x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istoria de aur a brănzei

0
Autor: Marilena Stanescu 26 Oct 2007 - 00:00
Istoria de aur a brănzei

Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?



Brănza este un produs obţinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor şi caprinelor. "Mare brănză - un chil de caş!", ar exclama ciobanii noştri. Dar căţi dintre noi cunosc istoria fabricării acestui preparat?

Vă mai amintiţi de celebrele personaje animate "Tom şi Jerry", unde şoricelul incerca din răsputeri să ajungă la bucata de brănză de pe masă, ademenit de aroma ei inconfundabilă? Şi pentru că vi s-a făcut poftă şi vouă asemenea şoricelului de o bucăţică de brănză, noi vă oferim... o filă din istoria culinară a acestui produs.

Ştiaţi că arta preparării brănzeturilor este considerată mult mai veche decăt arta scrisului? Documente recente au scos la iveală faptul că nu se cunoaşte cu certitudine istoria acestui vechi preparat, dar arheologii vehiculează ideea că brănza ar fi apărut acum căteva mii de ani. Brănza este un fel de măncare străveche, ale cărei origini datează dinaintea istoriei "inregistrate" in scris. Se spune că aceasta a fost descoperită probabil in Asia Centrală sau in Orientul Mijlociu, vehiculăndu-se numeroase legende privind apariţia sa. Intr-una dintre legende se povesteşte faptul că un nomad arab traversa deşertul, cărănd cu el lapte intr-un recipient făcut din stomacul unui animal. Din greşeală, acest călător a descoperit cum laptele a fost separat in brănză şi zer de către cheagul din stomac. Alte povestiri pun insă accentul pe mitologia greacă, care il consideră drept descoperitor al brănzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo. Nu numai in mitologie găsim informaţii despre această istorie "controversată", ci şi in Biblie. Se spune că David şi poporul său primeau de măncare: miere, unt, oi şi brănză de vacă, vaca fiind ultimul animal imblănzit de om. Vechile triburi israliene posedau turme mari de oi, vaci şi capre şi se pricepeau la prelucrarea laptelui. In secolele IV-III i.Hr. au fost dezvoltate şi primele tehnici de fabricare a brănzei, aceasta devenind un produs mult mai elaborat.


MÃ...RTURII LITERARE. Despre bucata de brănză a scris şi Homer, in "Odiseea", unde a dedicat un pasaj intreg mulsului laptelui, iar Aristotel povesteşte despre coagularea laptelui cu sucul unor plante. Boccaccio, autorul binecunoscutei lucrări "Decameronul", a făcut, de asemenea, referire la procesul de fabricare a brănzeturilor, in special a parmezanului.

Parmezan

Parmezanul este un sortiment de brănză italienesc destul de cunoscut, datorită gustului său inegalabil dulce-picant, cu o uşoară senzaţie de vin bun. Din această cauză trebuie asociat cu un vin de calitate, de preferinţă roşu. Parmezanul se poate folosi cu succes la diferite preparate, precum: pizza, fripturi, sosuri, paste, dar şi alte tipuri de măncăruri. Parmezanul este fabricat din lapte de vacă crud, nepasteurizat, ceea ce arată că are un conţinut redus de grăsimi. Â


Reţetă

● INGREDIENTE: două felii de păine albă sau integrală, 50 g unt, 3 felii costiţă afumată, o salată verde, 100 g brănză proaspătă de vaci, 50 g nuci zdrobite.
● PREPARARE: Se taie felii de păine subţiri şi se rumenesc in ulei incins. Se scot, avănd grijă să fie scurse de grăsime. Se prăjeşte costiţa afumată, pănă cănd devine crocantă. Se pun intr-un castron frunze de salată verde spălate şi tocate, costiţa afumată, brănza şi nucile. Se amestecă bine şi se serveşte. Â


Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   brănză

 



Mai multe titluri din categorie

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște

Țara Făgărașului, locul ideal pentru minivacanța de Paște
Locurile mai puțin populate și populare sunt încă preferate, în această perioadă de restricții. Cei care vor să scape de aglomerație pot evita zonele în care se face, în mod tradițional, turism de masă,...

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...
Serviciul de email marketing furnizat de