pentru a lupta cu frigul. Preparatele de pe platoul cald sunt suficiente pentru doua persoane. De aceea, din fiecare preparat, mai putin buletele de cascaval si muraturile, s-au pus cate doua bucati.
Taina bucatarului
Pentru acest platou cald se recomanda vinul fiert cu diverse condimente: zahar, scortisoara anason. De asemenea, tuica fiarta cu doua trei boabe de piper este si ea foarte potrivita cu aceste aperitive calde, la inceputul unui ospat pe cinste.

×