x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Invataceii fura meseria

Invataceii fura meseria

07 Iul 2004   •   00:00

Bucataria poate fi si un loc al secretelor. Maestrii in ale gatitului tin la secret tehnici prin care anumite preparate pot capata gusturi deosebite, cantitatile de ingrediente care pot face dintr-o mancare un deliciu. De aceea ucenicii trebuie sa stea prin preajma lor pentru a fura meseria.

CRISTINA CATANA

Meseria de bucatar se poate invata in scoli de profil sau se poate fura de la maestrii bucatari. Dar daca maestrul se intoarce cu spatele atunci cand prepara delicatesele, este mai greu. FAIR-PLAY. Martone Georgio, bucatar-sef cu o experienta de 27 de ani in domeniu, aflat astazi in Romania, spune ca acest tip de egoism profesional este un acoperamant bun pentru incompetenta. Pentru el exista doua tipuri de bucatari - "cei care si-au capatat experienta prin scoala si cei care nu au nici un fel de experienta". Cei care fac parte din prima categorie, spune Martone, nu sunt aroganti pentru ca isi cunosc meseria, iar ceilalti vor sa invete mai mult.

Mai exista o a treia categorie - bucatarii incompetenti, care sunt egoisti tocmai pentru ca nu au ce informatii sa le transmita celor tineri.

Pentru ca sa aiba de castigat si restaurantul si clientul, atmosfera in bucatarie trebuie sa fie foarte destinsa, iar la inceputul fiecarei zile "bucatarul inteligent face un training cu tot personalul", mai spune Martone.

Pentru ca la inceputul carierei a intalnit sefi bucatari care nu doreau sa isi impartaseasca experienta cu cei tineri, Georgio Martone incearca sa imparta acum toate cunostintele sale.

RETETE SECRETE. Bucatarii-sefi foarte tineri au o alta perspectiva asupra "furatului meseriei". Marian Radu, ajuns bucatar-sef cu doar trei ani experienta in domeniu, spune ca unele secrete nu se pot impartasi pentru ca ajungi foarte greu la ele. Totusi, este de acord ca tot ceea ce tine de tehnica gatitului sa fie transmis si celor tineri. La inceputul carierei a avut si el probleme cu bucatarul-sef. "Intr-o zi, pentru ca am uitat sa amestec intr-o oala cu piure si a prins crusta, a luat-o de pe foc si a varsat-o pe mine." Dar la el in bucatarie atmosfera este alta. Este prieten cu toti subalternii, dupa cum marturiseste chiar el. Pentru ca au pornit toti de la acelasi nivel, Radu stie ce inseamna munca de jos si de aceea atunci cand este nevoie isi ajuta subalternii: spala vase, matura si participa la orice fel de activitate.

Sorin Stan, subaltern al lui Radu, nu este suparat pentru ca nu ii sunt impartasite secretele, deoarece "trebuie tu sa iei ce este mai bun de la bucatarul-sef". Dupa parerea lui, maestrii bucatari se tem ca dezvaluindu-si secretele celor "mai mici" acestia se vor ridica si le vor lua locul.
×
Subiecte în articol: gastronomie