x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Intrarea în post

Intrarea în post

de Simona Chiriac    |    12 Noi 2008   •   00:00

La 13 noiembrie gospodăriile se pregătesc de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Se prepară mâncare de dulce, de cele mai multe ori în cantităţi impresionante, cât să le ţină oamenilor de poftă până la Crăciun.



 După ce toată lumea se înfruptă din bucate, se strângeau toate resturile şi firmiturile, se pun într-o faţă de masă şi apoi sunt oferite, drept ofrandă, păsărilor cerului, rostindu-se astfel: "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite". Pe vremuri, gospodarii mai pricepuţi ştiau să ghicească puterea iernii după cât de gros sau de subţire este pieptul găinii tăiate. Iarna putea fi aprigă şi cu multă zăpadă sau, dimpotrivă, uşoară şi plăcută, urmată de o vară foarte roditoare. După ce masa era strânsă, se spălau toate vasele în care s-a pregătit mâncarea, apoi se întorceau cu gura în jos ca să nu se ascundă nenorocirile sub ele. Pe toată perioada postului mâncarea se gătea în alte vase, folosite numai în astfel de zile.

Filipii de Toamnă
În calendarul popular, perioada în care începe Postul Crăciunului coincide cu celebrarea Filipilor de Toamnă. Aceştia sunt în număr de şase şi cutreieră lumea în lung şi-n lat, pedepsindu-i pe cei care nu-i cinstesc cum se cuvine. Dintre toţi, ultimul este şi cel mai primejdios. Numit "Filipul Şchiop", este sărbătorit în fiecare an în ziua de 21 noiembrie. Filipii apără casa de primejdii şi ţin departe fiarele sălbatice. Nu de puţine ori, gospodarii atârnă de coş o secure pentru ca nimic să nu se poată apropia de casă. Cât timp ţin Filipii (12-17 noiembrie) femeile se înfrânează de la orice muncă, pentru a nu fi "lovite de Filipi". În schimb se lipeşte cu pământ gura sobei pentru ca astfel să se ţină închisă şi gura lupului. Nu se aruncă nici un tăciune afară, existând credinţa că un lup va face pui dacă va mânca un tăciune. Fetele care vor să-şi afle ursitul strâng câte o surcică pentru fiecare zi de post. În Ajunul Crăciunului vor înteţi un foc la care vor fierbe boabe de porumb, fără să adauge şi sare. Mâncarea va fi lăsată pe masă pentru a-i ţine de foame ursitului care le va vizita în timpul somnului.

Orez cu legume
Ingrediente: 100 g orez, o felie de bostan, un dovlecel, mărar, sare, piper, ulei, o ceapă, 100 g ciuperci, cimbru.

Preparare: Orezul se pune la fiert într-un vas cu apă în care s-au adăugat sare, piper şi ulei. Când s-a înmuiat se scurge şi se lasă deoparte. Miezul bostanului se taie cubuleţe, la fel ca şi dovlecelul. Ceapa se toacă mărunt. Într-o tigaie cu ulei se căleşte ceapa, apoi se adaugă cubuleţele de bostan şi dovlecel, ciupercile feliate. Nu se căleşte foarte tare, doar cât să se înmoaie, apoi se condimentează cu sare, piper şi cimbru uscat. Se adaugă orezul fiert, se amestecă şi se mai ţine puţin pe foc. Se mai pune puţin ulei dacă este cazul. Se serveşte cu mărar proaspăt tocat.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic