x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Invitaţie într-o lume de arome

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale.

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale. Chinezii prăjesc mult tăiţeii şi creează sosuri foarte savuroase, iar thailandezii prepară tăiţei crocanţi, numiţi "mee krob", care au gust dulce, sărat şi uneori condimentat. Aceştia sînt pregătiţi din orez sau uneori din făina boabelor de fasole. Cel mai frecvent sînt opăriţi cu apă fierbinte. Phat Thai, cum sînt numiţi tăiţeii thailandezi, folosesc o combinaţie de gusturi (acrişor, dulce şi sărat). Bucătăria Thai foloseşte o mare varietate de fructe şi legume, de la cele folosite frecvent şi de noi, pînă la bambus şi castane de apă. Tofu, preparat din fasole de soia, este un aditiv tradiţional folosit frecvent la mîncărurile thailandeze. Arahidele sînt măcinate şi transformate în pastă, iar alunele caju se presară în mod obişnuit peste mîncărurile cu tăiţei sau peste salate.

 

Magia desertului

După o masă foarte condimentată, desertul thailandez are efectul unui vrăjitor, care reuşeşte să cureţe cerul gurii încărcat de ierburi şi condimente. În general, acestea nu sînt foarte dulci, dar pentru că majoritatea conţin fructe, sînt foarte benefice. Deserturile tradiţionale sînt banane în lapte de cocos îndulcit şi fructe în sirop de zahăr cu îngheţată. De asemenea, thailandezii mănîncă multe fructe confiate, cu sau fără cremă de cocos. În trecut, nuca de cocos se folosea doar la desert, însă astăzi este un ingredient important, la fel ca zahărul de palmier şi făina de orez. Malakaw (papaya de culoare portocalie), tengmo (lubeniţă), sapalot (ananas) sau rose apple (un fel de măr în formă de pară) sînt cîteva fructe consumate de thailandezi la desert.

 

Două ingrediente care nu lipsesc niciodată de la o masă sînt ospitalitatea şi prietenia, pentru că thailandezilor le place foarte mult să împartă masa cu cineva. La ei, mîncărurile sînt servite în acelaşi timp, iar platourile sînt însoţite de o lingură din care să poată să se servească reciproc.

 

Phat Thai  - Tăiţei prăjiţi

Ingrediente: un kg tăiţei din orez, 300 g creveţi, 100 g creveţi uscaţi, 200 g alune prăjite, 100 g ridichi murate thailandeze pisate, o cănuţă de tofu solid feliat, un sfert de cănuţă de ceapă mărunţită, 10 ouă, ulei vegetal, un sfert de tulpină de usturoi verde chinezesc

Preparare: Se prăjeşte ceapa şi se adaugă tăiţeii din orez, care se prăjesc cu apă pînă se înmoaie. Se adaugă uleiul, tofu, creveţii, ridichile murate şi oul. Se amestecă în timp ce se prăjeşte. La final se adaugă sosul, germenii de fasole şi usturoiul chinezesc care se prăjesc puţin, apoi se serveşte.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de zahăr, o jumătate de cănuţă de zahăr de palmier, o lingură de sare, o jumătate cănuţă suc de tamarind, trei linguriţe de oţet, o jumătate de cănuţă de sos de ardei iute, o jumătate de cănuţă de sos de roşii, o jumătate de cănuţă de sos de peşte.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se fierb.

 

Thod Man Kung  - Specialitate de crevete prăjit

Ingrediente: 500 g crevete macerat, 100 g carne de porc grasă, o lingură de rădăcină de coriandru mărunţită, o lingură de piper, 200 g făină prăjită, pesmet, 3 linguri de sos de soia, o lingură de zahăr.

Preparare: Se macină rădăcina de coriandru, usturoiul şi piperul. Acest amestec se adaugă peste creveţii şi carnea de porc. Se prăjeşte făina, se asezonează cu zahăr şi sos de soia şi se toarnă peste creveţi. Se iau aproximativ două linguri din acest amestec, se modelează în mînă ca un pacheţel de aproximativ 8 cm şi se trec prin pesmet. Se prăjesc în ulei. Se serveşte cu sos.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de oţet, o jumătate de cănuţă de zahăr, o lingură de sare de masă, un ardei iute măcinat.

Preparare: Se amestecă ingredientele şi se fierb.

 

Khanom  Mo Kaeng Thao  - Cremă de nucă de cocos şi boabe mung

Ingrediente: 3 cănuţe de boabe mung pisate şi fierte, 3 cănuţe de lapte de cocos, 6 ouă, o cănuţă de zahăr de palmier, un sfert de cănuţă de ceapă prăjită.

Preparare: Boabele mung se înmoaie în apă fierbinte timp de o oră, apoi se fierb în abur. Se pisează boabele împreună cu două cănuţe de lapte de cocos. Se încorporează zahărul, o cănuţă de lapte de cocos şi ouăle. Toate acestea se amestecă într-un vas şi se fierb la foc potrivit 5-10 minute. Se îndepărtează de pe foc. Amestecul rezultat se separă în boluri care se pun la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Culoarea rezultată ar trebui să fie auriu-închis. Ca garnitură se adaugă ceapă prăjită.

 

Kauyboudchee  - Banană în lapte de nucă de cocos

Ingrediente: 10 banane, 3 cănuţe de cremă de cocos, 100 g zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se cojesc bananele şi se taie în patru bucăţi. Acestea se înmoaie în apă cu sare. Se fierbe laptele de cocos, se adaugă zahăr, sare, bananele şi crema de cocos.

 

Khao Phat Samsri - Pui prăjit cu legume şi cîrnăciori

Ingrediente: 5 cănuţe de orez, două cănuţe de cîrnăciori tăiaţi mărunt, o cănuţă de morcovi fierţi şi tăiaţi rondele, o cănuţă de fasole păstăi fiartă, o cănuţă de porumb fiert, ulei vegetal, două linguri de usturoi, 5 linguri de sos de soia, două linguri de zahăr, castraveţi, coriandru, ceapă verde

Preparare: Se prăjeşte usturoiul mărunţit. Se adaugă în tigaie orezul, sosul de soia, zahărul, cîrnăciorii, fasolea, porumbul şi morcovii. Se călesc la foc iute şi se amestecă încontinuu. Se servesc cu piper, frunze de coriandru, castraveţi şi ceapă verde.

Citeşte mai multe despre:   jumătate,   zahăr,   sînt,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   cănuţă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8

11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8
Galerie Foto Zece concurenți desemnați câștigătorii fiecărei ediții din cel de-al optulea sezon iUmor și câștigătorul semfinalei se vor lupta sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, în marea finală iUmor!...

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...
Serviciul de email marketing furnizat de