CRONICA DE RESTAURANT
La Amboise, in Franta, unde Leonardo da Vinci a trait in ultimii sai ani, cateva restaurante ii poarta numele. Am descoperit acolo, anul trecut, o "creperie" (clatitarie), a carui patron mi-a vorbit cu familiarism despre "pictorul Leon": "Leonard, pictorul? Il cunoastem, cum sa nu! A fost inmormantat in apropiere".
Localul din Amboise m-a indemnat, recunosc, sa caut un echivalent autohton. Astfel am ajuns la "Da Vinci, lâInventore" din Bucuresti, situat la parterul fostului Hotel Union. Restaurantul pare ideal pentru pranzurile de afaceri. Spatiul modern, nesofisticat si intim, totodata, e colorat in ocruri si sienne pe care spoturile de lumina "inventeaza" mici opere de arta. Din loc in loc, schitele masinariilor lui Da Vinci - catapulte, aparate de zbor, perpetuum mobile - atrag vederea, stimuland imaginatia.
RAFINAMENT. Aceasta plasmuire moderna a spatiului arhitectonic se continua in farfurie. Salata lâInventore, pe care am incercat-o prima, aliaza, la inspiratia bucatarului, piept de pui taiat marunt cu rosii, castraveti si salata verde, legate "strans" cu maioneza siciliana. Originala mi-a parut si mozarella pan... (avand un invelis crocant, tratat cu mirodenii), iar spaghetele LâInventore (facute cu piept de pui, smantana, parmezan si usturoi) mi-au amintit de o rafinata pizzerie din Verona. La felul principal, inventiile pot continua.
DE GUSTIBUS
| |
|
NOTELE LUI MAX
|
"Da Vinci lâInventore"
Str. Ion Campineanu nr. 11 |