x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istoria de aur a brănzei

0
Autor: Marilena Stanescu 26 Oct 2007 - 00:00
Istoria de aur a brănzei

Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?



Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?

Vă mai amintiţi de celebrele personaje animate "Tom şi Jerry", unde şoricelul incerca din răsputeri să ajungă la bucata de brănză de pe masă, ademenit de aroma ei inconfundabilă? Şi pentru că vi s-a făcut poftă şi vouă asemenea şoricelului de o bucăţică de brănză, noi vă oferim... o filă din istoria culinară a acestui produs.

Ştiaţi că arta preparării brănzeturilor este considerată mult mai veche decăt arta scrisului? Documente recente au scos la iveală faptul că nu se cunoaşte cu certitudine istoria acestui vechi preparat, dar arheologii vehiculează ideea că brănza ar fi apărut acum căteva mii de ani. Brănza este un fel de măncare străveche, ale cărei origini datează dinaintea istoriei "inregistrate" in scris. Se spune că aceasta a fost descoperită probabil in Asia Centrală sau in Orientul Mijlociu, vehiculăndu-se numeroase legende privind apariţia sa. Intr-una dintre legende se povesteşte faptul că un nomad arab traversa deşertul, cărănd cu el lapte intr-un recipient făcut din stomacul unui animal. Din greşeală, acest călător a descoperit cum laptele a fost separat in brănză şi zer de către cheagul din stomac. Alte povestiri pun insă accentul pe mitologia greacă, care il consideră drept descoperitor al brănzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo. Nu numai in mitologie găsim informaţii despre această istorie "controversată", ci şi in Biblie. Se spune că David şi poporul său primeau de măncare: miere, unt, oi şi brănză de vacă, vaca fiind ultimul animal imblănzit de om. Vechile triburi israliene posedau turme mari de oi, vaci şi capre şi se pricepeau la prelucrarea laptelui. In secolele IV-III i.Hr. au fost dezvoltate şi primele tehnici de fabricare a brănzei, aceasta devenind un produs mult mai elaborat.


MÃ...RTURII LITERARE. Despre bucata de brănză a scris şi Homer, in "Odiseea", unde a dedicat un pasaj intreg mulsului laptelui, iar Aristotel povesteşte despre coagularea laptelui cu sucul unor plante. Boccaccio, autorul binecunoscutei lucrări "Decameronul", a făcut, de asemenea, referire la procesul de fabricare a brănzeturilor, in special a parmezanului.

Parmezan

Parmezanul este un sortiment de brănză italienesc destul de cunoscut, datorită gustului său inegalabil dulce-picant, cu o uşoară senzaţie de vin bun. Din această cauză trebuie asociat cu un vin de calitate, de preferinţă roşu. Parmezanul se poate folosi cu succes la diferite preparate, precum: pizza, fripturi, sosuri, paste, dar şi alte tipuri de măncăruri. Parmezanul este fabricat din lapte de vacă crud, nepasteurizat, ceea ce arată că are un conţinut redus de grăsimi. Â


Reţetă

● INGREDIENTE: două felii de păine albă sau integrală, 50 g unt, 3 felii costiţă afumată, o salată verde, 100 g brănză proaspătă de vaci, 50 g nuci zdrobite.
● PREPARARE: Se taie felii de păine subţiri şi se rumenesc in ulei incins. Se scot, avănd grijă să fie scurse de grăsime. Se prăjeşte costiţa afumată, pănă cănd devine crocantă. Se pun intr-un castron frunze de salată verde spălate şi tocate, costiţa afumată, brănza şi nucile. Se amestecă bine şi se serveşte. Â


Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   brănză

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de