Bucataria poate fi si un loc al secretelor. Maestrii in ale gatitului tin la secret tehnici prin care anumite preparate pot capata gusturi deosebite, cantitatile de ingrediente care pot face dintr-o mancare un deliciu. De aceea ucenicii trebuie sa stea prin preajma lor pentru a fura meseria.
CRISTINA CATANA
Meseria de bucatar se poate invata in scoli de profil sau se poate fura de la maestrii bucatari. Dar daca maestrul se intoarce cu spatele atunci cand prepara delicatesele, este mai greu.
FAIR-PLAY. Martone Georgio, bucatar-sef cu o experienta de 27 de ani in domeniu, aflat astazi in Romania, spune ca acest tip de egoism profesional este un acoperamant bun pentru incompetenta. Pentru el exista doua tipuri de bucatari - "cei care si-au capatat experienta prin scoala si cei care nu au nici un fel de experienta". Cei care fac parte din prima categorie, spune Martone, nu sunt aroganti pentru ca isi cunosc meseria, iar ceilalti vor sa invete mai mult.
Mai exista o a treia categorie - bucatarii incompetenti, care sunt egoisti tocmai pentru ca nu au ce informatii sa le transmita celor tineri.
Pentru ca sa aiba de castigat si restaurantul si clientul, atmosfera in bucatarie trebuie sa fie foarte destinsa, iar la inceputul fiecarei zile "bucatarul inteligent face un training cu tot personalul", mai spune Martone.
Pentru ca la inceputul carierei a intalnit sefi bucatari care nu doreau sa isi impartaseasca experienta cu cei tineri, Georgio Martone incearca sa imparta acum toate cunostintele sale.
Citește pe Antena3.ro