x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istoria unui coş cu peşte

Istoria unui coş cu peşte

de Veronica Bectas    |    06 Apr 2012   •   21:00
Istoria unui coş cu peşte

Ne-am ascuns, eu si trei dintre verii mei, dupa cotetul cainelui si dupa multimea de unelte de gradina sprijinite de el, ca sa rontaim in legea noastra bucatile de placinta cu urzici si ceapa, facute de bunica. Mancam urzicoasele foarte gustoase si trancaneam. Subiectul principal era uriasul cos de peste al bunicii care, ca prin farmec, se umpluse cu calcani, crapi, scrumbii si doi salai bortosi si dungati asezati deasupra. Ne scapase si momentul in care aparuse cosul, si cand l-a dat bunica l-a umplut si cine l-a adus... Hmmm! Ce mai detectivi eram si noi!

Cum am terminat de mancat, am inceput sa dam roata pe la usa bucatariei, ca sa nu pierdem macar curatatul pestelui si, mai ales, sa fim acolo la impartitul basicilor crapilor. Dupa ce ne-am organizat si ne-am luat angajamentul ca nu o vom sacai si nu-i vom sta in cale, bunica a scos masa din scandura groasa in curte, langa cismea, a pus un cazanel cu apa calaie jos, pe iarba, a adus o strachina cu sare mare, doua castroane pentru icre, unul pentru mate si trei cutite bine ascutite. Am inconjurat masa, astfel incat sa nu ne scape nimic din spectacolul curatarii pestelui si sa nu ratam basicile crapilor.

Bunica s-a pornit a curata pestii, incepand cu salaii. 'Uite, arunca si icrele', zice cu jumatate de glas Costel. 'Nu-s bune de mancat. Le dam la pisici', l-a ramurit bunica si a aruncat salaii spintecati in cazanelul cu apa. Zece scrumbii, dintre care sapte erau pline cu icre, au fost curatate si puse in cazanel. A scos icre si din cei sase crapi grasi, din care a tras nepretuitele basici umflate, pe care ne-am grabit sa le legam cu ata la mijloc. Calcanii i-au cam dat de lucru bunicii, pentru ca se lupta cu solzii ca niste nasturi pe care, de cum ii scotea, maini hraparete ii si insfacau. Si ceva vanzoleala se starnea, dar in tacere. Bunica s-a luptat cu ei, pana i-a facut bucati potrivite si le-a aruncat peste ceilalti pesti.

A luat cazanelul greu si s-a apucat de frecat fiecare bucata de peste. I-am turnat apa ca sa-i limpezeasca, apoi dupa ce a spalat masa a sortat tot pestele si l-a dat bine cu sare. 'Calcanu’ l-oi praji, ca maine vin finii-tigani, ca-s Floriile si trebuie sa-i omenesc. Crapul l-oi pune la cuptor cu bulion, cimbru si usturoi, c-asa vrea tot familionu’. Scrumbia o dau la gheata, pentru ziua de Paste, iar salaul sa si-l faca mama-ta rasol, pentru regimul ei de ficat', a zis bunica, de parca noi aveam sa cerem vreo socoteala. Cu asta, ne-am retras, tiptil, cat mai spre poarta, ca sa ne laudam la ceilalti, de pe strada, cu minunatiile de basici, acum uscate si tepene, pe care le fluturam ca pe baloane.

Rasol de salau
Ingrediente: un salau potrivit, 2 morcovi, 2 cartofi, 4 cepe mici, un ardei gras, sare, piper, foaie de dafin sau cimbru (dupa gust). Preparare: Se curata, se spala, se unge cu ulei si se sareaza pestele. Legumele se curata si se portioneaza dupa dorinta, apoi se fierb pe jumatate. Se monteaza pestele intr-o tava peste care se toarna legumele si zeama, cat sa-l acopere, apoi se da la cuptor, la foc potrivit, pentru a se fierbe 20 minute. Se orneaza cu patrunjel verde si se serveste cu lamaie.

×
Subiecte în articol: culinar