x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inventata din greseala

Inventata din greseala

de Veronica Guzun    |    05 Aug 2005   •   00:00
Inventata din greseala

Se crede ca arta de preparare a branzeturilor este mai veche decat arta scrisului. Acest aliment care in prezent nu lipseste de pe nici o masa are o istorie plina de date interesante.

Exista o legenda care spune ca un nomad a pus lapte intr-un stomac de oaie si a plecat in calatorie prin pustiu. Cand s-a oprit sa ia masa si a taiat stomacul sa bea lapte, a descoperit bucati solide care se plimbau printr-un lichid galbicios. Aceasta este legenda inventarii branzei. Istoricul grec Xanofon, nascut in 349 i.Hr., scria despre o branza cunoscuta de secole in Peloponnesus.

INCEPUTUL. Exista parerea ca cel mai vechi sortiment de branza este Kishk, de origine araba, care se facea din lapte coagulat de capra care apoi era uscat. Se presupune ca aceasta era branza pe care o purta David cand l-a invins pe Goliat. Din Biblie stim ca atunci cand David a trecut raul Iordan, s-a hranit cu branza de vaci. Intr-adevar, istoricii spun ca in acea perioada, in apropiere de Ierusalim, era o localitate numita "Valea Branzarilor" de unde lumea procura produse din lapte. Arheologii au descoperit ca in jurul anilor 6000 i.Hr., branza se facea din lapte de vaca si din lapte de capra, si era pastrata in borcane inalte. Peretii cavourilor egiptene din anii 2000 i.Hr. ilustreaza cum se preparau untul si branza. Pe alti pereti se arata cum era pastrat laptele in pungi de piele de animal. Procesul de preparare a branzei cunoaste doua etape. Prima - fermentarea, in urma careia rezulta iaurtul sau chefirul si a doua - acrirea pentru a da nastere laptelui batut si zerului. Acesta din urma era strecurat, iar dovada ca activitatea este foarte veche ne-o da un grup de arheologi, care au gasit in Marea Britanie vase care se foloseau pentru strecurarea zerului, datand din 1800 i.Hr. Despre modul de preparare a branzeturilor amintesc in scrierile lor atat Homer, cat si Aristotel. La romani era foarte populara branza afumata. Se mai prepara si un sortiment numit "la Luna" despre care se crede ca este stramosul parmezanului. In timp ce Imperiul se largea, localnicii invatau de la cuceritori cum sa prepare branza din lapte de oaie si de capra, cei din zonele montane, si din lapte de vaca, in zonele de campie.

×
Subiecte în articol: lapte gastronomie brănză