x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jamie Oliver se luptă cu sistemul şcolar american

0
Autor: Magda Cristina Ursache 07 Dec 2009 - 00:00
Jamie Oliver se luptă cu sistemul şcolar american
Vezi galeria foto

Deşi abia a terminat de filmat show-ul din Huntington şi proiectul "Food Revolution", Jamie Oliver se află în faţă unei probleme greu de rezolvat: propunerile lui în legătură cu meniurile de implementat în şcoli le dau mari bătăi de cap autorităţilor americane.

Proiectul "Food Revolution" al lui Jamie a avut de la început două scopuri principale: primul a fost acela de a-i învăţa pe locuitorii oraşului Huntington şi apoi, prin intermediul show-ului, întreaga Americă să gătească, iar al doilea a fost acela de a schimba felul în care copiii americani mănâncă. Primul din aceste scopuri se află pe drumul cel bun. Pentru atingerea lui, Jamie a deschis cât timp a stat în Virginia de Vest un centru unde doritorii pot lua lecţii de gătit: "Jamie's Kitchen". Instituţia este încă în funcţionare, chiar şi după plecarea bucătarului, administrarea ei fiind preluată de o instituşie medicală din zonă. Cel de-al doilea scop pare însă din ce în ce mai greu de atins.

COSTURI PREA MARI
Pentru a schimba alimentaţia copiilor, Jamie a procedat la fel cum a făcut şi în Marea Britanie: a început cu meniurile nesănătoase din şcoli. În cazul Americii, a fost vorba despre şcolile din ţinutul Cabell. Văzând meniul constând în conserve şi pizza, Jamie a fost revoltat. Aşa că a adus câteva ajutoare şi a gătit câteva zile chiar el un prânz copios. Dar Michael O'Dell, un oficial al ţinutului, spune că sunt unele probleme cu menţinerea meniului sugerat de Jamie.

"Intenţiile lui sunt foarte bune, dar ingredientele proaspete de la producătorii locali ar costa probabil mai mult decât alimentele cumpărate de la marii distribuitori şi ar putea chiar să nu întrunească condiţiile cerute de Guvern în ceea ce priveşte cerinţele alimentare." Problema cea mai mare pentru O'Dell o reprezintă însă costurile pe care le-ar avea un meniu făcut doar din produse proaspete.

"Nu spun că e ceva greşit cu folosirea ingredientelor proaspete, ba dimpotrivă. Dar trebuie să echilibrăm nutriţia cu costurile. Iar sistemul şcolar trebuie să asigure cel mai mic preţ posibil pentru a le fi uşor părinţilor." Gary Hendricks, directorul Oficiului pentru nutriţia copiilor în şcoli din Kanawha, spune: "Poţi face orice meniu vrei, dar legislaţia spune că trebuie să ceri acelaşi preţ pentru toate". Autorităţile sunt îngrijorate că folosirea ingredientelor proaspete ar duce la scumpirea meniului din şcoli, iar un preţ ce ar ajunge la 4 sau 5 dolari ar fi mult prea mare pentru părinţi.

PERSONAL INSUFICIENT
Conform autorităţilor americane, folosirea ingredientelor proaspete ar naşte şi o altă problemă decât cea a costurilor ridicate. "Dacă cumpărăm produse semipreparate, avem nevoie de mai puţin personal care să pregătească mâncarea. Dacă însă apucăm pe calea cealaltă, pentru a prepara mâncăruri din ingrediente proaspete trebuie ca mâncarea să fie făcută cap-coadă. Asta ar dura prea mult timp cu personalul deja existent, aşa că ar fi nevoie să mai angajăm oameni pentru asta", a afirmat Gary Hendricks.




Cât timp a filmat, Jamie şi-a dat seama şi el de această problemă, aşa că a adus însă în şcolile din ţinut ajutor pentru bucătărie - bucătari antrenaţi de el.
Dar, conform spuselor lui O'Dell, sistemul şcolar a obţinut fonduri de la spitatul din Huntington şi de la guvernatorul Joe Manchin pentru a susţine aceste ajutoare doar până la sfârşitul anului. La rândul său, Hendricks a afirmat că nici nu se pune problema ca personalul din şcoli să fie suplimentat.

"A angaja personal nou şi a le pune la dispoziţie programe de training gastronomic ar necesita fonduri în plus. Ori acestea nu există, având în vedere că statul Virginia de Vest se confruntă şi aşa cu destule dificultăţi financiare."

 

Gramaje prea stricte pentru producătorii locali
Gary Hendricks a mai găsit o problemă cu utilizarea ingredientelor proaspete de la producătorii locali: "Nu e chiar atât de simplu să aduci alimente proaspete în meniul şcolilor. Virginia de Vest nu are o recoltă suficient de bogată pentru a hrăni tot timpul anului 20.000 de copii în fiecare şcoală. Majoritatea produselor sunt sezoniere". În plus, conform legilor, cerinţa este ca distribuitorii de alimente să fie aleşi din cadrul unei licitaţii, lucru greu de făcut în cazul în care ar apela la distribuitorii locali.

O'Dell adaugă că producătorii locali nu sunt de încredere în comparaţie cu marii distribuitori. "Nu ştim ce fel de pesticide au uitlizat sau cum depozitează alimentele." De asemenea, şcolilor li se cere să calculeze numărul de calorii, sodiu, carbohidraţi şi grăsimi saturate din fiecare meniu.

"Avem reguli foarte stricte în ceea ce priveşte nutriţia pentru copii. Firmele mari de distribuitori afişează pe etichetă toate informaţiile de care avem nevoie pentru a calcula valoarea nutritivă a prânzurilor. Producătorii locali nu ne pot garanta aceste informaţii. Ar fi un proces prea lung şi scump pentru ei. Şi până la urmă, conchide O'Dell, mâncarea semipreparată din şcoli este cu mult mai sănătoasă decât ceea ce cumpără de obicei din magazine oamenii în fiecare zi. E alt tip de mâncare semipreparată."

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de