x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istoria Angliei intr-un cocteil

Istoria Angliei intr-un cocteil

12 Apr 2005   •   00:00

  • de VERONICA GUZUN
  • BARUL CASEI
  • Povestea bauturii in amestec Bloody Mary te tine cu sufletul la gura. Aceasta stare nu se datoreaza nici votcii din compozitie, nici personalitatii celui care a inventat cocteilul, ci este numai si numai meritul Reginei Maria I a Angliei (1553-1558). Aceasta regina a scris istoria cu sange. Pentru ca a vrut sa curete tara de protestanti, ea a ars pe rug in jur de 300 de persoane, pe care le-a acuzat de erezie. In urma masacrului, regina a fost poreclita Sangeroasa Maria (Bloody Mary). De la acest eveniment pana la inventarea renumitului cocteil au trecut peste 400 de ani. Descoperirea nu a fost la fel de "spectaculoasa" ca povestea reginei sangeroase.

    Acest aperitiv de care consumatorii inca nu s-au plictisit, a fost creat in anii ’20 de catre Fernand Petiot - barman in New York. El a amestecat din intamplare sucul de rosii cu votca. Patronului i-a placut foarte mult ideea si a decis sa puna noua creatie in meniu. Abia in 1960, in Chicago, a fost folosita pentru prima data coada de patrunjel ca si ornament pentru Bloody Mary - si aceasta a fost o intamplare - barmanul nu avea cu ce sa orneze paharul.

    In prezent se folosesc si alte ornamente pentru acest cocteil. De exemplu, o crenguta de rosii cherry, o felie de lime sau masline verzi. Insa cea mai creativa dintre toate ramane coada de patrunjel

    BLOODY MARY
  • Ingrediente:
  • jumatate de pahar cu suc de rosii, 40 ml votca, 3 picaturi de sos worcester, doua picaturi de sos tabasco, sare, piper, patrunjel, o lingurita cu suc de lamaie si hrean (optional)
  • Preparare: Intr-un shaker se amesteca bine sucul de rosii, votca, cele doua sosuri si sucul de lamaie. Rezultatul se toarna intr-un pahar. Se adauga sare, piper si trei cuburi de gheata. Se orneaza cu patrunjel si cu o felie de lamaie.
  • RUSSIAN MARY
  • Ingrediente: 2-3 picaturi de sos tabasco, 40 ml de votca, 30 ml iaurt simplu, o lingurita cu ceapa tocata marunt, piper, sare, fruza de patrunjel, cuburi de gheata.
  • Preparare:
  • Iaurtul se amesteca bine cu votca, cu sosul tabasco si cu ceapa. Se adauga sare si piper dupa gust. In pahar se pun cateva cuburi de gheata si se orneaza cu frunze de patrunjel.
    SUGESTII
    Daca veti folosi tequila in loc de votca, bautura se va numi Bloody Maria. Votca poate fi inlocuita si de gin. De altfel, Bloody Mary a fost pentru prima data preparata cu gin, pentru ca votca abia isi facea loc pe piata americana.
    ×
    Subiecte în articol: votcă