DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
|
Fasolea este originara din America si este cultivata ca planta alimentara, atat pentru seminte, cat si pentru pastai. In urma culturilor de fasole, solul ramane bogat in azot, datorita bacteriilor care au rolul de a fixa azotul si care traiesc in simbioza pe radacinile plantei. Exista doua soiuri: oloaga si urcatoare.
Acest ultim soi imi este si cel mai drag. Tin minte si acum cat de tare m-a fascinat in copilarie povestea cu Jack si vrejul de fasole. Atat de mult, incat am asteptat ca pe ace sa merg la bunici. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa merg in gradina. Aveam ceva de verificat. Am gasit vrejul de fasole si am observat imediat ca nu ajunge pana la cer, asa cum credeam. In orice caz, nu era nici suficient de puternic ca sa ma pot urca pe el. Pentru ca doream din toata inima sa existe o astfel de fasole minunata, m-am gandit ca este nevoie de un bob cu totul special. Iar daca nu exista, cu siguranta ar trebui inventat. Este mult mai ieftin sa ajungi in inaltul cerului urcandu-te pe un vrej de fasole, decat sa-ti cumperi un bilet de avion.
.
Citește pe Antena3.ro
|
IAHNIE DE FASOLE
. FASOLE BATUTA INGREDIENTE: 1/2 kg de fasole, o ceapa mare, 3-4 linguri ulei, un usturoi, sare, piper
|
.
.
Dictionar gastronomic
|
Fructul comestibil al ananasului, carnos, cu gust dulce-acrisor si foarte aromat.
.
.
BAMA
CACAO
Samanta arborelui de cacao, folosita (sub forma de produs pulverulent) in alimentatie, mai ales la fabricarea ciocolatei si a unor bauturi hranitoare.
|
CAFEA
Samanta arborelui de cafea.
.
.
CAPSUNA
Fruct fals al capsunului, format din ingrosarea receptaculului floral in care sunt ingropate fructele propriu-zise, asemanator cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare rosie, carnos, parfumat si gustos.
FISTIC
GOGONEA
Tomata verde, neajunsa la maturitate, folosita pentru muraturi.
HRISCA
LINTE
Planta erbacee din familia leguminoaselor, cu flori alb-albastrui si fructul, o pastaie cu seminte plate, comestibile.
MAZARE
Planta erbacee de cultura, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii si cu seminte sferice, comestibile, inchise in pastai.
MIGDALA Fruct al migdalului, de forma alungita, al carui sambure, cu gust dulce sau amar, este comestibil.
MORCOV Planta leguminoasa din familia umbeliferelor, cu radacina groasa in forma de con, de culoare galben - rosiatica si cu gust dulce, folosita in alimentatie.
PATRUNJEL
Planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara.
PIERSICA
Fructul piersicului, sferic, carnos, suculent, acoperit cu o pielita pufoasa de culoare galbuie-rosiatica.
STAFIDA
Boaba uscata si fara seminte a anumitor specii de struguri (folosita la prepararea unor mancaruri si prajituri).
TARTACUTA
Planta taratoare sau agatatoare din familia cucurbitaceelor, cu flori albe, cu frunze lunguiete, rosii si cu fructe comestibile.
VARZA
Planta legumicola bienala din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase si ondulate, care se invelesc unele pe altele formand o capatana compacta, folosita in alimentatie.
VANATA