x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jack si vrejul de fasole

Jack si vrejul de fasole

30 Noi 2004   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC

Click pentru a mari imaginea
Planta anuala din familia leguminoaselor, cu tulpina acoperita de perisori si cu frunzele compuse din trei foliole mari, cordiforme si paroase.

Fasolea este originara din America si este cultivata ca planta alimentara, atat pentru seminte, cat si pentru pastai. In urma culturilor de fasole, solul ramane bogat in azot, datorita bacteriilor care au rolul de a fixa azotul si care traiesc in simbioza pe radacinile plantei. Exista doua soiuri: oloaga si urcatoare.

Acest ultim soi imi este si cel mai drag. Tin minte si acum cat de tare m-a fascinat in copilarie povestea cu Jack si vrejul de fasole. Atat de mult, incat am asteptat ca pe ace sa merg la bunici. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa merg in gradina. Aveam ceva de verificat. Am gasit vrejul de fasole si am observat imediat ca nu ajunge pana la cer, asa cum credeam. In orice caz, nu era nici suficient de puternic ca sa ma pot urca pe el. Pentru ca doream din toata inima sa existe o astfel de fasole minunata, m-am gandit ca este nevoie de un bob cu totul special. Iar daca nu exista, cu siguranta ar trebui inventat. Este mult mai ieftin sa ajungi in inaltul cerului urcandu-te pe un vrej de fasole, decat sa-ti cumperi un bilet de avion.

.

IAHNIE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: 250 gr fasole boabe, o ceapa, o frunza de dafin, 100 ml ulei, 250 ml suc de rosii, patrunjel, marar, tarhon, cimbru, piper, sare.
  • PREPARARE: Fasolea se pune intr-o oala cu apa rece la inmuiat, pana a doua zi. Se fierbe apoi, aproximativ doua ore, la foc mic. Se pot adauga in apa: sare, cateva picaturi de ulei si condimente. Se taie ceapa marunt si se caleste intr-o cratita, tot la foc mic. Se stinge cu sucul de rosii si se rastoarna peste fasolea fiarta, adaugand cimbrul, frunza de dafin, patrunjelul, mararul si tarhonul. Se lasa sa mai dea cateva clocote ca sa se lege sosul. La sfarsit mancarea se sareaza si se adauga zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet. Se poate servi simpla, dar si sub forma de garnitura.

    .

    FASOLE BATUTA

    INGREDIENTE: 1/2 kg de fasole, o ceapa mare, 3-4 linguri ulei, un usturoi, sare, piper
  • PREPARARE: Se fierbe fasolea bine si se trece prin sita. Se bate turnand putin cate putin ulei, pana se umfla. Se piseaza usturoiul si se adauga peste pasta de fasole impreuna cu sarea si piperul. Separat se caleste ceapa si se asaza deasupra. Se serveste rece impreuna cu muraturi (in special gogosari in otet).
  • .

    .

    Dictionar gastronomic

    Click pentru a mari imaginea
    ANANAS

    Fructul comestibil al ananasului, carnos, cu gust dulce-acrisor si foarte aromat.

    .

    .

    BAMA

  • 1. Planta leguminoasa cu fructe paroase de culoare verde, comestibile.
  • 2. Fructul acestei plante.

    CACAO

    Samanta arborelui de cacao, folosita (sub forma de produs pulverulent) in alimentatie, mai ales la fabricarea ciocolatei si a unor bauturi hranitoare.

    Click pentru a mari imaginea

    CAFEA

    Samanta arborelui de cafea.

    .

    .

    CAPSUNA

    Fruct fals al capsunului, format din ingrosarea receptaculului floral in care sunt ingropate fructele propriu-zise, asemanator cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare rosie, carnos, parfumat si gustos.

    FISTIC

  • 1. Arbore din tarile calde, cu flori mici de culoare verde si cu fructe continand samburi comestibili.
  • 2. Fruct al fisticului, cu samburele verde, uleios si placut la gust.

    GOGONEA

    Tomata verde, neajunsa la maturitate, folosita pentru muraturi.

    HRISCA

  • 1. Planta erbacee melifera cu frunze triunghiulare, cu flori roz, rosii sau albe si cu seminte mici, lunguiete si negricioase.
  • 2. Semintele acestei plante, care se folosesc pentru hrana oamenilor si a animalelor.

    LINTE

    Planta erbacee din familia leguminoaselor, cu flori alb-albastrui si fructul, o pastaie cu seminte plate, comestibile.

    MAZARE

    Planta erbacee de cultura, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii si cu seminte sferice, comestibile, inchise in pastai.

    MIGDALA Fruct al migdalului, de forma alungita, al carui sambure, cu gust dulce sau amar, este comestibil.

    MORCOV Planta leguminoasa din familia umbeliferelor, cu radacina groasa in forma de con, de culoare galben - rosiatica si cu gust dulce, folosita in alimentatie.

    PATRUNJEL

    Planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara.

    PIERSICA

    Fructul piersicului, sferic, carnos, suculent, acoperit cu o pielita pufoasa de culoare galbuie-rosiatica.

    STAFIDA

    Boaba uscata si fara seminte a anumitor specii de struguri (folosita la prepararea unor mancaruri si prajituri).

    TARTACUTA

    Planta taratoare sau agatatoare din familia cucurbitaceelor, cu flori albe, cu frunze lunguiete, rosii si cu fructe comestibile.

    VARZA

    Planta legumicola bienala din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase si ondulate, care se invelesc unele pe altele formand o capatana compacta, folosita in alimentatie.

    VANATA

  • 1. Planta erbacee legumicola cu fructe comestibile, mari, ovale, carnoase, de culoare violeta.
  • 2. Fructul acestei plante: patlagica vanata.
  • ×
    Subiecte în articol: fasole planta