x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inventii gastronomice

Inventii gastronomice

de Max Gourmet    |    21 Iun 2006   •   00:00
Inventii gastronomice
CRONICA DE RESTAURANT
La Amboise, in Franta, unde Leonardo da Vinci a trait in ultimii sai ani, cateva restaurante ii poarta numele. Am descoperit acolo, anul trecut, o "creperie" (clatitarie), a carui patron mi-a vorbit cu familiarism despre "pictorul Leon": "Leonard, pictorul? Il cunoastem, cum sa nu! A fost inmormantat in apropiere".

Localul din Amboise m-a indemnat, recunosc, sa caut un echivalent autohton. Astfel am ajuns la "Da Vinci, l’Inventore" din Bucuresti, situat la parterul fostului Hotel Union. Restaurantul pare ideal pentru pranzurile de afaceri. Spatiul modern, nesofisticat si intim, totodata, e colorat in ocruri si sienne pe care spoturile de lumina "inventeaza" mici opere de arta. Din loc in loc, schitele masinariilor lui Da Vinci - catapulte, aparate de zbor, perpetuum mobile - atrag vederea, stimuland imaginatia.

RAFINAMENT. Aceasta plasmuire moderna a spatiului arhitectonic se continua in farfurie. Salata l’Inventore, pe care am incercat-o prima, aliaza, la inspiratia bucatarului, piept de pui taiat marunt cu rosii, castraveti si salata verde, legate "strans" cu maioneza siciliana. Originala mi-a parut si mozarella pan... (avand un invelis crocant, tratat cu mirodenii), iar spaghetele L’Inventore (facute cu piept de pui, smantana, parmezan si usturoi) mi-au amintit de o rafinata pizzerie din Verona. La felul principal, inventiile pot continua.

DESFATARE. Fileul Valdostana, in straturi strapunse de-o frigaruie, cu fasii de ardei si garnitura de ciuperci la gratar, trimitea, gastronomic, la elicopterul lui Da Vinci.

Asupra acestor rafinate delicii culinare a curs o picatura de Riesling Italico, doar atat cat sa bucure inima si sa dea ragaz desfatarilor, pana la cafeaua L’Inventore, si un cocteil nonalcoolic, cu suc de fructe si curacao, numit, suav, Blue da Vinci.

DE GUSTIBUS
MEDALION DE SOMON. Carnea de un roz sidefiu, acoperita cu o crusta de branzeturi si asezonata cu ananas, mi-a parut la "Da Vinci, l’Inventore" la fel de misterioasa ca personajul unui tablou celebru.

Pret: 22 RON

NOTELE LUI MAX
"Da Vinci l’Inventore"
Str. Ion Campineanu nr. 11
  • Mancare - 4/5
  • Servire - 4/5
  • Ambianta - 4/5
  • Pret - 4/5
  • ×
    Subiecte în articol: vinci