x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Invitaţie într-o lume de arome

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale.

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale. Chinezii prăjesc mult tăiţeii şi creează sosuri foarte savuroase, iar thailandezii prepară tăiţei crocanţi, numiţi "mee krob", care au gust dulce, sărat şi uneori condimentat. Aceştia sînt pregătiţi din orez sau uneori din făina boabelor de fasole. Cel mai frecvent sînt opăriţi cu apă fierbinte. Phat Thai, cum sînt numiţi tăiţeii thailandezi, folosesc o combinaţie de gusturi (acrişor, dulce şi sărat). Bucătăria Thai foloseşte o mare varietate de fructe şi legume, de la cele folosite frecvent şi de noi, pînă la bambus şi castane de apă. Tofu, preparat din fasole de soia, este un aditiv tradiţional folosit frecvent la mîncărurile thailandeze. Arahidele sînt măcinate şi transformate în pastă, iar alunele caju se presară în mod obişnuit peste mîncărurile cu tăiţei sau peste salate.

 

Magia desertului

După o masă foarte condimentată, desertul thailandez are efectul unui vrăjitor, care reuşeşte să cureţe cerul gurii încărcat de ierburi şi condimente. În general, acestea nu sînt foarte dulci, dar pentru că majoritatea conţin fructe, sînt foarte benefice. Deserturile tradiţionale sînt banane în lapte de cocos îndulcit şi fructe în sirop de zahăr cu îngheţată. De asemenea, thailandezii mănîncă multe fructe confiate, cu sau fără cremă de cocos. În trecut, nuca de cocos se folosea doar la desert, însă astăzi este un ingredient important, la fel ca zahărul de palmier şi făina de orez. Malakaw (papaya de culoare portocalie), tengmo (lubeniţă), sapalot (ananas) sau rose apple (un fel de măr în formă de pară) sînt cîteva fructe consumate de thailandezi la desert.

 

Două ingrediente care nu lipsesc niciodată de la o masă sînt ospitalitatea şi prietenia, pentru că thailandezilor le place foarte mult să împartă masa cu cineva. La ei, mîncărurile sînt servite în acelaşi timp, iar platourile sînt însoţite de o lingură din care să poată să se servească reciproc.

 

Phat Thai  - Tăiţei prăjiţi

Ingrediente: un kg tăiţei din orez, 300 g creveţi, 100 g creveţi uscaţi, 200 g alune prăjite, 100 g ridichi murate thailandeze pisate, o cănuţă de tofu solid feliat, un sfert de cănuţă de ceapă mărunţită, 10 ouă, ulei vegetal, un sfert de tulpină de usturoi verde chinezesc

Preparare: Se prăjeşte ceapa şi se adaugă tăiţeii din orez, care se prăjesc cu apă pînă se înmoaie. Se adaugă uleiul, tofu, creveţii, ridichile murate şi oul. Se amestecă în timp ce se prăjeşte. La final se adaugă sosul, germenii de fasole şi usturoiul chinezesc care se prăjesc puţin, apoi se serveşte.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de zahăr, o jumătate de cănuţă de zahăr de palmier, o lingură de sare, o jumătate cănuţă suc de tamarind, trei linguriţe de oţet, o jumătate de cănuţă de sos de ardei iute, o jumătate de cănuţă de sos de roşii, o jumătate de cănuţă de sos de peşte.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se fierb.

 

Thod Man Kung  - Specialitate de crevete prăjit

Ingrediente: 500 g crevete macerat, 100 g carne de porc grasă, o lingură de rădăcină de coriandru mărunţită, o lingură de piper, 200 g făină prăjită, pesmet, 3 linguri de sos de soia, o lingură de zahăr.

Preparare: Se macină rădăcina de coriandru, usturoiul şi piperul. Acest amestec se adaugă peste creveţii şi carnea de porc. Se prăjeşte făina, se asezonează cu zahăr şi sos de soia şi se toarnă peste creveţi. Se iau aproximativ două linguri din acest amestec, se modelează în mînă ca un pacheţel de aproximativ 8 cm şi se trec prin pesmet. Se prăjesc în ulei. Se serveşte cu sos.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de oţet, o jumătate de cănuţă de zahăr, o lingură de sare de masă, un ardei iute măcinat.

Preparare: Se amestecă ingredientele şi se fierb.

 

Khanom  Mo Kaeng Thao  - Cremă de nucă de cocos şi boabe mung

Ingrediente: 3 cănuţe de boabe mung pisate şi fierte, 3 cănuţe de lapte de cocos, 6 ouă, o cănuţă de zahăr de palmier, un sfert de cănuţă de ceapă prăjită.

Preparare: Boabele mung se înmoaie în apă fierbinte timp de o oră, apoi se fierb în abur. Se pisează boabele împreună cu două cănuţe de lapte de cocos. Se încorporează zahărul, o cănuţă de lapte de cocos şi ouăle. Toate acestea se amestecă într-un vas şi se fierb la foc potrivit 5-10 minute. Se îndepărtează de pe foc. Amestecul rezultat se separă în boluri care se pun la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Culoarea rezultată ar trebui să fie auriu-închis. Ca garnitură se adaugă ceapă prăjită.

 

Kauyboudchee  - Banană în lapte de nucă de cocos

Ingrediente: 10 banane, 3 cănuţe de cremă de cocos, 100 g zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se cojesc bananele şi se taie în patru bucăţi. Acestea se înmoaie în apă cu sare. Se fierbe laptele de cocos, se adaugă zahăr, sare, bananele şi crema de cocos.

 

Khao Phat Samsri - Pui prăjit cu legume şi cîrnăciori

Ingrediente: 5 cănuţe de orez, două cănuţe de cîrnăciori tăiaţi mărunt, o cănuţă de morcovi fierţi şi tăiaţi rondele, o cănuţă de fasole păstăi fiartă, o cănuţă de porumb fiert, ulei vegetal, două linguri de usturoi, 5 linguri de sos de soia, două linguri de zahăr, castraveţi, coriandru, ceapă verde

Preparare: Se prăjeşte usturoiul mărunţit. Se adaugă în tigaie orezul, sosul de soia, zahărul, cîrnăciorii, fasolea, porumbul şi morcovii. Se călesc la foc iute şi se amestecă încontinuu. Se servesc cu piper, frunze de coriandru, castraveţi şi ceapă verde.

Citeşte mai multe despre:   jumătate,   zahăr,   sînt,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   cănuţă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de