x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istoria de aur a brănzei

Istoria de aur a brănzei

de Marilena Stanescu    |    26 Oct 2007   •   00:00
Istoria de aur a brănzei

Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?


Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?

Vă mai amintiţi de celebrele personaje animate "Tom şi Jerry", unde şoricelul incerca din răsputeri să ajungă la bucata de brănză de pe masă, ademenit de aroma ei inconfundabilă? Şi pentru că vi s-a făcut poftă şi vouă asemenea şoricelului de o bucăţică de brănză, noi vă oferim... o filă din istoria culinară a acestui produs.

Ştiaţi că arta preparării brănzeturilor este considerată mult mai veche decăt arta scrisului? Documente recente au scos la iveală faptul că nu se cunoaşte cu certitudine istoria acestui vechi preparat, dar arheologii vehiculează ideea că brănza ar fi apărut acum căteva mii de ani. Brănza este un fel de măncare străveche, ale cărei origini datează dinaintea istoriei "inregistrate" in scris. Se spune că aceasta a fost descoperită probabil in Asia Centrală sau in Orientul Mijlociu, vehiculăndu-se numeroase legende privind apariţia sa. Intr-una dintre legende se povesteşte faptul că un nomad arab traversa deşertul, cărănd cu el lapte intr-un recipient făcut din stomacul unui animal. Din greşeală, acest călător a descoperit cum laptele a fost separat in brănză şi zer de către cheagul din stomac. Alte povestiri pun insă accentul pe mitologia greacă, care il consideră drept descoperitor al brănzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo. Nu numai in mitologie găsim informaţii despre această istorie "controversată", ci şi in Biblie. Se spune că David şi poporul său primeau de măncare: miere, unt, oi şi brănză de vacă, vaca fiind ultimul animal imblănzit de om. Vechile triburi israliene posedau turme mari de oi, vaci şi capre şi se pricepeau la prelucrarea laptelui. In secolele IV-III i.Hr. au fost dezvoltate şi primele tehnici de fabricare a brănzei, aceasta devenind un produs mult mai elaborat.


MÃ...RTURII LITERARE. Despre bucata de brănză a scris şi Homer, in "Odiseea", unde a dedicat un pasaj intreg mulsului laptelui, iar Aristotel povesteşte despre coagularea laptelui cu sucul unor plante. Boccaccio, autorul binecunoscutei lucrări "Decameronul", a făcut, de asemenea, referire la procesul de fabricare a brănzeturilor, in special a parmezanului.

Parmezan

Parmezanul este un sortiment de brănză italienesc destul de cunoscut, datorită gustului său inegalabil dulce-picant, cu o uşoară senzaţie de vin bun. Din această cauză trebuie asociat cu un vin de calitate, de preferinţă roşu. Parmezanul se poate folosi cu succes la diferite preparate, precum: pizza, fripturi, sosuri, paste, dar şi alte tipuri de măncăruri. Parmezanul este fabricat din lapte de vacă crud, nepasteurizat, ceea ce arată că are un conţinut redus de grăsimi. Â


Reţetă

● INGREDIENTE: două felii de păine albă sau integrală, 50 g unt, 3 felii costiţă afumată, o salată verde, 100 g brănză proaspătă de vaci, 50 g nuci zdrobite.
● PREPARARE: Se taie felii de păine subţiri şi se rumenesc in ulei incins. Se scot, avănd grijă să fie scurse de grăsime. Se prăjeşte costiţa afumată, pănă cănd devine crocantă. Se pun intr-un castron frunze de salată verde spălate şi tocate, costiţa afumată, brănza şi nucile. Se amestecă bine şi se serveşte. Â


×
Subiecte în articol: gastronomie brănză