x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Întreceri culinar-sportive

0
17 Iul 2010 - 00:00
Întreceri culinar-sportive
Vezi galeria foto
În jurul oalelor, al cratiţelor, al ceaunelor, cei patru protagonişti se învârteau cu mişcări ritualice. Cred că un spectator discret şi neştiut şi-ar fi putut imagina că are dinainte un grup de şamani, descântând leacuri funambuleşti şi fierturi magice.

Aliniere, în front, cu... ceaunul "la picior". Imaginaţi-vă patru bărbaţi zdraveni - cu rotunjimi gurmande evidente, care nu mai lasă loc nici unui comentariu, atunci când vine vorba despre bucate neaoşe şi savuroase -, aşezaţi "în linie", fiecare având la îndemână ustensile şi ingrediente pentru gătit. Radu Anton Roman, Mihai Oroveanu, Ion Bănşoiu, Victor Sălăgean... Cei trei-patru muschetari ai bucatelor româneşti nu se dădeau în lături de la "duelări" culinare, în curtea "conacului" de la Măgurele (despre care, între altele fie spus, veţi mai auzi vorbindu-se în săptămânile ce urmează).

"De obicei, găteam «tocăniţă cu te miri-ce»", ne face Ion Bănşoiu "comentariul sportiv" (posteveniment) al întrecerilor culinare de la Măgurele. "Fiecare dintre noi avea câte o maşină de gătit cu cărbuni, un ceaun, o cratiţă, ingrediente. Uneori, aveam toţi aceleaşi ingrediente şi improvizam. Alteori, alegeam dintre ingrediente pe cele care se potriveau cu reţeta gândită de noi. Fiecare gătea ce ştia, cum ştia. Dar - regulă esenţială! - nu gustam din mâncare. Nimeni nu gusta din mâncare în timp ce o pregătea." Oalele forfoteau pe maşina de gătit. Eliberat de sub capacul pus ştrengăreşte "pe-o parte", aburul fluiera, când discret, când puternic, impresiv. "Adulmecam mâncarea vecinului, să aflăm ce a pus în oală; ne întorceam apoi la cratiţa noastră, încercând să aflăm din efluviile de mirosuri dacă tocăniţa are vreun defect, să-l îndreptăm...". După o vre­me, când cărbunii fuseseră stinşi, iar bucatele "trecuseră la odihnă", cei patru se adunau dinaintea mesei, pentru a porni degustarea-jurizarea. Înainte de toate, "se curăţa gura" cu o cinzeacă de rachiu "învechit pe mere" (o băutură învechită în butoi câţiva ani, apoi turnată pe mere, "la ros", pentru încă vreo câţiva ani). Apoi, cu lingura de lemn, se duceau la gură bucatele. "Regula numărul doi: se gustau numai mâncărurile pregătite de ceilalţi! Aşa se face că, după ce gustai, te minunai, mâncai din bucatele celorlalţi, nu ştiai cum să faci să strecori lingura şi în cratiţa ta, să afli ce împletiri de savori şi arome ai reuşit!"

Profesorul Ion Bănşoiu îşi aduce aminte de una dintre aceste "competiţii". "Radu gătise fasole cu ciolan. Sălăgean - cocoş în must. Ce-am gătit eu şi Oroveanu - nici nu mai are importanţă. Competiţia era între ei doi. Îi plăcea să gătească cu miză"... Din câte îşi aminteşte Ion Bănşoiu, întrecerea din ziua aceea a câştigat-o amicul Victor Sălăgean. "Radu a trebuit să recunoască faptul că mâncarea lui Victor era mai gustoasă... Fiert în must roşu, tatinos, cocoşul era absolut delicios!"

Rugat să definească, în doar câteva cuvinte, personalitatea de gurmand-gastronom a lui Radu Anton Roman, editorul şi prietenul său, Ion Bănşoiu, avea să ne spună astfel: "Radu era o îmbinare spectaculoasă de instincte şi raţiuni care se împleteau imprevizibil. Avea un uriaş simţ al spectacolului şi o rapiditate extraordinară de a găsi soluţii ieşite din comun pentru orice situaţie". Îmi dă şi un exemplu, în acest sens: "Eram la Făgăraş, la Piscu Alb. Făcea acolo o filmare pentru emisiunea lui, «Bucătăria lui Radu». Acolo îl rugase pe unul să facă un «ceaun». «Ceaunul» e o mâncare specială făgărăşeană. Radu era nemulţumit de ce ieşea la filmare. I-a venit apoi ideea să facă focul... pe apă. Avea flash-uri dintr-astea. «Vedea» ceva. A făcut focul în mijlocul apelor, înălţat pe nişte pietre. Filmarea era spectaculoasă. Vă puteţi imagina! Acesta era Radu, mereu în competiţie... Cu el însuşi, înainte de toate!".


5822-126717-gradinicalegumetocana.jpgGrădinucă la cuptor
"Mi s-a părut extrem de simpatic numele ăsta (acum, că a venit primăvara), aşezat pe ceva bun de tot, un fel de ghiveci cărăşan de pe lângă Voislova.

● INGREDIENTE: 2 morcovi, 1 ţelină, 1 păstârnac, 2 cartofi, 3 roşii, sare, piper, mărar, pătrunjel, 1 ceaşcă de smântână, 1 tulpină de rubarbă, 1 ceaşcă de fasole verde, 1 pahar de untură (untdelemn), 1 ceaşcă de mazăre verde, 2 gulioare tinere tare.

● PREPARARE: Toate cele legume ce sunt de fiert se curăţă, se taie cubuleţe şi se fierb în puţintică apă uşor sărată (roşiile nu, că-s pentru altă treabă). Verdeaţa se toacă mărunţel şi se amestecă cu smântână. Roşiile se taie felii. Se scot legumele când au fiert şi se mai lasă zeama să scadă bine de tot. Se unge o craţită cu untură şi se potrivesc legumele fierte, împănate cu felii de roşii şi piperate după gust. Se toarnă zeama rămasă, smântâna şi se pune cratiţa în cuptorul cald, să se gătească împreună, vreo 10 minute."
Citeşte mai multe despre:   povestiri din bucătărie,   radu anton roman

 



Mai multe titluri din categorie

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...
Serviciul de email marketing furnizat de