x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Izvorul de la Arhangelos

Izvorul de la Arhangelos

de Tudor Cires    |    04 Oct 2006   •   00:00
Izvorul de la Arhangelos
POPASURI MONAHALE
Am zarit-o intaia oara - dominand, semeata, stancile - in vreme ce vasul de croaziera oprise pentru o escala intr-un golf pitoresc a carui apa lucea in soare precum caratele unui smarald. Ghidul arata cu o mana spre cuibul acela de vulturi, rostind un singur cuvant: Arhangelos. Adica Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail. Parea inaccesibila, impunatoare, reflectand, alb, stanca marmoreana.

Coborand pe sosea, dinspre Aliki, manastirea s-a dovedit a nu fi atat de inaccesibila. Dincolo de poarta, o liniste parfumata de roze iti impune tacere. Si-apoi, nici nu mai ai putere sa rostesti vreun cuvant zarind, dincolo de acoperisurile de piatra ale bisericii vechi, intinsul marii si Muntele Sfant. Asa ca primele zeci de minute le-am petrecut in mutenie, sprijinind cu umarul un rodiu tanar si sfios, pe ramurile caruia rodiile plesnira, imprastiindu-si samburii. Abia dupa timpul de reculegere ne-am incumetat sa vorbim uneia dintre maicute, care s-a impotrivit sa o inregistram, sa o fotografiem ori sa ne dea numele. "Aici, in manastire, sunt cateva lucruri care tin de viata noastra privata. Vocea, chipul si numele nostru ne apartin." Poate, mai bine, dorim o cafea greceasca si un pahar cu apa rece, c-om fi osteniti de pe drum? Ori o bucata de rahat de smochine, cu aceeasi nelipsita apa rece? Ori o prajitura de casa? Si apa rece...

OMUL SFANT. La Arhangelos, ca de altfel in intreaga insula, apa rece este o binecuvantare. Si apoi, cum sa nu fie asa, cand insasi istoria acestui sfant lacas este legata de una dintre multele minuni ale Arhanghelului Mihail, faptuite aici, in Thassos, unde din piatra seaca el le dete izvoare. Una dintre ele vorbeste despre un sfant numit Luca, un ascet care a trait aici la sfarsitul secolului al XI-lea si caruia i se datoreaza ridicarea unei biserici in munti, inchinata Sfantului Apostol Ioan Teologul (de la aceasta biserica se trage si azi numele satului aceluia, Teologos). Dupa mai multi ani traiti intre oamenii din munti, Luca s-a retras din nou, de data asta pe tarmul marii, nu departe de Aliki, construind o noua biserica, ale carei ruini exista si astazi. Dupa o vreme, s-a mutat din nou, mai spre vest, pe stancile de care se izbeau valurile, cam pe locul unde e manastirea de azi. minunile. Acolo, la malul marii, i s-a aratat Arhanghelul Mihail. Si pentru ca Luca se temea ca viziunea este doar o incercare diavoleasca, i-a cerut sfantului sa faca o minune. Arhanghelul Mihail a izbit cu carja intr-o piatra si atunci a izbucnit un izvor, indemnandu-l pe schimnic sa bea din apa rece si astfel nu va mai fi ispitit niciodata. I-a cerut in schimb sa ridice o noua biserica, unde oamenii sa-si gaseasca mantuirea. Legenda izvorului nu se incheie aici.

Se spune ca pe timpul stapanirii otomane a insulei, un turc a incercat sa ii impiedice pe locuitori sa se roage in sfantul lacas. Pentru a-si duce planul la indeplinire, a profanat izvorul, scaldandu-se in el. Turcul a murit, iar izvorul a secat. A doua zi, preotul bisericii a avut o noua viziune. Arhanghelul Mihail l-a sfatuit sa arunce lesul turcului si sa mearga pe malul marii. Avea sa vada cum, dintr-o pestera, tasneste o lumina. Acolo va gasi un alt izvor cu puteri miraculoase. Si astazi, izvorul din pestera imprastie in aer parfumuri minunate, iar cei care se duc acolo povestesc despre minunile intamplate. Si tot de Arhanghelul Mihail se leaga si povestea gasirii "cuiului sfant", care l-a pironit pe Hristos pe cruce, si care astazi se numara printre relicvele manastirii.
MANASTIREA PANAGOUDA
In munti, nu departe de inima Thassosului, la cativa kilometri de satul stravechi Maries (sau "cele doua Marii"), se afla o alta manastire foarte veche, Panagouda, inchinata Fecioarei Maria. Turistii ajung destul de rar aici - doar cei initiati ori cei ratacitori bat la poarta. Drumul nu e marcat prea bine, insa merita sa incerci sa ajungi, pentru pacea locului si pentru legendele lui. Aici, pe un perete se afla pictat Sfantul Hristofor, infatisat in iconografie cu cap de caine. Iar dincolo de o usita de lemn, situata in partea stanga a naosului, se afla un alt izvor facator de minuni, care curge chiar din icoana Arhanghelului Mihail, pictata pe zid.
ARHONDARICUL
Ospetia este una dintre legile sfinte ale manastirilor crestine. In Thassos esti intotdeauna servit cu o cafea sau cu dulciuri. Vizitatorii sunt poftiti in arhondaric, unde li se ofera cafea sau rahat si un pahar cu apa rece, dupa care monahul sau monahia (dupa caz) ii binecuvanteaza, sa fie ocrotiti la drum.

Viata in Manastirea Arhangelos, avea sa ne spuna una dintre vietuitoarele sfantului lacas, se desfasoara dupa regula oricarei manastiri, impartita in ceasuri de munca, care pe unde au primit "ascultare" de la parintele duhovnic ori de la stareta manastirii, si in ceasuri de rugaciune. Rodul muncii lor e adeseori un obiect pe care il poti cumpara: o icoana pictata, o impletitura, un borcan cu dulceata de smochine sau cu marmelada de prune.

×