x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ispitele aromate ale verii

Ispitele aromate ale verii

de Simona Chiriac    |    21 Iun 2007   •   00:00
Ispitele aromate ale verii

Uneori, atunci cănd tănjiţi după răcoarea iernii, nu este suficient să intraţi cu totul in frigider. Cu un pic de răbdare şi de imaginaţie, un compot rece de fructe poate fi o soluţie mult mai sănătoasă.

Uneori, atunci cănd tănjiţi după răcoarea iernii, nu este suficient să intraţi cu totul in frigider. Cu un pic de răbdare şi de imaginaţie, un compot rece de fructe poate fi o soluţie mult mai sănătoasă.
  Â

Este timpul potrivit să ne bucurăm de abundenţa fructelor verii. Dulci, răcoritoare şi zemoase ele nu sunt doar sănătoase, sunt de-a dreptul irezistibile. Pot fi folosite la prepararea dulceţurilor sau a gemurilor, dar la fel de mult ne place să le simţim gustul in prăjituri sau plăcinte. Dar ce spuneţi de un compot de fructe? Inchipuiţi-vă un bol plin ochi cu fructe moi şi sirop aromat. Aveţi puterea să-i rezistaţi? Dacă nu, inainte de ajunge in bucătării, la magazin, sau prin vecini, citiţi cu atenţie următoarele sfaturi.

DESPRE COMPOT. Sub denumirea de compot, se regăsesc, de fapt, două preparate. Pe de o parte este compotul pe care-l savurăm incă din timpul copilăriei (fructe fierte intr-un sirop de zahăr). In Europa de Est insă, in ţări precum Bosnia, Bulgaria sau Croaţia, compotul este o băutură răcoritoare obţinută din fructe uscate (in special smochine, piersici, caise şi prune) lăsate la inmuiat in sirop de apă cu zahăr, pănă cănd gustul fructelor este imprumutat siropului. Compotul se poate prepara atăt din fructe intregi, căt şi din fructe tăiate felii.

Pentru ca siropul să fie mai aromat, in afară de zahărul vanilinat, recomandat in mai toate reţetele, se poate adăuga esenţă de vanilie, coajă rasă de lămăie sau portocală, pudră de scorţişoară (sau un baton de scorţişoară, pentru un gust şi mai puternic), cuişoare, migdale măcinate mărunt, nucă de cocos rasă, stafide şi bucăţele de fructe confiate. In felul acesta, orice compot se poate transforma intr-un adevărat curcubeu de arome. Şi asta nu e tot. Dacă vreţi mai mult decăt reţetele clasice de compot de mere, de vişine sau piersici, incercaţi să combinaţi, după plăcere, fructele care vă fac cu ochiul. De exemplu, incercaţi un compot din caise, stafide şi nuci tocate. Sau unul din piersici, caise, prune, afine şi zmeură. Combinaţi fructele de merişor cu suc şi coajă rasă de lămăie şi portocală. Sau preferatul meu, compotul de nectarine, cu prune, cuişoare, suc de mere, scorţişoară, iar in loc de zahăr, miere.

SUGESTII. Şi nu vă opriţi la compotul aşezat frumos in boluri! Adăugaţi mai puţin sirop, dar decoraţi-l cu frişcă pudrată cu scorţişoară. Sau adăugaţi deasupra o cupă de ingheţată de vanilie. Apetisant!

Compot tropical

● Ingrediente: 250 ml apă, 225 g zahăr tos, două linguriţe de suc de lămăie, coajă rasă de lămăie, o jumătate de linguriţă de rom, un ananas, două fructe de mango, 3 banane, frunze de mentă proaspătă.

● Preparare: Intr-o tigaie se amestecă apa, zahărul, sucul de lămăie, coaja de portocale şi romul. Se pune pe foc. In timpul acesta se pregătesc fructele. Ananasul, fructele de mango şi bananele se descojesc şi se taie felii. Cănd siropul fierbe, se reduce flacăra şi se adaugă feliile de fructe. Se mai ţine pe foc incă cinci minute. Siropul se toarnă intr-un vas, iar fructele se lasă să se răcească. Cănd se serveşte, se pun fructele in boluri şi se toarnă deasupra puţin suc. Se decorează cu frunze de mentă.

×
Subiecte în articol: gastronomie fructe compot